Vrachtwagen valt zes meter naar beneden


ORIHUELA – In het oude centrum van Orihuela gebeurde afgelopen donderdag een spectaculair ongeluk.Een met zware bouwmaterialen beladen vrachtwagen reed de steile weg naar het heiligdom, de Subida al Seminario op. Deze opgang is smal en de chauffeur zag zich gedwongen uit te stappen om te kijken of het wel goed ging en hoe hij verder moest. Op dat moment begaf de handrem is en de vrachtwagen begon achteruit te rijden, waarbij ze tegen de railing aankwam en uiteindelijk over de railing naar beneden zakte, naar een straat er zes meter onder. De vrachtwagen bleef ongeveer verticaal tegen de muur staan. Er gebeurden geen persoonlijke ongelukken maar het kostte gemeente en politie de nodige moeite het zware gevaarte weg te krijgen uit de smalle straten.

Groei toeristische sector Spanje verwacht de komende jaren


MADRID – Deskundigen uit de toeristische sector verwachten dat er in de komende jaren volop zal worden geïnvesteerd ondanks een vermindering met bijna de helft aan investering op jaarbasis in 2019.Dit jaar ontving Spanje opnieuw meer toeristen dan het jaar ervoor en opnieuw een record met ruim 83 miljoen en een groei van 0,7 procent ten opzichte van 2018. Dit ondanks dat concurrerende bestemmingen zoals Egypte, Turkije en Tunesië, die om veiligheidsredenen enige jaren werden gemeden, in 2019 opnieuw in trek waren. Hieruit blijkt een groei van de toeristische sector in het algemeen en Spanje blijft een aantrekkelijk vakantieland. Naar verwachting zullen internationale investeringen in het Spaanse toerisme in de komende jaren juist weer toenemen, onder andere door investeringen op de Spaanse vastgoedmarkt. Tot dusver lijkt het erop dat de afgelopen verkiezingen en de coalitievorming tussen de PSOE en Podemos nog geen nadelig effect heeft gehad op de bereidheid om te investeren in het Spaanse toerisme. In het laatste trimester van 2019 vond zelfs 50% van de totale investering plaats. Het grootste deel van de in totaal 2,5 miljard euro aan investeringen is afkomstig uit Spanje zelf (57%). Na het faillissement van Thomas Cook in het laatste kwartaal van 2019, stak de Spaanse overheid nog 300 miljoen euro in de sector om deze crisis te compenseren. Iets minder dan de helft (43%) van de totale investering kwam uit het buitenland. Voor 2020 wordt een positieve ontwikkeling verwacht met een totale investering van rond de 3 miljard euro. Van het totale aantal internationale investeringen in Europese bestemmingen, wordt 8% in Spanje gedaan. Daarmee komt Spanje in de buurt van Europese hoofdsteden als Rome en Parijs. Londen blijft koploper.

Nauwelijks mensen op extreemrechts- protest tegen nieuwe regering


MADRID - De ultrarechtse Spaanse politieke partij Vox kreeg bij de laatste verkiezingen drie miljoen stemmen. Desondanks kwamen nauwelijks 15.000 personen demonstreren tegen de nieuwe Spaanse regering op zondag 12 januari.Vanaf het moment dat bekend is dat Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis een coalitieregering krijgt waarin uiterst links deelneemt, riep Vox zijn aanhangers op daartegen te protesteren. Het thema van de demonstratie op zondag 12 januari was 'España Existe' (Spanje bestaat). Uiteindelijk gaf 0,05 procent van het totaal aantal personen dat op 10 november een stem gaf aan de partij hieraan gehoor. Degenen die wel op kwamen dagen droegen Spaanse vlaggen of spandoeken met uitspraken als 'Ik ben Spanjaard, Spanjaard', 'Verenigd Spanje, zal nooit worden verslagen' of ze riepen termen als 'verrader', 'misdadiger' of 'viva España'. Hier en daar werden 'esteladas', Catalaanse vlaggen, in brand gestoken. In Madrid was met 3.500 mensen de opkomst het hoogst. Daar eiste Vox' partijleider Santiago Abascal 'respect voor de soevereiniteit van het Spaanse volk en voor de grondwet' van de nieuwe regering en dat de regering 'vecht tegen de vijanden van de institutionele orde'. Verder eiste hij de uitlevering van Carles Puigdemont en de gevangenneming van Quim Torra, respectievelijk de voormalige en de huidige premiers van Catalonië. In Teruel kwamen 100 personen bijeen en in het Baskenland was de opkomst helemaal summier met 50 personen in Bilbao, 12 in Vitoria en 40 in San Sebastián. Op sociale mediakanalen zoals Twitter vroegen mensen zich af waar de drie miljoen kiezers zijn gebleven die op Vox hebben gestemd.

Benidorm ziet bevolking groeien


BENIDORM – De in het bevolkingsregister ingeschreven bevolking van Benidorm is gedurende het jaar 2018 met maar liefst 1163 mensen gestegen. Het officieel aantal inwoners kwam daarmee op 1 januari van 2019 uit op 68.721. Deze gegevens werden afgelopen week door het nationaal statistisch instituut (INE) bekend gemaakt.De stijging is de grootste in de laatste zes jaar. Benidorm had in 2013 nog 73.768 inwoners maar in de jaren daarna daalde de bevolking hard, als gevolg van de economische crisis en een herziening van het bevolkingsregister, waarbij de controle op de buitenlandse inschrijvingen werd verscherpt. De laatste jaren zit het aantal echter weer in de lift en de gemeente zou graag uitkomen op 75.000, een aantal dat recht zou geven op meer subsidie uit Madrid, meer politie, meer dienstverlening etc. De opmerkelijke stijging van 2018 zou in belangrijke mate te maken hebben met de Brexit. Britten die al in Benidorm woonden maar er nog niet waren ingeschreven, zien hun positie in gevaar komen als de Brexit wordt doorgevoerd en er schreven zich gedurende het jaar 2018 dan ook 800 in het bevolkingsregister in. In 2019 zet die ontwikkeling zich trouwens verder voort. Ook het in 2018 geïntroduceerde en in 2019 verder uitgebreide parkeerplan, waarbij in het bevolkingsregister (padrón) ingeschreven inwoners recht krijgen op een parkeerkaart waarmee ze in diverse zones gratis kunnen parkeren, heeft een positief effect gehad op het bevolkingsregister.

Real Madrid wint omstreden Spaanse supercup


SPANJE – Dat profvoetbal steeds meer beïnvloed wordt door geld, is geen nieuws. Maar de Spaanse voetbalbond gaat wel heel ver in haar zucht naar publiciteit en financiële middelen.Een andere verklaring is er niet te vinden voor het omstreden toernooitje, dat afgelopen week werd afgewerkt in Saoudi-Arabië tussen vier Spaanse clubs. Het ging om de Spaanse supercup, een strijd die in het verleden altijd ging tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het voorgaande seizoen. Nu waren daar twee andere clubs aan toegevoegd en die vier clubs werden gedwongen af te reizen naar Djedda, voor het spelen van halve finales en, na winst, een finale. Real Madrid won in de halve finales van Valencia en Atlético Madrid won van FC Barcelona, waarbij Barcelona-trainer Valverde zijn ongenoegen over het toernooi niet onder stoelen of banken stak. Dat werd hem door zijn club niet in dank afgenomen en verwacht wordt dat Valverde één dezer dagen wordt vervangen. Real Madrid won zondag de finale na een wedstrijd zonder goals van Atlético. De club van Zidane nam de penalty’s beter dan de spelers van Simeone. Maar in Spanje kon daar alleen iemand getuige van zijn als hij betaaltelevisie had.

Wandelen voor het goede doel in El Verger


EL?VERGER - De wandelclub “ Pas a Pas” uit El Verger organiseert op 9 februari a.s. wederom, met medewerking van A.E.C.C. (Spaanse Associatie tegen kanker) voor het zesde achtereenvolgende jaar de solidariteitswandeling tegen kanker.Voor de hardlopers wordt er, net als voorgaande jaren, een parcours van 6,4 km. uitgezet en de recreatieve wandelaar krijgt wederom 5 km. voor zijn kiezen. Dit jaar hoopt men het resultaat van afgelopen jaar natuurlijk weer te overtreffen. Toen was het aantal deelnemers iets meer dan 1600 en kon er het bedrag van € 5.707,= aan de A.E.C.C. worden gedoneerd. Op 9 februari aanstaande om 10.30 uur zal de loop c.q. wandeling in El Verger en directe omgeving worden gehouden. De start en finish zal bij het gemeentehuis zijn alwaar ook, vanaf een podium, muziek ten gehoren gebracht zal worden. Na de wandeling wordt er cake met mistela en een herinnering aan alle deelnemers aangeboden.Ook zullen alle wandelaars, zolang de voorraad strekt, een T-shirt van de sponsoren krijgen. Men hoopt dat een ieder dit dan ook zal dragen zodat er een gemeenschappelijke vuist tegen kanker gemaakt wordt. De organisatie hoopt ook dit jaar in het kader van solidariteit weer veel buitenlanders te kunnen begroeten. Van alle buitenlandse nationaliteiten was Nederland tot op heden het best vertegenwoordigd en het aantal Nederlandse deelnemers groeit nog elk jaar gestaag. Inschrijven kan tot 6 februari via de website www.somesport.com .Het bedrag van deelname is € 5,-. Hiervan zal zo goed als alles ten goede komen van A.E.C.C. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw hart te laten spreken en dit goede doel financieel te steunen. Elk bedrag, ongeacht grootte, is van harte welkom op rekeningnr.: 3058 2553 6927 2000 3755 van de Cajamar onder vermelding van Donativa Carrera Cancer.