Netwerk dat afspraken voor NIE’s en residencia’s verkocht, opgerold


COMUNIDAD VALENCIANA – Agenten van de nationale Spaanse politie hebben een netwerk ontmanteld dat erin geslaagd was via een ‘hack’ het afsprakensysteem van het buitenlanderskantoor te blokkeren.De bende slaagde er op die manier alle beschikbare afspraken voor zich op te eisen en ze verkocht deze door. Mensen die een NIE of een residencia wilden aanvragen, merkten dat het onmogelijk was om op eigen kracht een afspraak te krijgen. Uiteindelijk zagen ze zich genoodzaakt iemand in de arm te nemen om dit voor hen te doen en dan betaalden ze tussen de 30 en 200 euro voor deze service, terwijl de afspraak in principe gratis is. De bende zou zijn basis in Valencia hebben maar uit vele tientallen personen bestaan. Volgens de politie zouden er minimaal 94 mensen bij betrokken zijn. Vier van de belangrijkste bendeleden werden gearresteerd in Barcelona en Valencia en er werden diverse computers, tientallen documenten en meer dan twee ton aan contant geld in beslag genomen.

Lonen in Alicante veel lager dan gemiddeld


ALICANTE – Het loon dat gemiddeld wordt uitbetaald aan werknemers in de provincie Alicante ligt behoorlijk veel lager dan het Spaans gemiddelde. Sterker nog, er zijn slechts twee Spaanse provincies waar gemiddeld nog minder wordt verdiend. Dit blijkt uit gegevens van de Seguridad Social. De situatie is niet bepaald rooskleurig te noemen als men bedenkt dat er een jaar eerder nog vijf provincies waren waar werknemers minder verdienden dan in Alicante. Nu zijn dat alleen nog de provincies Badajoz en Cáceres in Extremadura. Door een bijstelling van de officiële minimumsalarissen gingen in de loop van 2022 in heel Spanje de meeste mensen meer verdienen. Het gemiddelde brutosalaris - dat inclusief vakantiegeld en kersttoelage is – kwam daardoor in Alicante uit op 1763 euro per maand. In heel Spanje ligt het echter op 2.047 euro per maand. Bovenaan de lijst van provincies staat Guipuzcoa in Baskenland, waar gemiddeld 2.471 euro bruto per maand verdiend wordt. De andere twee Baskische provincies staan op nummer twee en drie, ruim voor Madrid en Barcelona. Een verklaring voor het feit dat de lonen in Alicante zo laag zijn, is dat er naar verhouding meer mensen werkzaam zijn in horeca en dienstensector, waar vaak het minimumloon wordt betaald.

Lenteconcert in Beniarbeig


BENIARBEIG - Montgó Chorale en muzikaal leider Aileen Lightfoot heten u van harte welkom bij hun Lenteconcert, op zondag 21 mei om 18.00 uur in het Auditorio. gem. De la Rectoria, Beniarbeig.Het koor trad afgelopen mei voor het eerst op in deze prachtige zaal en is verheugd om weer op de locatie te zijn. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt van het concertgebouw. Het concert omvat het bekende Chorus of the Hebrew Slaves van Verdi, Gounods St. Cecilia-mis en de geliefde Cantique de Jean Racine van Fauré. Het koor wordt begeleid door Kirsty Glen. Solisten sopraan Rosemary Jukic, alt Nadia Kasheva en bas John Edwards spelen ook een rol in het concert. Tickets voor het concert zijn € 15,-, verkrijgbaar aan de deur, WhatsApp 634302469 of per e-mail naar montgotickets@gmail.com

FC Barcelona kampioen, Busquets kondigt afscheid aan


SPANJE – FC Barcelona werd afgelopen zondagavond voor de 27e keer in de clubgeschiedenis kampioen van Spanje. Dat gebeurde in de eigen stad maar wel in het stadion van stadgenoot Espanyol. Fc Barcelona won met 2-4 en kwam daardoor op 85 punten.De Catalanen zijn daardoor met nog vier wedstrijden te gaan niet meer in te halen voor Real Madrid, dat 14 punten minder heeft. Voor FC Barcelona was het de eerste landstitel sinds 2019 en voor trainer Xavi was het zijn eerste titel als trainer. Ook voor Frenki de Jong was het zijn eerste landstitel op Spaanse bodem. Enkele dagen eerder had Barcelona-middenvelder Sergio Busquets al bekend gemaakt dat hij aan het einde van dit seizoen zal vertrekken bij de club waar bij vijftien seizoenen speelde. De 34-jarige speler liet weten dat de beslissing hem moeilijk valt maar dat hij het gevoel heeft dat ‘het moment daar is’. Busquets speelde meer dan zevenhonderd wedstrijden in het eerste elftal van FC Barcelona. Hij is de laatst overgeblevene van het ‘tiki-taka’-team van Barcelona dat in het vorige decennium met hogeschoolvoetbal tientallen prijzen wist te winnen en dat onder meer bestond uit Puyol, Xavi, Piqué, Iniesta en Messi, allen afkomstig uit de jeugdopleiding. Busquets wordt beschouwd als één van de beste verdedigende middenvelders die FC Barcelona ooit had. De voetballer nam vorig jaar al afscheid van het Spaans elftal, waarvoor hij 143 keer uitkwam.

Blanca Paloma strandt op de 17de plaats


SPANJE – Tijdens het Eurovisie Songfestival, dat afgelopen zaterdag werd gehouden in Liverpool, kon de Spaanse afvaardiging niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.De uit Elche afkomstige zangeres Blanca Paloma zong haar wiegeliedje ‘Eaea’ weliswaar heel zuiver maar de muziekstijl bleek buiten Spanje niet erg aan te slaan. Na de jurystemmen stond Blanca Paloma aanvankelijk op een verdienstelijke negende plaats maar omdat ze nauwelijks stemmen van het publiek kreeg, kwam ze uiteindelijk op de zeventiende plaats terecht. De mensen die vooraf al meenden dat ‘Eaea’ niet internationaal genoeg was, kregen daarmee gelijk. Maar hoe het ook zij, in Elche en ook Benidorm was het zaterdagavond een groot songfestivalfeest, met televisieschermen op straat of sporthallen, grote drommen mensen op straat met vlaggen en veel steun voor Blanca Paloma. Zelfs de Valenciaanse president Ximo Puig was in Elche aanwezig om samen met burgemeester Carlos González en honderden anderen live naar het festival te kijken. In Benidorm was het zelfs twee avonden feest, met extra optredens op de Plaza Triangular en een live-registratie van de finale op het scherm van de multimediatoren. Benidorm kondigde meteen na afloop aan dat men alweer voorbereidingen aan het maken is voor het Benidorm Fest van 2024, de Spaanse voorrondes van het Eurovisie Songfestival. De termijn om liedjes in te sturen gaat binnenkort van start.

Man overleden aan Playa Flamenca


ORIHUELA – Aan de Playa Flamenca in de gemeente Orihuela kwam afgelopen donderdag een 70-jarige man om het leven.De man was het water ingegaan om te zwemmen maar verloor door onbekende redenen het bewustzijn en ging kopje onder. Hij werd door andere strandgangers uit het water gehaald en op het strand werden er door de toegesnelde hulpdiensten pogingen gedaan om de man te reanimeren. Deze hadden echter geen succes.