Waterrestricties La Nucía, Altea en l’Alfás del Pi opgeheven


MARINA BAIXA – Zes dagen nadat de maatregel werd ingesteld werden vorige week woensdag de waterrestricties in de gemeenten La Nucía en l’Alfás del Pi opgeheven.Tests wezen uit dat het water niet meer troebel was en de kwaliteit goed genoeg om te drinken. In Altea bleven de restricties nog een dag langer van kracht maar ook daar werden ze donderdag opgeheven. Alle drie de gemeenten moeten na het opheffen van het drinkwaterverbod nog wel gedurende tien dagen tweemaal daags de kwaliteit van het water blijven controleren. De restricties werden vorige week ingesteld nadat door de harde regens van enkele dagen eerder het bezinksel in het stuwmeer van Guadalest in beweging was gekomen. Dat zorgde voor een ontoelaatbare troebelheid van het kraanwater. De gemeenten Altea en l’Alfás del Pi lieten afgelopen week wel weten dat ze niet bepaald te spreken waren over de gang van zaken. Ze vinden dat het Consorcio de Aguas de la Marina Baixa, verantwoordelijk voor de waterdistributie in de Marina Baixa, sneller had moeten ingrijpen en zich bovendien verantwoordelijk moet stellen voor de gebeurtenis. De gemeenten willen dat er een zuiveringsinstallatie komt tussen het stuwmeer en het waterleidingnetwerk, net zoals dat al in Benidorm en Villajoyosa het geval is. Op die manier kan een gebeurtenis zoals die van twee weken geleden, zich niet herhalen.

Voormalige burgemeesters voor de rechter wegens verdrinkingsgeval


FINESTRAT – In februari zal in Benidorm de rechtszaak van start gaan tegen twee voormalig burgemeesters van Finestrat, een wethouder, een verzekeringsmaatschappij en de gemeente zelf, die alleen zijn aangeklaagd in een zaak uit oktober 2011, toen een Brits echtpaar door verdrinking om het leven kwam.Het echtpaar bevond zich in de geasfalteerde rivierbedding waar toentertijd nog wekelijks de markt werd gehouden. Na een plotselinge forse bui in het binnenland, stroomde regenwater met grote kracht naar beneden en diverse mensen werden meegesleept. Ook de meeste marktstallen werden door het water meegevoerd. Behalve de dodelijke slachtoffers raakten er die dag ook nog vijf mensen gewond en veel marktkooplieden raakten hun hele voorraad kwijt. Voormalig burgemeester José Miguel Llorca Llinares (PSOE) wordt aangeklaagd omdat het tijdens zijn bewind was dat de markt verhuisde naar de ri­vierbedding. Zijn opvolger Honorato Algado Martínez (PP) wordt aangeklaagd omdat hij burgemeester was ten tijde van het ongeval. Opvallend is dat er enkele weken geleden op dezelfde plek opnieuw een dodelijk ongeval gebeurde. Hoewel de markt na de fatale oktoberdag in 2011 naar een andere locatie verhuisde blijft de geasfalteerde rivierbedding zeer gevaarlijk zodra er regen valt. Tijdens de forse buien in december verdronk er een man die werd meegesleept naar de zee. De huidige burgemeester van Finestrat heeft de autoriteiten om hulp gevraagd om werkzaam­heden te kunnen uitvoeren die het regenwater kunnen omleiden.

Dure tunnel


ALICANTE – Het Sindicatura de Comptes, het orgaan dat de boekhou­ding van de Generalidad Valenciana in de gaten moet houden, maakte vorige week aanhangig dat de Valenciaanse overheid al enkele jaren 17.000 euro per maand betaalt voor de bewaking en het onderhoud van een tunnel die nog niet in gebruik is.Het gaat om een tunnel die ruim zeven jaar geleden voor veel geld werd aangelegd in de Sierra Grossa in Alicante en waarvan de bedoeling was dat deze gebruikt zou worden door de TRAM. De tunnel moest het mogelijk maken om meer trams per uur tussen Alicante enerzijds en San Juan en El Campello anderzijds te laten rijden. Op het huidige spoor kunnen de trams uit de verschillende richtingen elkaar niet passeren en moet er gewacht worden. Wegens geldgebrek werden de werk­zaamheden in 2011 stopgezet en daarna niet meer hervat. De verwachting is dat er in 2018 weer geld vrij zal komen voor het afmaken van de tunnel maar in de tussentijd heeft de overheid dan al bijna een miljoen euro betaald aan onderhoudskosten. Het Sindicatura de Comptes wijst er ook op dat de betaling van het onderhoud niet legaal is. Dat geld gaat nu naar de firma die de tunnel bouwde maar er is nooit een officiële aanbesteding voor tunnelonderhoud gedaan.

Woningen 0,8 procent duurder in laatste kwartaal van het jaar


MADRID – De woningprijzen ontwikkelen zich in elke Spaanse regio heel anders. Zo zijn Catalonië, Madrid en het Baskenland de motoren van de Spaanse woningmarkt.De gemiddelde prijs voor een woning in Spanje steeg in het derde kwartaal van het jaar met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit stelt de index van Tinsa IMIE Mercados Locales. Volgens deze taxateur reflecteert de stabilisering van huizenprijzen de aanwezigheid van talloze mini-huizenmarkten die zich op geheel eigen wijze ontwikkelen. Zo is de index in Catalonië gestegen met 7,2%, die van Madrid met 5,2%, Baskenland met 4,3%. Daarna komen de Canarische Eilanden en Andalusië met respectievelijk 2,8 en 2% op jaarbasis in het vierde kwartaal. De grootste prijsdalingen vonden plaats in de regio's Murcia (-4,8%), Castilla y León (-3,9%) en de Balearen (-3,1%). Ook Cantabrië (-2,1%), Navarra (-1,9%), Asturië (-1,3%) en Aragón (-0,9%) eindigden het jaar met waarden die lager liggen dan in het laatste kwartaal van 2015. Volgens Tinsa is een woning vandaag minstens 5 procent duurder dan een jaar geleden in zes provincies. Barcelona (8,4%), Palencia (7,8%) en Guipúzcoa (7,4%) laten de grootste wijziging gezien in het afgelopen jaar. Gevolgd door Málaga met een stijging van 6,6% en Madrid en Almería met een stijging op jaarbasis van 5,2%. De provincies Huelva en Lérida dalen met 6,9% en 6,5% in het afgelopen jaar. Wat provinciehoofdsteden betreft zijn de woningprijzen sterk gewijzigd in San Sebastián met 12,1%, Bilbao met 11,6% en Barcelona met 11%. Dit ligt ver boven de stijgingen in Madrid, Málage en Palencia met respectievelijk de volgende percentages 6,3%, 5,4% en 5% op jaarbasis. In León (-11,1%), Murcia (-7,3%), Valladolid (-6,6%) en Lugo (-6,2%) is de gemiddelde prijs lager dan die van een jaar geleden. Volgens Tinsa zijn de gemiddelde termijnen waarbinnen woningen worden verkocht over het algemeen korter geworden in het vierde kwartaal. Het duurt nu gemiddeld 9,9 maanden voordat een woning in Spanje wordt verkocht. Het snelst gaan woningen in Madrid over naar een nieuwe eigenaar: in 5,7 maanden. Dan komt Las Palmas met 6,8 maanden, Santa Cruz de Tenerife in 6,8 maanden. Het meest omlaag ging de termijn in Córdoba van 12,6 maanden tot 10,2 maanden. In grote steden worden huizen over het algemeen binnen om en nabij vier maanden verkocht. Verder stelt Tinsa in het rapport dat een koper van een woning in het derde kwartaal van 2016 zes jaar salaris nodig heeft om een gemiddelde woning in Spanje te kopen. Dat is twee jaar minder dan tijdens de boom op de woningmarkt.

Bijzondere kerststallen


BENIDORM – Bij de kerstperiode hoort een kerststal en dus is er in het museum Boca del Calvari, in het centrum van Benidorm, nog tot eind deze week een bijzondere expositie te zien van 435 kerststallen uit alle hoeken van de wereld.De bezoeker kan zien hoe een Aziatische kerststal eruitziet, of een Afrikaanse, of een Midden-Amerikaanse. Er zijn stalen van hout, van metaal, van papier, van aardewerk en ga zo maar door. De kerststallen zijn alle bezit van Francisco Llorens Orts, die zijn privéverzameling tijdelijk aan het museum in bruikleen heeft gegeven.

Bericht van de gemeente Calpe


CALPE – Als burger uit de Europese Unie die in Calpe woonachtig is, willen we u eraan herinneren dat u uw inschrijving in het bevolkingsregister elke twee of vijf jaar moet vernieuwen: inwoners met een permanente residentie moeten dat elke vijf jaar doen en niet residenten elke twee jaar. Als u zich nog niet heeft ingeschreven in het bevolkingsregister, moet u weten dat het belangrijk is om u in te schrijven in de gemeente waar u de langste tijd verblijft. Het is een gemakkelijke handeling, ga naar het gemeentehuis met de eigendomsakte van uw woning óf de laatste rekening van de onroerendgoedbelasting óf een geldig huurcontract. U moet uw paspoort of identiteitskaart en uw NIE meebrengen, ter plaatse een document ondertekenen en een kleine heffing betalen.We willen u eraan herinneren dat het inschrijven in het bevolkingsregister de volgende voordelen heeft:- Stemrecht in gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen.- Burgercentrum: de ‘Tarjeta de Mayor’ biedt kortingen in lokale winkels, in het lokaal openbaar vervoer en een vrije toegang tot de diensten die dit centrum biedt: fitnessruimte, fitnessklassen, cursussen, reizen etc.)- Gemeentelijk zwembad: gereduceerde tarieven- Casa de Cultura: gratis cursussen ‘Spaans voor buitenlanders’- Parkeerkaart voor de blauwe zone: gereduceerde tarieven voor residentenVoor informatie kunt u terecht bij de Oficina de Atención al Ciudadano (OAC). Geopend: maandag tot donderdag van 08.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt ook een afspraak maken met de verantwoordelijke wethouder, mevrouw Hilde Backaert, via 678680921 of 965833600.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6