Van Vleuten wint Vuelta Feminina


SPANJE – Annemiek van Vleuten is bezig aan haar laatste seizoen als profwielrenster maar dat doet niets af aan de eerzucht en honger naar overwinningen van de 40-jarige wielrenster.Afgelopen zondag mocht ze op het hoogste treetje plaatsnemen van het erepodium van de Vuelta Feminina, een ronde die sowieso werd overheerst door de Nederlandse rensters. Eerst was er de ploegentijdrit in Torrevieja, die werd gewonnen door Jumbo-Visma. De tweede etappe, een sprint in Pilar de la Horadada, was een prooi voor Charlotte KooL van DSM. De leiderstrui ging echter naar Marianne Vos. Vos won vervolgens zelf de derde en vierde etappe en mocht al die dagen in het rood rijden. Toen de bergen opdoemden, nam Demi Vollering het heft in handen. Zij won de vijfde etappe op de Mirador de Peñas Llanas en greep ook de leiding. Maar in de zesde etappe plaatste Van Vleuten een goed getimede aanval en hoewel de etappe gewonnen werd door haar vluchtgenote Realini, mocht ze zelf de rode trui aantrekken. Op de laatste dag, met een prachtige aankomst bij de Lagos de Covadonga, zette Vollering alles op alles en ze won de etappe. Van Vleuten kon het verschil echter beperkt houden en ze hield aan de finish negen seconden over.

Twintigste Copa del Rey voor Real Madrid


SPANJE - In een vol stadion La Cartuja in Sevilla won Real Madrid afgelopen zaterdagavond voor de twintigste maal in de clubgeschiedenis de Spaanse voetbalbeker, ofwel Copa del Rey.De stad Sevilla vulde zich al vrijdag met grote drommen fans, duizenden in het 'koninklijke' wit gehuld maar tienduizenden die het felle rood van tegenstander Osasuna droegen. Voor deze club was het namelijk pas de tweede keer in de geschiedenis dat een finale werd gehaald en de fans maakten er een waar feest van. Maar al in de tweede minuut van de wedstrijd maakte Rodrygo 1-0 voor de Real Madrid. Osasuna gaf niet op en maakte in de 58e minuut gelijk. In de 70e minuut was het echter opnieuw Rodrygo die de winnende goal maakte zodat het team van trainer Ancelotti de beker mocht optillen en de roodgekleurde menigte teleurgesteld maar toch ook vrolijk vanwege het beleefde feest terugkeerde naar Noord-Spanje.

Alcaraz wint ook in Madrid


SPANJE – Toen Carlos Alcaraz vorig jaar het Masters 1000-toernooi van Madrid op zijn naam schreef, na overwinningen op Nadal, Djokovic en Zverev, was dat een grote verrassing.Veel is er in twaalf maanden echter veranderd en dit jaar ging het publiek er eigenlijk wel een beetje van uit dat Alcaraz opnieuw zou winnen. En dat was ook zo, in een vreemd verlopen toernooi, waarin veel geplaatste spelers in een vroeg stadium uitgeschakeld werden en de Duitser Jan Lennard Struff, die als lucky loser uit het kwalificatietoernooi kwam, de finale behaalde. Struff bood Alcaraz bovendien zeer goed partij maar de net 20 geworden Spanjaard won met 6-4, 3-6, 6-3. Het is al de vierde Masters 1000 titel die Alcaraz op zijn naam schrijft en de tweede in 2023.

Alicante is nu tiende stad van Spanje


ALICANTE – Volgens de laatste gegevens van het Nationaal Statistisch Instituut (INE) is Alicante sinds 1 januari 2023 de tiende stad van Spanje.Alicante kreeg er in 2022 het opvallend hoge aantal van 10.334 inwoners bij en kwam op 1 januari uit op 348.901. De Baskische stad Bilbao, die vorig jaar nog tiende stond, heeft 340.455 inwoners en dus schuift Alicante een plekje op. Burgemeester Barcala was blij met het bericht, dat volgens hem een teken is dat het goed gaat in de stad Alicante en dat steeds meer mensen deze stad uitkiezen om er te werken en te wonen.

Alicante blijft provincie met meeste blauwe vlaggen


ALICANTE – Afgelopen week werd bekend gemaakt welke stranden en jachthavens dit jaar onderscheiden zijn met de blauwe vlag, een Europese kwaliteitserkenning.De deelstaat Valencia werd zoals altijd de Spaanse deelstaat met de meeste vlaggen en de provincie Alicante de Spaanse provincie met de meeste vlaggen. In de provincie Alicante krijgen 69 stranden en 16 jachthavens dit jaar een blauwe vlag. Toch ligt dat cijfers lager dan vorig jaar. Eén strand dat vorig jaar zijn vlag verloor heeft deze nu weer teruggewonnen: het strand van Cala de Finestrat. Maar zes stranden hebben dit jaar geen vlag terwijl ze die vorig jaar wel hadden. Benidorm heeft opvallend genoeg geen enkele vlag dit jaar omdat de gemeente zich niet inschreef voor het toekenningsprogramma. Omdat er veel werkzaamheden gaande waren aan de boulevards meende Benidorm daarop afgerekend te zullen worden en diende zijn kandidatuur niet in. De andere drie stranden die hun vlag verloren, zijn de Playa Les Deveses in Denia, de Playa Tamarit in Santa Pola en de Playa Arenal in Xàbia. Orihuela is net zoals de voorgaande jaren de Spaanse gemeente met de meeste blauwe vlaggen: elf.

Opening clubgebouw “El Club” in Calpe


CALP - Na anderhalf jaar verbouwen is het dan zover: het geheel gerenoveerde clubgebouw met zwembad en groot terras (“El Club”) van de Nederlands-Vlaamse Vereniging Calpe, gaat open!Op zaterdag 20 mei om 18:00 uur is de feestelijke opening. Vertegenwoordigers van Nederland en België, de heren Erik de Haan (NL Honorair Consul) en Dieter Rijckaert (Belgisch Consulaat) zullen met belangrijke inwoners van Calpe e.o. op bijzondere wijze de opening verrichten. Om dit extra glans te geven, is er daarna voor de aanwezigen, een speciaal optreden van de bekende Vlaamse zanger Günther Neefs. De Nederlands-Vlaamse Vereniging Calpe (“El Club”) is één van de snelst groeiende verenigingen van de Costa Blanca. Met op dit moment bijna 700 leden! Om aan de wensen van de leden te voldoen is twee jaar geleden gezocht naar een nieuwe onderkomen. En dit is gevonden aan de La Fossa-boulevard in Calpe. Een mooiere locatie is nauwelijks denkbaar: direct aan de boulevard en met prachtig uitzicht op zee en de Peñon de Ifach, de icoon van Calpe! Het gebouw biedt veel ruimte voor binnenactiviteiten, zoals lessen Spaans, schilderen, en keramiek, bridgen en klaverjassen, darten en biljarten en zelfs linedancen! Buiten zijn twee petanquebanen en een heerlijk groot terras met een royaal zwembad voor clubleden. Op de vaste clubavonden (woensdag en vrijdag vanaf 17.00 uur) kunnen leden van NVVC en hun eventuele gasten/introducées genieten van hapjes en drankjes, maar ook van een heerlijke maaltijd! In het weekend worden regelmatig leuke evenementen met muziek en dans georganiseerd. Wat er nog meer gebeurt, is te vinden op www.nederlandstaligeclubcalpe.com.