Benidorm gaat ook elektrische fietsen verhuren


BENIDORM – In het nieuwe gemeentelijke plan voor de verhuur van fietsen zijn ook elektrische fietsen opgenomen. Dat blijkt uitgegevens die de gemeente Benidorm afgelopen week naar buiten bracht.De gemeente is bezig de voorwaarden aan te passen en is op zoek naar bedrijven om mee samen te werken. Men wil met het bedrijf dat de fietsverhuur van Bicidorm uiteindelijk zal gaan aanbieden, komen tot een overeenkomst van acht jaar. Het is de bedoeling dat er op korte termijn tweehonderd gewone en vijftig elektrische fietsen te huur aan worden geboden op de straten van Benidorm. De inwoners en toeristen kunnen deze fietsen via de website van Bicidorm en de informatie op de totempalen bij de fietsen huren.

Rechtszaak vermoorde burgemeester begonnen


POLOP DE LA MARINA – Voor de provinciale rechtbank is afgelopen maandag de rechtszaak begonnen tegen de zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op Alejandro Ponsoda, op 19 oktober 2007 in Xirles, een gehucht dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Polop de la Marina.Ponsoda was op het moment van de moord en al sinds 1995 burgemeester van Polop. Hij was bezig zijn auto voor zijn eigen huis te parkeren toen hij door twee of drie mannen met vuurwapens werd beschoten. Ponsoda raakte zwaargewond en hij overleed acht dagen later in het ziekenhuis. Het was het begin van een lang en frustrerend onderzoek waarbij de politie stuitte op mogelijke huurmoordenaars, een omstreden kroongetuige die meldde dat de moord was beraamd in de nachtclub Messalina in Finestrat, arrestaties, vrijlatingen en borgsommen. Eén van de zeven verdachten die sinds maandag worden berecht, is de opvolger van Ponsoda als burgemeester van Polop, Juan Cano. Het motief zou te maken hebben met bouwperikelen en een splitsing in de politieke partij waar beiden deel van uitmaakten. Cano werd twee jaar na de moord gearresteerd maar heeft altijd elke betrokkenheid ontkend. De andere zes zijn een bekende ondernemer uit Polop, de eigenaar en de bedrijfsleider van de nachtclub Messalina en drie buitenlandse huurmoordenaars. Tegen de eerste vier wordt 25 jaar cel geëist, tegen de laatste drie 27 jaar. Verwacht wordt dat het een lange rechtszaak wordt, met meer dan honderd verhoren. Het meest wordt uitgekeken naar het verhoor op 16 januari van de kroongetuige.

Sportfeest in Santa Pola


SANTA POLA – In Santa Pola wordt aanstaande zondag, 19 januari, de 29e editie gehouden van de halve marathon.Dit is elk jaar weer het grootste sportevenement van de provincie, met circa tienduizend deelnemers en vele duizenden toeschouwers langs het parcours. De hardloopwedstrijd gaat om half tien van start op de Calle Fernando Pérez Ojeda, tegenover de haven en het parcours loopt vrijwel helemaal evenwijdig aan zee.

Dode vinvis in Benidorm


BENIDORM – In de kustwateren van Benidorm werd afgelopen donderdag een overleden exemplaar van een vinvis aangetroffen. Het jonge dier was zes meter lang. De vinvis (Balaenoptera physalus) leefde nog toen hij werd gesignaleerd bij het eiland van Benidorm. Toen hulpdiensten arriveerden om het dier te verplaatsen, was het al overleden. Met een takelmechanisme werd de jonge vinvis, die ongeveer een ton woog, vervolgens aan wal gebracht.

Marihuanaplantages ontmanteld


ELCHE – In een samenwerkingsactie van de lokale politie van Elche en de nationale politie werden afgelopen week in Elche twee grote marihuanaplantages ontmanteld. De agenten kwamen de plantages op het spoor nadat bij een controle een auto werd aangehouden. In de auto hing een sterke marihuanalucht en hoewel de politie in het voertuig geen drugs aantrof, bleken op de kleding en schoenzolen van de inzittenden resten van cannabisplanten te zitten. Ook had één van de inzittenden een grote hoeveelheid contant geld bij zich. Het onderzoek leidde vervolgens naar twee woningen in twee verschillende wijken van Elche. In de woningen werden meer dan duizend marihuanaplanten aangetroffen en bovendien 120 kilo gedroogde marihuana. Bij de politieactie werd een Albanese man gearresteerd. De drugs is in beslag genomen.

Buitenlandse media kiezen regio in Spanje als beste bestemming 2020


OVIEDO - Buitenlandse kranten en tijdschriften zijn weg van verschillende plekken in Spanje. Asturië, Menorca en de Valle de Arán worden door The New York Times en National Geographic genoemd als de beste bestemmingen om te bezoeken in 2020.Asturië is helemaal hip in het buitenland. Dat blijkt aan de aandacht die de regio krijgt van buitenlandse kranten en tijdschriften. De Spaanse regio wordt zowel door The New York Times als door National Geographic uitgeroepen tot een van de beste bestemmingen om in 2020 te bezoeken. Niet alleen Asturië wordt door The New York Times bestempeld als een ‘must-see’, ook Menorca en de Valle de Arán staan in de lijst van plekken die de Amerikaanse lezer ooit eens gezien moet hebben. Volgens de krant is Asturië de plek die Spanjaarden in de zomer als toevluchtsoord gebruikten om te ontkomen aan het massatoerisme aan de kust van de Middellandse Zee. Menorca wordt geprezen om de maagdelijk witte stranden en de Valle de Arán om de geweldige natuur die er te vinden is. De Amerikaanse krant meldt dat de Spaanse regio bekend staat als gastvrij, maar dat de regio onvoldoende aandacht krijgt van buitenlandse toeristen. “Waarschijnlijk komt dat doordat het er vrij vaak regent”, aldus The New York Times. De krant meldt ook dat dit alles in 2021 waarschijnlijk zal gaan veranderen omdat vanaf dat jaar het plan is dat de AVE ook naar Asturië zal gaan rijden waardoor het gebied beter bereikbaar wordt. De Amerikaanse krant roemt de Spaanse regio om de wandel- en fietsroutes en roept de lezer op om het oudste nationale natuurpark van Spanje te bezoeken en te genieten van de rijke geschiedenis van de regio met oude Keltische restanten en overblijfselen van mijnen uit de Romeinse tijd. De krant noemt als enige ‘nadeel’ van de regio dat ze er teveel eten vanwege de overheerlijke keuken van Asturië.