Honderdduizend mensen in bedevaart naar Santa Faz


ALICANTE – Na twee jaar waarin het niet mogelijk was om de bedevaartstocht van Santa Faz te organiseren, konden de vele gelovigen uit Alicante en verre omstreken afgelopen donderdag eindelijk weer de wandelschoenen aantrekken.En ze deden dat in groten getale, als was het aantal van honderdduizend deelnemers maar een derde van het aantal van de editie van 2019. Het feit dat het vrijwel de hele ochtend regende én het feit dat vooral veel oudere mensen nog steeds huiverig zijn voor mensenmenigten en een ander moment uitzochten om het reliek van de Santa Faz te gaan vereren, konden worden aangemerkt als de voornaamste oorzaken van de ‘lage opkomst’. Maar honderdduizend bedevaartgangers is nog steeds een enorme zee van mensen en deze stroom legde de zeven kilometer van het centrum van Alicante naar het ten noorden van de stad gelegen klooster van Santa Faz goedgemutst af. Ook de nieuwe bisschop van Orihuela-Alicante was erbij: hij maakte de bedevaart voor het eerst mee en keek zijn ogen uit. De bedevaart van Santa Faz is één van de oudste en grootste van Spanje. In de dagen erna werd het weer beter en konden ook de standhouders, die donderdag het slechte weer niet trotseerden, hun kraampjes opzetten in de straten rondom het klooster. Enkele duizenden mensen togen vooral op zondag alsnog naar het klooster om daar het reliek te eren en/of iets te kopen bij de stallen.

Benidorm in de ban van het Eurovisie Songfestival


BENIDORM – Van 10 tot 14 mei wordt in Turijn het Eurovisie Songfestival gehouden. In Spanje was men de afgelopen decennia het enthousiasme voor het songfestival een beetje kwijt geraakt – de laatste overwinning dateert van 1969 en de laatste top-drie-notering van 1995 – maar sinds in januari de Spaanse deelnemer werd gekozen tijdens een drie dagen durend festival in Benidorm, is in de stad Benidorm de interesse voor het festival alleen maar toegenomen.Het feit dat in de peilingen het opzwepende ‘SloMo’ van Chanel een aardige kans wordt toegedicht om de top tien te eindigen, zorgt ook voor meer enthousiasme. Al eerder werd bekend dat de puntentelling van de jury zaterdagavond 14 mei zal worden dorgegeven vanuit Benidorm. Maar Benidorm heeft zelfs een heel feest rondom het festival gecreëerd. Dat vindt plaats op de Plaza de la Hispanidad – ook wel Plaza Triangular genoemd – en begint om 19.00 uur. Er is plaats voor vierduizend mensen die live-optredens kunnen bijwonen van een aantal artiesten en vanaf negen uur op drie grote schermen het Songfestival kunnen meemaken. Ook de nieuw gebouwde ‘tecnihito’ – de toren met schermen die net klaar is – wordt betrokken bij de show. Het geheel moet dienen als toeristische promotie voor Benidorm onder een groot Europees publiek.

Nu al natste lente ooit


ALICANTE – De lente is nog maar halverwege maar meteorologen zeggen nu al dat de lente van 2022 de geschiedenis zal ingaan als de natste lente sinds men in 1950 begon met het bijhouden van de cijfers.Nadat het afgelopen weekend mooi, zonnig weer was, begon het op sommige plaatsen zondagavond alweer te druppelen en deze dagen is het weer opnieuw onstabiel, met plaatselijk flinke buien. Met name in het noorden en in het binnenland van de provincie is sinds 21 maart al meer dan 700 mm regen gevallen. Metereologen denken te weten dat de opvallend vochtige lentes – ook in 2020 en 2021 viel er in de lente veel neerslag al was dat niet zo veel als nu – een teken zijn van klimaatsverandering. In plaats van in de periode september-november zouden de regens nu in maart en april vallen en zou de droge zomerperiode verder na het najaar opschuiven.

Burgemeester La Nucía vrijgesproken van machtsmisbruik


LA NUCÍA – Burgemeester Bernabé Cano van La Nucía heeft zich niet schuldig gemaakt aan machtsmisbruik of welk ander vergrijp dan ook toen hij zich in januari 2021 als één van de eerste inwoners van die plaats liet inenten tegen corona.Tegen de burgemeester was door de openbaar aanklager negen maanden cel en het verbod op het uitoefenen van een publiek ambt gedurende twee jaar geëist maar de rechter in Alicante vond dat Cano niets te verwijten viel. Sterker nog, deze vond dat Cano juist uit zorg voor zijn medemens had gehandeld toen hij zich in een zorgcentrum liet inenten. Ook achtte de rechter dat Cano niemand benadeeld had door zijn actie en de aanklacht werd dus van tafel geveegd. Er is geen beroep mogelijk. Ook de burgemeester van Els Poblets en de voormalige burgemeester van El Verger werden onlangs vrijgesproken van machtsmisbruik omdat ze zich in een vroeg stadium hadden laten inenten.

Drie plaatsen in Alicante bovenaan de lijst van meest gezochte gemeenten om een woning te kopen door buitenlanders


ALICANTE – De Spaanse online makelaar Idealista deed onlangs een uitgebreid onderzoek naar welke naam buitenlanders intypen als ze een woning zoeken om zelf in Spanje te gaan wonen.Het is duidelijk dat als buitenlanders een woning zoeken om daar af en toe een weekje vakantie door te brengen, om te overwinteren of om te verhuren aan toeristen, dat ze dan doorgaans de kust opzoeken. Maar de mensen die op zoek zijn naar een huis om er zelf te gaan wonen, zoeken woningen met andere eigenschappen. Een wat kleinere plaats die iets van de kust verwijderd ligt maar waar het klimaat nog wel even mild is lijkt de voorkeur te hebben, als de resultaten van het onderzoek worden bekeken. In deze plaatsen is het rustiger en liggen de huizenprijzen ook wat lager dan direct aan de kust, terwijl men toch dicht bij voorzieningen zit. Idealista publiceerde afgelopen week de lijst van 25 Spaanse gemeenten waarvan de naam het vaakst wordt ingetypt bij zoekacties door toekomstige residenten. En het opvallende daarbij was dat de eerste drie plaatsen werden ingenomen door gemeenten in de provincie Alicante. Bovenaan prijkt Ciudad Quesada, de macro-urbanisatie in de gemeente Rojales. Op nummer twee staat Polop de la Marina en op nummer drie Busot. Het zijn vooral Britten, Duitsers, Nederlanders en Belgen die de zoekacties uitvoeren. Op de rest van de lijst van 25 gemeenten komen nog eens drie gemeenten uit Alicante voor: Formentera del Segura, Hondón de las Nieves en Los Montesinos. Met zes gemeenten op de lijst is Alicante overigens geen koploper: de Balearen hebben negen gemeenten op de lijst. Málaga komt op de derde plaats met vier gemeenten.

Boekenmarkt met Nederlandstalige poëzie


FINESTRAT – Op zaterdag 14 mei vindt in Finestrat de jaarlijkse Feria del Libro plaats, een boekenmarkt met boeken in diverse talen, nieuw en tweedehands.Op deze markt, die van 11.00 tot 14.00 en 17.00 tot 20.00 uur duurt, zullen auteurs ook voorlezen uit eigen werk en handtekeningen zetten in gekochte boeken. De Belgische dichter Germain Droogenbroodt heeft een stand met zijn eigen uitgeverij POINT. Daar zal meertalige poëzie te koop zijn, waarvan de opbrengt geheel naar de vluchtelingen uit de Oekraïne zal gaan. Bovendien zal Droogenbroodt om 11.00 uur de markt openen met een recital van meertalige poëzie. Zoals waarschijnlijk bekend heeft de in Altea woonachtige dichter diverse Spaans-Nederlandse bundels uitgegeven, maar ook bundels in het Duits, Italiaans, Frans en Engels.