Veel armoede in Torrevieja


TORREVIEJA - Uit onderzoeken van de laatste paar jaar kwam al een paar keer uit de bus dat Torrevieja één van de Spaanse steden is waar de economische crisis het hardst heeft toegeslagen en waar de grootste armoede is.Ook uit een nieuwe studie blijkt dit weer. Die studie, uitgevoerd door het nationaal statistisch instituut (INE), laat zien dat Torrevieja tot de tien armste steden van Spanje behoort. Het gaat hier om steden met meer dan vijftigduizend inwoners. Volgens het INE ligt het landelijk gemiddelde van families die op of onder de armoedegrens verkeren op 22,1 procent. Als armoedegrens houdt het INE een maandinkomen van 668 euro voor 1 persoon en van 1460 voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen aan. In Torrevieja ligt het percen­tage arme huishoudens op 36,6 en daarmee is Torrevieja de enige niet-Andalusische plaats in de top tien van arme steden. De gemeente Torrevieja laat echter weten dat deze gegevens geen goed beeld geven van de werkelijkheid omdat duizenden inwoners van Torrevieja buitenlandse residenten zijn die hun pensioen of andere inkomsten uit hun land van herkomst ontvangen en deze bedragen in de statistieken niet worden meegenomen.

Motie van wantrouwen in Almoradí


ALMORADÍ – Het rommelt, politiek gezien, in diverse gemeenten en Almoradí is daarop geen uitzondering.Sterker nog, deze gemeente ging het nieuwe jaar in met een echte politieke crisis omdat vertegenwoordigers van twee oppositiepartijen, PP en Ciudadanos, op de voorlaatste dag van het jaar een motie van wantrouwen inleverden op het gemeentehuis. Volgens de wet moet binnen tien werkdagen na de ontvangst van een dergelijke motie een bijeenkomst van de gemeenteraad plaatsvinden waarin over de motie kan worden gestemd. De motie is gericht tegen de socialistische burgemeester Jaime Pérez. Aangezien de oppositie een meerderheid heeft, lijkt duidelijk dat het bewind van Pérez na nauwelijks anderhalf jaar ten einde is en dat Maria Gómez, de vrouw die tot mei 2015 burgemeester was voor de PP, in de loop van januari op die positie zal terugkeren. Het was de wijziging van het standpunt van de partij Ciudadanos, die in mei 2015 de nieuwe regering steunde maar nu de kant heeft gekozen van de PP, die de motie mogelijk maakte.

Bende van citroenendieven ontmanteld


BIGASTRO – De Guardia Civil van Almoradí ontmantelde afgelopen week een bende van minimaal negen personen, die ervan verdacht wordt op grote schaal citroenen te hebben gestolen.De bende ging zeer ingenieus te werk. Er was een nepfirma opgezet die medewerkers had op diverse citrusplantages in de Vega Baja. Deze medewerkers zorgden ervoor dat als de vrachtwagens met geoogste citroenen vertrokken er eentje of twee werden achtergehouden. Dezen kregen vervolgens in de nepfirma andere etiketten en zo werden de citroenen verkocht onder een andere naam. Op deze manier slaagden de vervalsers erin meer dan tweehonderd ton citroenen te ontvreemden. De politie kwam het netwerk al in het voorjaar op het spoor maar had vele maanden onderzoek nodig om de hele bende te ontmantelen.

Ruim duizend migranten bestormen Spaanse grens bij Ceuta


CEUTA - Bijna 1.100 migranten deden op nieuwjaarsdag een poging om over de dubbele hekken te klimmen die Marokko en Spanje van elkaar scheiden. De bestorming van de grens in Ceuta ging gepaard met geweld, waarbij een politieagent zijn oog verloor.Dit meldden autoriteiten tegen de Spaanse pers. vluchtelingen van gebieden ten zuiden van de Sahara in Afrika proberen al jaren wanhopig om Europa te bereiken. Erg populair zijn de grenzen bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla aan de Marokkaanse Middellandse Zee kust. De ruim duizend Afrikanen deden hun poging om Europees grondgebied te bereiken iets na 4 uur 's nachts. Volgens lokale autoriteiten deden ze dat op 'extreem gewelddadige en georganiseerde wijze'. Desondanks lukte het geen van de migranten om het tweede hek te passeren. Twee zwaargewonde vluchtelingen werden overgebracht naar een ziekenhuis in Ceuta. Op 9 december werd er een soortgelijk opgezette poging in Ceuta gedaan, waarbij 400 migranten in hun poging slaagden. Ditmaal werd gebruik gemaakt van ijzeren staven, betonscharen en grote stenen om door de grens te breken en de Marokkaanse en Spaanse douane- en politieagenten aan te vallen. Vijf Spaanse politieagenten en vijftig leden van de Marokkaanse teams raakten gewond. In Ceuta en Melilla liggen de enige landgrenzen tussen Europa en Afrika. Van de ruim duizend migranten lukte het iets meer dan honderd om de top van het tweede hek te bereiken, waar ze vervolgens urenlang op bleven zitten.

Het nieuwe jaar begint met kou en sneeuw


MADRID – De eerste dag van het nieuwe jaar begon met een geel weeralert voor kou in 21 provincies.Alleen in Cantabria gold een oranje alert voor minimumtemperaturen tot tien graden onder nul. Vooral in de autonome regio Aragón werd het koud. Dichte mist zorgde voor wat overlast op de wegen. Op maandag 2 januari kregen twaalf andere provincies een waarschuwing voor aanhoudende sneeuw en ook mist. Vooral het binnenland van het noordoosten tot het midden van het land had daarmee te maken, volgens de Spaanse weerdienst Aemet. Veel Spanjaarden hadden het koud op oudejaarsavond. De temperaturen lagen iets onder de normale waarden in het grootste deel van het land.

Staatsschuld in derde kwartaal 2016 opnieuw op recordhoogte


MADRID – De Spaanse staatsschuld is in het derde kwartaal van 2016 gestegen tot 100,3 procent van het bruto binnenlands product. In euro's komt dat neer op 1,1 biljoen euro, dat is het hoogste cijfer ooit.De minister van Economische Zaken is er echter zeker van dat het gestelde doel voor 2016 van een schuld van 99,14 procent van het bbp wel gehaald zal worden. Het is het derde kwartaal op rij waarin de staatsschuld groter is dan de nationale rijkdom, volgens gegevens van de Spaanse bank. De staatsschuld steeg in het derde kwartaal met 0,12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2016. Toen was het met 1,1 biljoen op 101 procent van het bbp. Op jaarbasis steeg de nationale schuld met 3,7 procent. Van de totale schuld staat 968.811 miljoen euro. 87,4 procent van de schuld ligt bij de centrale overheid en de autonome regio's zijn samen goed voor 24,5% van het totaal met 271.980 miljoen euro. De gemeenten hebben samen een schuld van 2,12 procent (34.657 miljoen). De Spaanse Sociale Zekerheid heeft een schuld van 17.174 miljoen euro (1,5%). In het derde kwartaal van 2016 werd alleen de schuld van de centrale overheid groter. Gemeenten en regio's wisten hun schuld te verlagen. Catalonië, Valencia, Andalusië en Madrid hebben de hoogste schuld. Samen zijn ze goed voor twee derde van de totale schuld van alle regio's samen. Alleen Andalusië wist de schuld omlaag te brengen. Wat percentage schuld van het bbp betreft staat de regio Valencia aan kop met een schuld van 41,6 procent van het bbp, gevolgd door Castilla-La Mancha met 35,9% en Catalonië met 35,6%. Madrid, Baskenland en de Canarische Eilanden hebben de minst hoge schuld. Van de gemeenten met meer dan een half miljoen inwoners heeft Madrid de hoogste schuld met een totaal van 4.471 miljoen euro.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6