Grootste stijging huizenprijzen in Spanje sinds 2007


MADRID - Woningprijzen in Spanje zijn gemiddeld 5,4% gestegen in een jaar tijd. Dit blijkt uit een jaarlijkse index die door taxateursvereniging Tinsa op 7 mei werd gepubliceerd.In sommige steden liep die stijging zelfs op tot ruim 8%. Het gaat om de grootste stijging sinds de piek waarop de huizenprijzen het hoogst waren voor de huizenmarkt voorjaar 2007 ineen klapte. De grootste stijging van prijzen vindt plaats in provinciehoofdsteden en grotere steden (8,7%). Sinds de bodemprijzen in het eerste kwartaal van 2015 betreft de gemiddelde stijging al 10,3%. In totaal liggen de prijzen voor woningen in Spanje sinds de piek van de bouwboom nog steeds 36,7% lager. Dit percentage loopt langs de Middellandse Zeekust op tot ruim 45%. Tinsa berekent elke maand de va­riatie op jaarbasis van een vierkante meter ten opzichte van de prijs daarvoor in 2001. Als basis wordt 1.000 genomen. De woningmarkt is hiertoe in vijf gebieden opgedeeld: provinciehoofdsteden en grote steden; stedelijke gebieden; de mediterrane kust; Balearen en Canarische Eilanden en een restcategorie. In de eerste categorie stegen de prijzen met 5,4%, in stedelijke gebieden met 5,7%, langs de mediterrane kust met 0,3%, op de Balearen en de Canarische Eilanden met 5,6% en de rest met 1,1%.

Spanje 23e op songfestival


SPANJE – Spanje is er opnieuw niet in geslaagd hoge ogen te gooien op het Europees Songfestival, dat afgelopen zaterdag gehouden werd in Lissabon.‘Tu canción’, het suikerzoete liedje over de prille liefde tussen Amaia en Alfred, kreeg 51 punten en bereikte daarmee de 23e plaats van de 26 deelnemers. Amaia Romero en Alfred García werden eerder dit jaar in Spanje populair door hun deelname aan het tv-programma ‘Operación Triunfo’. De Europese stemmers kozen echter voor Israël, Cyprus en Oostenrijk, die achtereenvolgens eerste, tweede en derde werden. Het is 49 jaar geleden dat Spanje voor het laatste het songfestival won. Nederland werd afgelopen zaterdag 18e. België kwam niet door de halve finales.

Woede over kunst met levende dieren in Guggenheim Bilbao


BILBAO - Een tentoonstelling met le­vende dieren in het Guggenheim Museum in Bilbao van Chinese kunstenaars heeft tot grote woede geleid onder kunstenaars, publiek en dierenwelzijnsorganisaties.Op de dag van de officiële opening op 11 mei probeerden zij de tentoonstelling met een handtekeningenactie en een manifestatie voor het museum tegen te houden. De twee kunstwerken met levende dieren vormen een onderdeel van de expositie Art and China after 1989: Theatre of the World. Een van de werken die geleid heeft tot discussie is het werk waarnaar de tentoonstelling is genoemd, Theatre of the World (1993) van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping. In een smalle kooi vol met reptielen, amfibieën en insecten moeten de dieren ten overstaan van het publiek met elkaar vechten en elkaar verslinden om te overleven. Dieren die doodgaan worden meteen vervangen zodat het kunstwerk gedurende de hele tentoonstelling (van mei tot september), kan standhouden. Het andere omstreden kunstwerk is A Case Study of Transference (1994) van de Chinese Xu Bing. In een video zijn twee copulerende varkens te zien die beklad zijn met letters van het Latijnse alfabet en Chinese karakters. Een derde en zeer omstreden kunstwerk uit de tentoonstelling werd echter door de leiding van het Guggenheim Bilbao tegengehouden. Dit betrof de video Dogs That Cannot Touch Each Other (2003) van de Chinezen Sun Yuan en Peng Yu. Hierin worden pitbull­achtige honden getoond die op een loopband zijn vastgebonden en recht tegenover elkaar zijn gezet. Dit is voor de dieren een bedreigende situatie waardoor ze het op een lopen zetten en uiteindelijk uitgeput neervallen. De tentoonstelling is twee keer eerder - in het New Yorkse Guggenheim Museum en de Canadese Vancouver Art Gallery al mislukt. Na discussies over ethiek rondom het gebruik van dieren als kunstobjecten werden de dieren uit de expositie verwijderd. Vanuit Bilbao werd een petitie gestart om dergelijke tentoonstellingen tegen te houden. Die werd in een paar dagen tijd al ruim 75.000 keer ondertekend. Activisten vinden dat 'de vrij­heid van expressie eindigt op het moment dat deze de vrijheid van anderen in gevaar brengt'.

Benidorm ageert tegen ‘dronkemans-toerisme’


BENIDORM – Benidorm heeft genoeg van het steeds vaker voorkomend losbandig gedrag van groepen toeristen die Benidorm uitkiezen voor een vrijgezellen- en/of feestweekend. Dit gedrag, veroor­zaakt door grote hoeveelheden alcohol, leidt tot ongewenste taferelen, vooral in de calle Gerona en aan het Levantestrand. De gemeente is daarom begonnen met een campagne die de toeristen enigszins tot de orde moet roepen. Er worden in diverse straten grote spandoeken opgehangen met de tekst ‘Enjoy & respect’. De veelal Britse toeristen worden verzocht de straten en openbare ruimten niet te vervuilen en geen gedrag te vertonen dat aanstoot geeft. Benidorm is ook een bestemming waar veel gezinnen met kinderen naartoe gaan, aldus de gemeente, en noch deze gezinnen noch de mensen die het hele jaar door in Benidorm wonen, willen de uitspattingen van het dronkemanstoerisme aanschouwen. Er worden tijdens de campagne ook meer agenten ingezet in de Levante-zone van de stad. Zij moeten de dronken toeristen tot de orde roepen.

Nepagenten gearresteerd


ALICANTE – De nationale politie arresteerde onlangs in Alicante zeven personen, die ervan worden verdacht deel uit te maken van een bende die diefstallen pleegde door zich voor te doen als politieagenten.De bende beroofde winkels maar bestal ook drugshandelaars. In het eerste geval forceerden ze rolluiken en sloten en drongen ’s nachts winkels in het centrum van Alicante binnen. Ze deden dat met mutsen op en handschoenen aan zodat ze moeilijk herkend konden worden. In het tweede geval gebruikten ze vuurwapens, politiepenningen en sirenes om de drugshandelaar, die ze vooraf hadden geschaduwd om zijn gedrag te weten te komen, te doen geloven dat ze politieagenten waren en dat hij zijn drugs moest afgeven. De drugs verkochten ze vervolgens zelf. De nationale politie was de bende al sinds eind vorig jaar op het spoor maar wilde alle leden arresteren. Dat lukte uiteindelijk: het waren zeven mannen van tussen de 18 en 35 jaar, waarvan er vijf de Spaanse nationaliteit hadden, één de Marokkaanse en één de Roemeense.

Jagers mogelijk betrokken bij vergiftiging honden


BENISSA – De Guardia Civil is bij een onderzoek naar de oorzaak van de vergiftiging van een groot aantal honden, eerder dit jaar in Benissa, Teulada en Calp, gestuit op de mogelijke betrokkenheid van zes jagers.De jagers zouden ieder een zeer schadelijk en illegaal chemisch verdelgingsmiddel in bezit hebben gehad. Die middelen zijn in beslag genomen en onderzocht wordt of het hetzelfde middel is als waaraan de honden stierven. In de afgelopen maanden werden minstens veertien honden vergiftigd in de regio Benissa. Negen van deze dieren overleed aan de gevolgen van het gif hoewel de autoriteiten niet uitsluiten dat er meer slachtoffers zijn gevallen die niet zijn aangegeven. Sindsdien kamt de politie de hele omgeving uit, om achter de oorzaak te komen en de daders te kunnen pakken. Met behulp van een speurhond ontdekten ze vergiftigd lokaas. Het spoor leidde ook naar vier schuren waarin landbouwmateriaal was opgeslagen, drie in de gemeente Benissa en eentje in Teulada. In de schuren werden zeer giftige verdelgingsmiddelen en verboden vallen en strikken aangetroffen. Ook trof de politie er tientallen jachthonden aan die niet waren ingeënt of gechipt. De eigenaars van de schuren zijn alle jagers, die nu de kans lopen om te worden berecht voor ernstige milieudelicten en dierenmishandeling. Het onderzoek leidde ook naar een illegale winkel in Benissa, waar de verboden verdelgingsmiddelen waarschijnlijk zijn aangeschaft.

1 - 2 - 3 - 4 - 5