Reuzenficussen krijgen informatieborden


ALICANTE – Vrijwel iedereen die wel eens in Alicante komt, kent de reusachtige ficusbomen die daar in diverse parken en op pleinen staan.De stad Alicante telt in totaal 36 van die spectaculaire ficusbomen, die aan het begin van de vorige eeuw werden geplant en tientallen meters hoog zijn. De gemeente Alicante heeft nu besloten op vijf plaatsen in de stad informatieborden neer te zetten die vertellen over de geschiedenis en de herkomst van de monumentale bomen. Tot op heden stond er alleen een piepklein bordje bij één van de bomen op het plein Portal de Elche. De vijf nieuwe borden zullen worden geplaatst in het Parque Canalejas, op de Plaza Gabriel Miró, op het Portal de Elche, aan de Avenida de Salamanca en aan de Avenida Juan Bautista Lafora. Op de borden zal ook aangegeven worden dat schade die wordt aangericht aan de bomen kan leiden tot een forse boete. Het gebeurt namelijk regelmatig dat de bomen beklad worden met graffiti of er woorden in de stammen ge­kerfd worden.

Zeilrace start in elk geval nog twee maal uit Alicante


ALICANTE – De zeilrace om de wereld, die de laatste edities bekend stond als de Volvo Ocean Race, zal nog minimaal twee maal uit Alicante vertrekken.Dat maakte de Valenciaanse overheid vorige week bekend nadat in de meest recente bijeenkomst van het parlement het nieuwste contract dat de organisatie met de Valenciaanse overheid afsloot, werd goedgekeurd. Zoals onlangs al op deze pagina’s te lezen viel, ondergaat de opzet van de zeilrace een verandering. Er wordt gezocht naar een nieuwe hoofdsponsor en de zeilrace gaat eenmaal per vier jaar plaatsvinden in plaats van eenmaal per drie jaar. De Valenciaanse overheid heeft in het nieuwe contract bedongen dat de financiële voorwaarden beter zijn en dat de race de Valenciaanse kas dus minder geld kost. Dat was een voorwaarde ter goedkeuring voor diverse partijen in het parlement. Het doorgaan van de race vanuit Alicante wordt door alle partijen beschouwd als goed nieuws omdat het de stad veel naamsbekendheid en gedurende een maand veel extra inkomsten oplevert.

Kerst aan het strand


ORIHUELA – In Orihuela Costa werd vorige week dinsdag, op eerste kerstdag, een opmerkelijk kerstfeest gevierd.Vele honderden buitenlandse residenten – grotendeels Britten maar ook ook mensen van andere nationaliteiten – verzamelden zich aan de Playa La Zenia om daar getooid met kerst­muts te picknicken, een duik in zee te nemen en naar muziek te luisteren. Het is een gewoonte die sinds enkele jaren bestaat en die elk jaar meer bijval vindt. Dit jaar kwamen er zoveel mensen op het strand van La Zenia af dat het strand op een gegeven moment vol was en tientallen mensen naar na­bije stranden moesten uitwijken. De gemeente Orihuela steun­de het feest en zorgde voor muziek.

Immigrantenbootje in Moraira


TEULADA-MORAIRA – In de gemeente Teulada werden afgelopen week zeven Noord-Afrikaanse mannen aangehouden.De mannen konden geen identiteitsbewijzen of andere papieren overleggen en de politie vermoed dat het illegale immigranten betreft. Op kerstdag werd namelijk een bootje aangetroffen aan de Playa del Portet maar van de inzittenden ontbrak toen elk spoor. De aangehouden mannen zijn overdragen aan de autoriteiten.

Frankrijk importeert schimmel uit Elche


ELCHE – De Franse regering heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een schimmel uit Elche bij de bestrij­ding van de rode palmkever, die ook in Frankrijk de palmbomen aantast.Deze schimmel, de zogenaamde Beauveria Bassiana 203, is door de Universiteit van Alicante met veel succes aangewend bij het bestrijden van de plaag in Elche en andere plaatsen in de provincie Alicante. Het gaat om een schimmel die niet schadelijk is voor mensen en andere organismen maar wel korte metten maakt met de “picudo rojo”, de gevreesde rode palmkever. Op dit moment bestudeert de Europese unie of er een algehele toestemming gegeven kan worden voor het gebruik van deze schimmelsoort als biologische bestrijdings­wijze. Om daar niet op te hoeven wachten, heeft de Franse regering echter een buitengewone toestemming gegeven. De schimmel Beauveria bassiana 203 werd ontdekt in het palmenbos van Elche door onderzoekers van de UvA. Zij exploiteren het middel nu via het bedrijf Glen Biotech in binnen- en buitenland.

Vrachtwagendieven gearresteerd


ORIHUELA – Agenten van de nationale politie arresteerden vorige week in Orihuela twee Spaanse mannen die ervan verdacht worden vrachtwagens te stelen en deze vervolgens te verkopen via internet.De politie kwam de bende op het spoor toen iemand op internet foto’s aantrof van een vrachtwagen die erg leek op een vrachtwagen die enige tijd eerder in Málaga was gestolen. Het spoor leidde naar Orihuela en in een loods werd de gestolen vrachtwagen uit Málaga aangetroffen. Bovendien vond de politie een in Móstoles gestolen vrachtwagen en nummerplaten van een vrachtwagen die eerder dit jaar in Cullera was gestolen. De twee dieven, mannen van 47 en 52 jaar, zijn overgedragen aan de rechter.

1 - 2 - 3 - 4 - 5