Algemeen ziekenhuis Alicante gaat Doctor Balmis heten


ALICANTE – Onlangs kon u op de ‘Spanje’-pagina in deze krant een artikel lezen over de expeditie van Francisco Balmis, een arts uit Alicante die aan het begin van de negentiende eeuw de Atlantische oceaan overstak met een groep kinderen om via hen het vaccin tegen pokken te transporteren en in ‘de nieuwe wereld’ duizenden mensen in te enten tegen deze dodelijke ziekte.De huidige president van de Valenciaanse autonome regering, Ximo Puig, maakte op de eerste verjaardag van de eerste inenting tegen het coronavirus bekend dat hij het bijzondere project van Balmis wil eren door het algemeen ziekenhuis van Alicante de naam ‘Doctor Balmis’ te geven. Volgens Puig stond de reis van Balmis aan de wieg van alle andere inentingscampagnes die er sindsdien zijn geweest en is het daarom passend de Alicantijnse arts twee eeuwen na zijn drie jaar durende reis te eren. Het Hospital General van Alicante is het belangrijkste ziekenhuis van de provincie en qua omvang en faciliteiten het tweede van de deelstaat Valencia. De naam van het ziekenhuis zal in de komende maanden worden aangepast.

Aigües investeert in trottoir tussen urbanisatie en dorp


AIGÜES – In de gemeente Aigües wordt op dit moment gewerkt aan de aanleg van een trottoir langs de CV-775.Het trottoir moet een halve kilometer lang worden en het moet de inwoners van de grote urbanisatie Serra Marina mogelijk maken om eindelijk zonder gevaar naar het centrum van Aigües te wandelen. Op dit moment moeten ze langs de CV-775 lopen en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. Om de stoep te kunnen aanleggen moest grond aangekocht worden van drie families. De gemeente schonk die grond vervolgens aan de deelstaat Valencia, die verantwoordelijk is voor de CV-775 en ook voor het trottoir dat er langsloopt. De eerste fase van het project werd net voor Oudjaar afgerond. Dat deel was 200 meter lang. Na de feestdagen zal worden gepraat met de eigenaars van de terreinen langs de volgende 300 meter.

Militairen helpen met inenten


COMUNIDAD VALENCIANA – Het Valenciaans departement van Gezondheid heeft de hulp ingeroepen van de militairen bij de nieuwste inentingscampagne.Twintig teams van militairen die ervaring hebben met inenten, worden ingezet in acht gezondheidsdistricten in de deelstaat Valencia. In de provincie Alicante worden de militairen op vier plekken ingezet om de campagne van de boosterprikken sneller te doen verlopen: in Alcoy, in Orihuela, Torrevieja en Callosa del Segura. Op dit moment wordt in de Comunidad Valenciana de laatste groep zestigplussers gevaccineerd, evenals alle mensen die een Jansen of twee AstraZenecavaccins hebben gehad. Daarna zal worden verdergegaan met de vijftigers, die op korte termijn een sms of telefoontje kunnen verwachten met de oproep voor de derde inenting, mits ze hun tweede meer dan zes maanden geleden hebben gehad.

Ontmoetingsplek Amigos La Marina 50+


LA?MARINA - Ontmoetingsplek Amigos La Marina 50+ is de nieuwe ontmoetingsplek opgestart door Jolanda Brüggink van de Straat. Een enthousiaste vrouw met een hoop ideeen en zorg voor de ander, met vooral gezelligheid en mensen die behoefte hebben om met elkaar in contact te komen. Ze doet dit Non-profit. De bedoeling is om mensen weer bij elkaar te laten komen en de eenzaamheid die vooral nu in deze moeilijke tijd de kop op steekt bij een hoop mensen. Er zitten veel mensen momenteel in hun isolement en hebben behoefte aan een praatje en aandacht of vooral samen iets te doen zoals, knutselen, workshops, kaarten, Spaans leren, bingo, ideeën genoeg.Openingstijden: dinsdag, woensdag, donderdag van 14.00 tm 18.00 uur kun je binnenlopen in onze huiselijke liefdevolle plek voor koffie thee of gewoon een praatje. Hoofddoel is om het samen gezellig te maken en mensen met elkaar in contact te laten komen. Lieve zorg groet, Jolanda - Amigos La Marina.Email:?amigoslamarina@hotmail.com of 0031- 611 857 630 alleen Whatsapp graag.

Opnieuw veel hotels gesloten


COSTA BLANCA – In de eerste week van januari sluiten 25 hotels aan de Costa Blanca voorlopig hun deuren.Zij zien dat er weinig reserveringen zijn in januari en februari en dat het ouderenreisprogramma van de overheid, Imserso, nog altijd niet op gang is gekomen. De hotels hebben een lastige decembermaand achter de rug waarin ze zagen dat de helft van de reserveringen werden afgezegd uit angst voor de groeiende coronabesmettingscijfers. Met de nieuwe sluitingen zijn er in totaal tachtig hotels aan de Costa Blanca die hun deuren tijdelijk gesloten houden. Zij hopen allen dat de angst voor besmettingen in het voorjaar daalt en dat ze in de weken voor Pasen weer open kunnen gaan. Ook de vijfduizend man personeel die tijdelijk op non-actief is gesteld, heeft de hoop gevestigd op het voorjaar.

Arrestatie in moordzaak Elche


ELCHE – De Politie van Elche arresteerde afgelopen donderdag een 21-jarige man die ervan verdacht wordt met Kerst zijn 25-jarige vriendin te hebben doodgeschoten.De vrouw, oorspronkelijk afkomstig uit Paraguay, werd in het Kerstweekend in een appartement in de wijk Los Palmerales gevonden, met een schot door haar hoofd. De bewoner van dit appartement was spoorloos en de politie zette veel mankracht in om deze man op te sporen. Dat lukte vijf dagen later. De verdachte man was, zoals de politie al had verwacht, naar het huis gegaan van een eerdere vriendin om zijn achttien maanden oude dochter te bezoeken. Toen de verdachte begreep dat de politie hem wilde arresteren, ontstond een schietpartij maar de politie wist de man te overmeesteren. De man ontkent overigens dat hij iets met de moord op de Paraguyaanse vrouw, die twee kleine kinderen ouderloos achterlaat, te maken heeft maar het feit dat de vrouw in zijn woning werd aangetroffen en dat hij ook al een geschiedenis heeft op het gebied van mishandeling van zijn vorige partner, zorgden ervoor dat de rechter hem na een eerste verhoor naar de gevangenis stuurde. Ondertussen zijn in veel plaatsen in de provincie Alicante minuten stilte gehouden om dit laatste geval van huiselijk geweld af te keuren en de overleden vrouw te eren. Er kwamen in het kalenderjaar 2021 in Spanje 43 vrouwen om het leven door huiselijke geweld, hetgeen wel het laagste cijfer was sinds in 2003 begonnen werd met het bijhouden van deze gegevens.