Door Interpol gezochte Ier gearresteerd


BENIDORM – In Benidorm werd afgelopen woensdag een 43-jarige Ier gearresteerd, tegen wie een internationaal opsporingsbevel was uitgevaardigd.De man zou deel uitmaken van een beruchte Britse criminele organisatie die roofovervallen met geweld hadden gepleegd. De Spaanse nationale politie kreeg bericht dat de in Groot-Brittannië gezochte man waarschijnlijk enkele dagen in Spanje zou zijn met zijn familie en kwam meteen in actie. De man werd ook gezocht via de website van ‘Crimestoppers’ waarop altijd foto’s worden geplaatst van gezochte Britse criminelen van wie vermoed wordt dat ze zich in Spanje bevinden.

Gezondheid Zaplana verslechtert


COMUNIDAD VALENCIANA – De gezondheid van de voormalig president van de Generalidad Valenciana en voormalig burgemeester van Benidorm, Eduardo Zaplana, is aanzienlijk verslechterd sinds hij zeven maanden geleden werd gearresteerd.Zaplana werd dit voorjaar na zijn arrestatie en een eerste verhoor overgebracht naar een gevangenis in Valencia omdat de rechter het ontsnappingsgevaar te groot achtte. Zaplana, die ook enkele jaren Minister van Arbeidszaken en woordvoerder van de regering van José María Aznar was, wordt beschuldigd van fraude en witwassen van geld op grote schaal, vooral in zijn Valenciaanse perio­de. Zaplana lijdt al jaren aan leukemie en in de gevangenis ging zijn gezondheid langzaam maar zeker achteruit. Hij viel acht kilo af en moest op 18 december opgenomen worden in het ziekenhuis. De rechter verzocht om een onderbouwing van de ziekenhuisopname en twee rapporten van de medici gaven aan dat het leven van Zaplana ernstig gevaar loopt als hij terug moet naar de gevangenis. Toch eist de rechter dat Zaplana, zodra hij er iets beter aan toe is, terug gaat naar de gevangenis. In heel Spanje is verbazing gereageerd op het hardvochtige oordeel van de rechter in een zaak waarin de beschuldigde nog niet eens berecht of veroordeeld is. In het verleden werd heel wat milder opgetreden tegen een veroordeelde ETA-terrorist die ernstig ziek was.

Benidorm op de schop


BENIDORM – In de afgelopen weken kon u op deze pagina’s al diverse malen lezen over de wegwerkzaamheden die er in Benidorm op de planning stonden of die een aanvang namen.Zo werd begin december begonnen met het grote project om de Avenida del Mediteráneo helemaal te veranderen en dat had tot gevolg dat de verkeerssituatie in de buurt van de Plaza Triangular aangepast werd. Ook besloot de gemeente half december te beginnen met het opnieuw asfalteren van dertig straten en op de begroting voor 2019 heeft de gemeente bovendien 25 miljoen euro uitgetrokken voor een twintigtal projecten die ervoor zorgen dat Benidorm tot aan de Paasdagen te maken krijgt met veel opgebroken straten. Behalve de al genoemde Avenida de Europa is ook al begonnen aan de Avenida Ametlla de Mar. Daar komen de komende weken de Avenida de Europa, het bovenste deel van de Avenida Jaime I en de Avenida Tomas Ortuño bij. Op andere straten wordt de straatverlichting vervangen en langs nog weer andere straten wordt in totaal elf kilometer fietspaden aangelegd. De gemeente beseft goed dat men het geduld van de bewoner en overwinteraar aardig op de proef stelt door zoveel werkzaamheden tegelijk uit te voeren en daardoor opstoppingen en lastige verkeerssituaties veroorzaakt. Maar de perio­de december tot maart is in Benidorm de rustigste en men hoopt de meeste projecten weer afgerond te hebben als de paasdrukte losbarst.

Mobiel ecopark haalt drie ton afval op


L’ALICANTÍ – Het mobiele ecopark, dat in de afgelopen maanden voor het eerst werd ingezet in diverse streken rondom de plaats Jijona, heeft in de eerste twee maanden drie ton afval opgehaald.Het mobiele ecopark maakte in die periode 44 uitstapjes naar plaatsen in de streken L’Alicantí , El Comtat, La Foia en L’Alcoia, die in veel gevallen geen eigen punt hebben waar bijzonder afval kan worden ingeleverd. Tijdens de uitstapjes werden in totaal 2300 schoolkinderen ingelicht over het belang van recyclen en van het scheiden van afval. Ze werden uitgenodigd vooral zaken als batterijen en elektrische apparaten niet in de gewone vuilniszak te stoppen en apart in te leveren. Van het door het mobiele ecopark opgehaalde afval was dan ook 39 procent elektrisch. De acties van het mobiele ecopark zullen in het nieuwe jaar worden voortgezet. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er minder schadelijk afval terecht komt in de afvalverwerkingsinstallatie in Jijona, waar het meeste afval uit de genoemde streken belandt.

Elche wil meer toeristen trekken


ELCHE – Hoewel Elche een aantrekkelijke stad is, met veel historie en prachtige stranden, trekt de stad minder toeristen dan veel ondernemers zouden willen. Daarom hebben de leden van de Asociación de Empresas Turísticas de Elche de hoofden bij elkaar gestoken en een hele serie van voorstellen opgesteld die ze hebben ingeleverd bij de gemeente.Het gaat om maatregelen waarvan de ondernemers vinden dat deze de hele toeristische sector in Elche zouden helpen. De ondernemers denken dat de naderende gemeenteraadsverkiezingen, die komend voorjaar plaatsvinden, kunnen helpen om de verschillende politieke partijen te overtuigen dat er maatregelen moeten worden genomen. Elche beschikt immers over een vliegveld waar jaarlijks miljoenen toeristen aankomen, een uitstekende geografische positie, een prima klimaat, veel historie en maar liefst drie zaken die een erkenning hebben van Unesco: het palmenbos, het mysteriespel en het museum Pusol. Toch komt Elche, in vergelijking tot andere plaatsen met hetzelfde aanbod, veel te weinig voor op de lijstjes van favoriete toeristische bestemmingen. Een factor die zou moeten verbeteren volgens de ondernemers is het hotelaanbod aan de kust en de verbindingen tussen het kustgedeelte en de stad. Ook wil men meer aanwezigheid zien op beurzen, meer aanbod op het gebied van nachtleven, meer samenwerking en coördinatie tussen de verschillende economische sectoren in de gemeente, betere taalopleidingen voor personeel en beter gebruik maken van de attracties die de stad heeft. Zo is het prachtige gemeentepark nodig toe aan een opknapbeurt en zou de schoenenindustrie, een van de belangrijkste industrieën in Elche, meer kunnen doen om toeristen te trekken naar de vele fabrieken en outlets. Zoals altijd blijft er ook het plan om de Iberische buste Dama de Elche, die aan het einde van de negentiende eeuw ten zuiden van Elche gevonden werd en beschouwd wordt als één van de belang­rijkste archeologische vondsten van Spanje, terug te halen naar de stad waar ze gevonden werd. De buste bevindt zich nu in het nationaal archeologisch museum in Madrid en was in de afgelopen twintig jaar slechts eenmaal enkele maanden te zien in Elche.

App om veilig thuis te komen


ALICANTE – Een groepje onderzoekers van de afdeling Talen en Informatica van de Universiteit van Alicante heeft een app gecreëerd die de strijd met het huiselijk geweld en de onveiligheid op straat aan wil gaan.De app heeft de naam ‘Seguras’ gekregen en hij is gratis te downloaden. De app is zo ontwikkeld dat hij gecamoufleerd kan worden weergegeven op telefoon en tablet en zo niet zichtbaar is voor eventuele andere gebruikers van het apparaat. Via de app kunnen boodschappen met locatie worden doorgegeven aan een vooraf bepaalde vertrouwenspersoon, op het moment dat men ’s avonds op pad gaat bijvoorbeeld of alleen gaat hardlopen. Door tijdstip van vertrek, geplande route en geschatte duur door te geven kan de vertrouwenspersoon snel opmerken als er iets vreemds gebeurt. De app geeft een alarm af als er iets niet goed lijkt te gaan of juist een ‘smiley’ als alles goed verlopen is. De bedenkers willen de app nog verder ontwikkelen en ook de mogelijkheid inbouwen automatisch een telefoontje naar de vertrouwenspersoon of zelfs hulpdiensten in te voegen als de nood hoog is. De app is nog volop in ontwikkeling en wordt via de feedback van gebruikers aangepast. Het is de bedoeling uiteindelijk tot een stukje gereedschap te komen waarmee vrouwen maar ook mannen zich veiliger voelen als ze alleen zijn.

1 - 2 - 3 - 4 - 5