El Campello maakt baai schoon


EL CAMPELLO – De gemeente El Campello is begonnen met een grondige schoonmaakactie van de Cala Palmeretes, aan de noordkant van de gemeente.Deze baai had in het recente verleden diverse keren te maken met vervuiling, omdat er rioolwater in de zee terecht kwam. De gemeente wil herhaling in de toekomst voorkomen en is begonnen riet en struikgewas weg te halen om te onderzoeken waar dat water precies vandaan komt. Er is ondertussen een stuk van drieduizend m2 schoongemaakt en dat heeft ervoor gezorgd dat ook de resten van de zogenaamde ‘Noria de los gitanos’ onder de begroeiing vandaan is gekomen, een oude watermolen die in theorie gemeentelijke bescherming zou moeten genieten maar die al tientallen jaren achter de begroeiing schuilging. De gemeente wil de baai vanaf nu beter onderhouden en zo alerter reageren als er weer afvalwater geloosd wordt. Na het afronden van de werkzaamheden in de Cala Palmeretes gaat men door in de Barranco de la Solana en de Cala Baeza.

Politie La Vila verzamelt meer dan duizend stukken speelgoed


LA VILA JOIOSA – In een samenwerkingsactie tussen de lokale politie van La Vila Joiosa en de inwoners van deze plaats werden in de laatste weken van 2021 meer dan duizend stukken speelgoed verzameld.Bij de actie ‘Geen kind zonder speelgoed’ konden de inwoners speelgoed dat hun eigen kinderen niet meer gebruikten inleveren bij de politie. De agenten zien dagelijks met eigen ogen dat veel gezinnen het door de coronapandemie moeilijker hebben gekregen de eindjes aan elkaar te knopen en dat er vaak weinig of geen geld beschikbaar is om met Driekoningen cadeaus te kopen voor de kinderen. Organisaties als het Rode Kruis en Caritas helpen de politie de eerste dagen van het nieuwe jaar om te zorgen dat het speelgoed bij de gezinnen terecht komt die ze het meeste nodig hebben.

Inwoners provincie hopen op meer geluk bij Driekoningenloterij


ALICANTE – De traditionele kerstloterij, waarvan de trekking op 22 december jl plaatsvond, zorgde voor relatief weinig vreugde in de provincie Alicante.Slechts enkele van de getrokken nummers werden in Alicante verkocht en dat waren dan ook nog vierde en vijfde prijzen. Ook waren er mensen die hun inzet terugkregen omdat het laatste cijfer van hun lot overeenkwam met dat van de hoofdprijs. Al met al gaven de inwoners van Alicante 129 miljoen uit aan Kerstloten en wonnen ze slechts 12,2 miljoen. Bij de Driekoningenloterij op 6 januari – de op één na grootste van het jaar – hebben ze een nieuwe kans. In de afgelopen week stonden voor veel loterijkantoren rijen met mensen die de kleine prijsjes die ze hadden gewonnen met Kerst wilden omruilen voor een Driekoningen-lot. Tot redactiesluiting was er een kleine vijftig miljoen besteed aan loten en de lotenkopers hopen dat deze uitgave meer rendement oplevert dan met Kerst.

Nieuwjaarsduik van de NCA wordt traditie


ALICANTE - Ook dit jaar organiseerde de Nederlandstalige Club Alicante op Nieuwjaarsochtend de Nieuwjaarsduik op het strand van Playa San Juan.Organisator Trudi de Ruyter had alles goed voorbereid en een bijna-record aantal van 22 dapperen doken op deze mooie ochtend het toch wel koude water in. Er waren ook dit keer veel belangstellenden, leden maar ook nieuwsgierigen, die op de bedrijvigheid af kwamen. Door het mooie weer bleven veel duikers lang in het water, maar ook zij werden het water uit gelokt door het alcoholische opwarmertje, dat op het strand klaar stond. De maaltijd, waarmee werd afgesloten werd door zwemmers en belangstellende leden wederom zeer gewaardeerd. Trudi heeft, voor haar de laatste keer, een mooie NCA traditie neergezet, die volgend jaar gewoon weer doorgaat. Bedankt Trudi! Alweer een mooie activiteit van een actieve Nederlandse club.

Real Madrid winterkampioen


SPANJE – Nu de helft van de voetbalcompetitie van 2021/2022 gespeeld is, kan de conclusie worden getrokken dat Real Madrid op dit moment de beste club is in Spanje.De Koninklijke speelt het beste, maakt de meeste doelpunten en heeft 46 punten uit 20 wedstrijden. Daarmee heeft Real Madrid een enorme voorsprong op alle clubs behalve Sevilla. Deze laatste club staat tweede met 41 punten uit 19 wedstrijden, terwijl nummer drie Betis (ook uit Sevilla) 33 punten uit 19 wedstrijden heeft. Atlético en Barcelona volgen met respectievelijk 32 en 31 punten, een straatlengte achter de aartsrivaal. Onderaan staat Elche in de gevarenzone met slechts 16 punten en een 17e plaats. Ook Alavés heeft 16 punten, Cádiz heeft er 14 en Levante bungelt helemaal onderaan met slechts 8 punten.

Opgelet voor de processierups


ALICANTE – Een elk jaar terugkerend bericht is het risico dat met name huisdieren maar ook kleine kinderen lopen als halverwege de winter de nesten van de processierups tot ontwikkeling zijn gekomen en de rupsen uit de dennenbomen afdalen naar de grond om achter elkaar – in processie – op zoek te gaan naar een plek om zich te verpoppen.De hoge temperaturen van de afgelopen week hebben dit proces versneld en door de harde wind zijn nesten soms op de grond terecht gekomen. Er zijn op veel plaatsen in de provincie dan ook al rijen rupsen op de grond waargenomen. Als de rupsen lastig gevallen worden, schieten ze brandharen af en deze kunnen tot hevige allergische reacties lijden. Vooral bij honden en poezen, die aan de jeukende plek likken, kunnen de gevolgen ernstig of zelfs fataal zijn als de tong begint op te zwellen en het dier geen lucht meer krijgt. Bij mensen die in aanraking zijn geweest met de haren van de processierups blijft het vaak bij rode jeukende plekken. Vermoedt u dat uw dier in aanraking is geweest met de processierups, aarzel dan niet om naar de dierenarts te gaan. Om het risico te verminderen, voeren de meeste gemeenten meerdere keren per jaar bestrijdingscampagnes uit, door gif te spuiten of door milieuvriendelijke feromonen aan te brengen. In diverse gemeenten werden afgelopen week gemeentepersoneel eropuit gestuurd om nesten weg te halen uit bomen die bij bushokjes of plantsoenen en parken stonden. Er werden meer dan vijftig nesten verwijderd. Kijk, als u de nesten in uw eigen tuin heeft, goed uit bij het verwijderen. Gebruik altijd handschoenen en een bril en stop de nesten meteen in een zak en verbrandt ze. Het beste is een ervaren tuinman in te schakelen.