Immigrantenbootje aangekomen op Tabarca


ALICANTE Ė 2018 zal onder meer de geschiedenis ingaan als een jaar waarin vluchtelingen uit Afrika op alle mogelijke manieren probeerden de Spaanse kust te bereiken en waarin de kust van de provincie Alicante ≠vrijwel elke week wel te maken kreeg met de aankomst van ťťn of meerdere bootjes waarvan de opvarenden probeerden ongezien aan land te gaan.Dit gebeurde met wisselend succes. Veel van de bootjes werden al voor ze de kust naderden opgemerkt en de opvarenden gearresteerd. Andere bootjes slaagden er wel in ongezien in een baai aan te leggen en de illegale immigranten slaagden er soms zelfs in onopgemerkt weg te komen maar meestal strandde hun poging op het moment dat het bootje aanlegde. Ook in de laatste dagen van het jaar kwamen er nog bootjes aan, onder meer op vrijdag 28 december op het eiland Tabarca. Een vissersboot waarschuwde de Guardia Civil dat een bootje het eiland naderde en toen de negen opvarenden aan land gingen en wilden vluchten, werden ze gearresteerd. Zoals meestal ging het om jonge mannen uit Algerije en Marokko. In heel 2018 kwamen er aan de kust van de provincie Alicante meer dan driehonderd illegale immigranten met bootjes aan.

Alicante vergrijst


ALICANTE Ė Voor de eerste keer in de recente geschiedenis had de provincie Alicante afgelopen jaar te maken met meer sterfgevallen dan geboortes.In de hele provincie overleden gedurende het jaar 2018 15.974 mensen terwijl het maar 15.039 kinderen geboren werden. Ook in heel Spanje was deze tendens te merken: het was zelfs zo dat het aantal sterfgevallen en het aantal geboortes respectievelijk het hoogste en het laagste waren sinds 1941. De Spaanse vrouw wacht steeds langer met het krijgen van kinderen en meestal blijft het bij ťťn kind of een enkele keer twee. Het geboortecijfer wordt alleen een beetje opgekrikt als er in een provincie veel immigranten zijn.

Spaans hooggerechtshof verklaart zich onbevoegd om Catalaanse separatisten te berechten


BARCELONA - Het Spaanse hooggerechtshof heeft zich onbevoegd verklaard om zes van de achttien Catalaanse separatisten te berechten die vervolgd worden in de zaak van de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van vorig jaar.De dossiers van de Catalanen zal worden overgeheveld naar een Catalaanse rechtbank. De zes politici werden opgepakt naar aanleiding van het verboden referendum op 1 oktober 2017 over de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze worden aangeklaagd voor ongehoorzaamheid vanwege het gebruiken van ongrondwettelijke teksten ter stemming tijdens het onafhankelijkheidsreferendum. De zes leden van het Catalaanse parlement (Mireia Boya, Lluis Maria Corominas, Lluis Guino, Anna Simo, Ramona Barrufet en Joan Josep Nuet) zullen uiteindelijk berecht worden door een rechtbank in Barcelona. De twaalf anderen die worden beschuldigd van rebellie, ongehoorzaamheid en verduistering van overheidsgeld, worden wel door het hooggerechtshof berecht.

Reddingsschip met ruim 300 migranten arriveert in Spanje


MADRID - Het reddingsschip Open Arms van de ngo Proactiva heeft op 28 december ruim driehonderd migranten in Spanje afgeleverd.Het vaartuig meerde rond 8.30 uur aan in de havenplaats San Roque in het Zuid-Spaanse AndalusiŽ. Onder de 311 migranten zijn 179 minderjarigen. Ze werden opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis. San Roque was de enige veilige haven in de Middellandse Zee die zich beschikbaar stelde de migranten te ontvangen. De vluchtelingen werden vorige week van drie onveilige boten nabij de Libische kust gehaald. Er was ook een pasgeboren baby aan boord. Deze werd met zijn moeder per helikopter naar een ziekenhuis in Malta gevlogen. De Spaanse hulporganisatie besloot de vluchtelingen te helpen nadat Malta en ItaliŽ ze niet op wilde vangen. Proactiva Open Arms kreeg toestemming van de Spaanse regering om de migranten naar Spanje te brengen. Daar worden ze opgevangen in Algeciras en La LŪnea, beide ook in AndalusiŽ. De ruim driehonderd migranten zijn voornamelijk afkomstig uit SomaliŽ, Nigeria en Mali. Na identificatie, medische hulp en voedsel worden ze naar hun opvangplaatsen gebracht. Sinds de zomer is Spanje het land in Europa waar de meeste illegale migranten aankomen. Daarna volgen Griekenland en ItaliŽ. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen dit jaar meer dan 113.000 migranten via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee naar Europa: 56.480 bereikten Spanje, 31.310 kwamen naar Griekenland en 23.126 streken in ItaliŽ neer. Veel migranten overleefden de trip niet: 2.242 mensen verdronken of zijn vermist.

Jaar eindigt goed


COSTA BLANCA Ė Hoewel het jaar 2018 voor de toeristische sector aan de Costa Blanca een jaar met ups en downs was, eindigde het jaar heel goed.Met name veel Spaanse mensen besloten de jaarwisseling door te brengen in Benidorm en Alicante en dat zorgde ervoor dat veel hotels volledig vol zaten en het gemiddelde bezettingspercentage op 90 procent lag. Het nationaal toerisme trad zo opnieuw op als redder, net zoals in de zomer, toen de Britten veelal weg bleven maar de Spanjaarden de kust van de provincie Alicante wel wisten te vinden.

Opnieuw staking bij Ryanair in Spanje


MADRID - Zoals wij al eerde meldde gaat het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje staken enwel op 8, 10 en 13 januari 2019. Dit werd aangekondigd door de vakbonden USO en Sitcpla die circa 1.800 personeelsleden vertegenwoordigen die ontevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden.Volgens de Spaanse vakbonden zijn de onderhandelingen met de Ierse prijsvechter opnieuw vastgelopen. Ryanair respecteert nog steeds niet de Spaanse arbeidswetgeving en laat het personeel in Spanje werken op basis van Ierse contracten. Volgens de vakbonden USO en Sitcpla zou Ryanair in andere landen zoals Duitsland en Frankrijk inmiddels wel hebben toegegeven. Hier krijgen de werknemers wel nationale arbeidscontracten. De stakingen worden gehouden op dinsdag 8, donderdag 10 en zondag 13 januari. Zo krijgt Ryanair nog 10 dagen de tijd om van mening te veranderen en de stakingen te voorkomen. Op 28 september 2018 vond de grootste staking plaats van Europees Ryanair cabinepersoneel in meerdere landen waaronder Spanje, Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Portugal en Duitsland. Datzelfde gebeurde ook op 25 en 26 juli 2018 waarbij er stakingen waren in Spanje, Portugal en BelgiŽ en op 26 juli ook in ItaliŽ. Wat een soepel luchtverkeer niet zal bevorderen is het feit dat ook personeel van de Spaanse luchthaven Madrid Adolfo Suarez-Barajas gaat staken in januari. Het personeel is ontevreden over de werkkleding die hen onvoldoende zou beschermen tegen de koude weersomstandigheden. Ze zullen pas op 21 januari hun werk weer hervatten. Het gaat om werknemers van het bedrijf Eulen. Het initiatief zal chaos veroorzaken voor vakantiegangers rond de feestdagen. De staking in Madrid betreft de veiligheidspersoneel die binnen en buiten de terminals surveilleren en het douanepersoneel. Volgens de vakbond handelt Eulen in strijd met de wet op arbeidsomstandigheden door niet te zorgen voor warme kleding tijdens de wintermaanden.

1 - 2 - 3 - 4 - 5