Vier hectare verbrand in Vall d’Alcalá


MARINA ALTA – In de Vall d’Alcalá in het binnenland van de Marina Alta werden afgelopen zondag vier hectares bosgebied in de as gelegd als gevolg van een uitslaande brand.De brand brak rond 14.30 uur uit in de Sierra de Foradada. Met hulp van diverse brandweerkorpsen en vijf vliegtuigen en helikopters konden de vlammen worden gecontroleerd voordat ze grote schade aanrichten. De verbrande grond is vooral dennenbos.

Spoorbrug wordt mogelijk gered


BENISSA – Enkele weken geleden meldden we op deze pagina’s dat de oude spoorbrug ‘Viaducto del Quisi’, in de gemeente Benissa, bij de modernisering van de spoorlijn naar Denia plaats moet maken voor een nieuwe brug.Die berichtgeving leidde in de provincie tot veel protest en de Valenciaanse overheid gaf gehoor aan die bezwaren. Er werd gezocht naar een manier om de bijzondere brug te kunnen redden en volgens de Valenciaanse autoriteiten zijn die nu gevonden. In plaats een gehele vervanging van één van de spectaculairste spoorbruggen in de provincie, zal er nu een grondige opknapbeurt van de brug worden uitgevoerd, waarbij het ijzeren gevaarte zal worden verstevigd. Er moet nog bekeken worden of dit ook voor de lange termijn een oplossing is maar voorlopig lijkt de 172 meter lange brug gered. Voor de gemeente Benissa is de brug een symbool en het ijzeren gevaarte, dat in 1915 in gebruik werd genomen, is ook opgenomen op een lijst van de honderd beste voorbeelden van industrieel erfgoed in Spanje.

Orihuela haalt omstreden verbodsborden weg


ORIHUELA – Vorige week kon u op deze pagina’s lezen dat de gemeente Orihuela verbodsborden had laten plaatsen in diverse straten van het centrum die vrachtwagens én brom­fietsen uit die straten moeten weren.Er kwam meteen commentaar dat het gebruikte bord door de lokale politie zelf bedacht was en in geen enkel officieel verkeers­reglement voorkomt. De maatregel had zo’n storm van protest tot gevolg dat de gemeente al enkele dagen na plaatsing de maat­regel nam om de borden weer te laten verwijderen. Ze liet weten dat politie had gehandeld om iets te doen aan de vele klachten over het geluidsoverlast van bromfietsen en vrachtverkeer maar de remedie blijkbaar erger was dan de kwaal.

Dodelijke verkeersslachtoffers in Almoradí en Benissa


ALICANTE– Op de CV-91 ter hoogte van Almoradí kwam afgelopen donderdag de bestuurster van een personenauto om het leven.De auto waarin de vrouw reed, botste frontaal op een andere personenauto. De twee inzittenden van de andere auto waren ook vrouwen. Zij werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, terwijl de hulpdiensten er niet in slaagden de eerste vrouw te redden. Zij was al overleden toen de vrouw uit haar auto kon worden gehaald. De oorzaak van de frontale botsing is niet bekend. Drie dagen later viel er ook een verkeersslachtoffer op de AP-7 ter hoogte van Benissa. Zondagnamiddag verloor een 52-jarige motorrijder de controle over het stuur terwijl hij over de snelweg reed. Hij raakte van de weg en overleefde de val niet. Er waren geen andere voertuigen betrokken bij dit ongeluk.

Negen jaar cel voor verdachte in Gürtelschandaal


VALENCIA – Milagrosa Martínez, de vrouw die van 2004 tot 2007 Valenciaans minister van Toerisme was en van 2007 tot 2011 voorzitster van het Valenciaans parlement, werd door de rechter afgelopen week veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.Het was de eerste uitspraak door het allerhoogste rechtsorgaan in de zaak Gürtel, één van de grootste omkoopschandalen van het laatste decennium in Spanje. Martínez was in februari 2017 ook al veroordeeld door het Hooggerechtshof van de Comunidad Valenciana maar ze greep de laatste kans aan om in beroep te gaan. De Hoge Raad bevestigde de uitspraak echter dus Martínez moet nu echt de gevangenis in. De rechter acht bewezen dat Martínez op de hoogte was van de fraude die de Valenciaanse overheid pleegde bij het afsluiten van contracten, vooral op het gebied van toeristische promotie op beurzen zoals de FITUR.

Stank en dode vissen in rivier Girona


DENIA – Mensen die vlakbij de monding van de rivier de Girona wonen, beklagen zich erover dat ze de ramen van hun huizen gesloten moeten houden. De stank die er van de rivier afkomt, is zodanig dat ze veel overlast veroor­zaakt.Het riviertje Girona vormt de gemeentegrens tussen Els Poblets en Denia. Het is helemaal dichtgeslibd en het water stroomt daardoor niet meer weg naar zee. In het stilstaande water verrotten de algen en sterven de vissen. De verant­woordelijke instantie, de Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ) is inmiddels gewaarschuwd en omwonenden zijn ook in gesprek met de gemeenten Denia en Els Poblets. Volgens de omwonenden kunnen ze ’s nachts niet meer slapen van de stank en is het niet de eerste keer dat ze dit meemaken. Ze beklagen zich erover dat de CHJ en de gemeenten altijd pas maatregelen nemen als de rivier helemaal is dichtgeslibd. Er moet een graafmachine ingezet worden om weer een vrije doorgang voor het water te creëren.

1 - 2 - 3 - 4 - 5