Nieuwe bestemmingen vanaf vliegveld Alicante-Elche


ALICANTE-ELCHE – Op dit moment kan er vanaf vliegveld Alicante-Elche naar meer dan honderd bestemmingen gevlogen worden in 24 landen.En daar komen nog steeds nieuwe bestemmingen bij. Zo gaat de firma Ryanair binnenkort viermaal per week naar Warschau, drie maal per week naar Belfast, Rome en Fez en tweemaal per week naar Frankfurt, Turijn, Klagenfurt, Lodz, Paderborn en Santander. Warschau, Rome en Belfast stonden in voorgaande jaren ook al eens tijdelijk op het programma, maar de andere bestemmingen zijn nieuw.

Badgaste overleden aan strand Xàbia


XÀBIA – Een 76-jarige Britse vrouw kwam afgelopen donderdag om het leven aan het Arenal-strand van Xàbia. De vrouw bracht de dag door aan het strand met haar familie en was aan het baden in ondiep water, toen ze plotseling ineenzakte en kopje onder ging. Haar eigen familie haalde haar het water uit en een andere strandgast belde 112. Reddingspersoneel van het rode Kruis trachtte de vrouw te reanimeren maar zonder succes. Ook het ambulancepersoneel slaagde daar niet in.

Kwallensoort Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan diverse stranden Costa Blanca


COSTA BLANCA – Eind april en ook in de eerste week van mei werden er op een aantal stranden aan de Costa Blanca exemplaren waargenomen van het Portugees oorlogsschip ofwel Physalia physalis. Dit is een zogenaamde staatkwal, een kolonie van honderden kleine poliepen van verschillende soorten.Het is geen echte kwal maar het organisme heeft enorme tentakels van wel 15 meter lang en als een zwemmer in aanraking komt met deze tentakels kan dit veel pijn, jeuk en koorts opleveren. Als de klachten niet goed behandeld worden, kan dat gevaarlijk zijn. Het is niet ongewoon dat het Portugees oorlogsschip in de lente de stranden van de Costa Blanca aandoet. Meestal verblijft ze echter in warme gedeelten van de Indische en de Grote Oceaan. Er werden exemplaren gesignaleerd in El Campello, Denia en La Vila Joiosa. Het Instituto de Ecologia Litoral houdt de hele kust in de gaten en heeft gesignaleerd dat een verandering van stroming de staatkwallen sindsdien weer verder van de kust heeft gevoerd en dat de laatste dagen geen nieuwe waarnemingen zijn gedaan. Maar door de hoge zeetemperatuur is niet uit te sluiten dat ze in de buurt blijven.

Valenciaanse president doet beloften


ALICANTE – De regionale en gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dus worden er veel beloftes gedaan door de politici. Zo liet de Valenciaanse president Ximo Puig afgelopen week tijdens een toespraak in de Vega Baja weten dat hij ervoor wil zorgen dat het Valenciaans parlement nog voor de verkiezingen op zondag 28 mei een maatregel zal goedkeuren om het ontzilte water dat de akkerbouwers gebruiken om hun gewassen te bewateren, tien cent goedkoper te maken per liter.De akkerbouwers zitten door het uitblijven van regen met de handen in het haar en het ontzilte water is duur dus een dergelijke belofte kan op bijval rekenen. Ook liet Puig weten dat hij zich sterk maakt voor een verlaging van de tol voor residenten van de tolsnelweg door de Vega Baja. Een derde punt dat ter sprake kwam was het voorstel dat de Valenciaanse regionale partij Compromis had gedaan om op sommige locaties de verkoop van huizen aan buitenlanders te verbieden. Dit voorstel werd door de partij van Puig afgekeurd en dat kwam de president trots vertellen aan zijn toehoorders in het zuiden van de provincie Alicante. Zijn grootste tegenstrever bij de regionale verkiezingen, PP-lijsttrekker Carlos Mazón, bracht enkele dagen eerder een bezoek aan Orihuela en deed ook een serie beloften voor als hij gekozen zou worden.

Orihuela begint met opknappen oude watermolens


ORIHUELA – Meer dan vijf jaar geleden werd het plan bekend gemaakt dat de gemeente Orihuela de twee identieke traditionele watermolens, die in de volksmond bekend staan als Moquita en Pando, zou gaan restaureren.Het project bleef echter in de kast liggen en werd pas in 2020 aanbesteed. Daarna ging er nog weer meer dan een jaar overheen tot een firma was uitgekozen die de werkzaamheden zou gaan uitvoeren en vervolgens werd het project weer helemaal aangepast. Nu wordt er dan toch een begin aan gemaakt en er wordt iets minder dan een half miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie, die vier maanden in beslag moet gaan nemen. Het gaat om twee traditionele achttiende-eeuwse watermolens, die waarschijnlijk nog veel oudere grondvesten hebben en naar Moors voorbeeld werden gebouwd. Ze werden bijna anderhalve eeuw gebruikt voor de irrigatie van de omliggende akkers. De molens hebben een acht meter groot waterrad en het zou uit het enige dubbele stel watermolens uit deze periode zijn die er in Spanje bewaard is gebleven. Mede daarom is het belangrijk om dit culturele erfgoed te restaureren.

Zonnepanelen op scholen en andere overheids-gebouwen Benidorm


BENIDORM – In de gemeente Benidorm is begonnen met de uitvoer van een project dat een miljoen euro kost maar wat de jaarlijkse uitstoot van CO2 in de gemeente aanzienlijk moet terugbrengen.Op de daken van acht scholen, een kindercrèche, een sociaal centrum, het gemeentelijk sportcomplex en de waterzuiveringsinstallatie worden zonnepanelen gelegd zodat al deze gebouwen in grote mate zelfvoorzienend kunnen worden wat betreft hun elektriciteitsverbruik. Afgelopen week werd begonnen met het plaatsen van panelen op de daken van twee scholen en de andere gebouwen komen daarna aan de beurt. Het project wordt voor de helft gefinancierd door een Europees fonds en voor de andere helft door de gemeente zelf. Als alles geïnstalleerd is, kunnen de twaalf gebouwen samen ongeveer 750.000 kWh per jaar produceren.