Spaanse visagist wint Oscar voor beste make-up


SPANJE – Afgelopen zondag werden in Los Angeles de Oscars uitgereikt. Daarbij was er ook een prijs voor de Spanjaard Sergio López Rivera, die de make-up verzorgde voor de film ‘Ma Rainey’s Black Bottom’.Mede door zijn geslaagde make-up gaf actrice Viola Davis een overtuigende vertolking van de zangeres Ma Rainey. López Rivera werd geboren in Sevilla maar verhuisde al op negentienjarige leeftijd naar Los Angeles. Hij heeft dermate veel naam gemaakt in de visagie dat Viola Davis speciaal om hem vroeg toen ze de hoofdrol in ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ bemachtigde.

Deze week worden 90.000 mensen gevaccineerd


ALICANTE – Nu er meer doses beschikbaar zijn, kan het gezondheidsdepartement van de Valenciaanse overheid verdergaan met de massale inenting van zestigers en vooral zeventigers. Verwacht wordt dat er alleen in de provincie Alicante deze week 90.000 mensen tegen corona kunnen worden gevaccineerd, waarvan 17.000 in de voormalige filmstudio’s Ciudad de la Luz en het beursgebouw IFA voor inwoners van Alicante en Elche. Het is het hoogste aantal dat tot op heden in één week wordt ingeënt. In de kleinere steden en dorpen vindt de vaccinatie hetzij plaats in het lokale gezondheidscentrum hetzij in een ander gemeentelijk gebouw. De locatie staat vermeld op de oproep die u krijgt per sms.

El Campello staat stil bij geschiedenis


El CAMPELLO – Het is deze maand 120 jaar geleden dat El Campello zich afscheidde van Alicante en een onafhankelijke gemeente werd.Om stil te staan bij dat feit en om nog eens te belichten welk een rijke geschiedenis deze gemeente heeft, werd afgelopen vrijdag, op de dag van het boek, het boek ‘El viaje de El Campello: 120 años de municipio, milenios de historia’ (De reis van El Campello: 120 jaar gemeente, duizenden jaren geschiedenis) Van Gerardo Muñoz gepresenteerd. De auteur bestudeerde duizenden documenten en archieven en hij overhandigde burgemeester Juanjo Berenguer samen met het eerste exemplaar ook een pendrive met ontelbare historische foto’s uit afgelopen eeuwen, die hij bij zijn research was tegengekomen. De uitgave van het 320 pagina’s tellende boek werd mede verzorgd door het dagblad ‘Información’ en via deze krant kan het in mei gratis verkregen worden. Maar er is ook een digitale versie van het boek die via de website van de gemeente als PDF kan worden gedownload.

Cactus rukt op


ORIHUELA – De gemeente Orihuela zit al decennialang met een probleem waarvoor de oplossing maar niet gevonden wordt: het oprukken van de zogenaamde ‘cactús de Arizona’ (Cylindropuntia rosea) een invasieve cactussoort die op de hellingen van het lokale gebergte te vinden is en steeds verder oprukt.Het verhaal gaat dat in de jaren negentig een ondernemer die in Amerika was geweest een exemplaar van de cactus in zijn tuin in Orihuela neerzette. Al snel kwam hij erachter dat de cactus zich snel vermeerderde en een groter stuk van zijn tuin in beslag nam dan hij wou. De man gebruikte grove middelen om de cactus uit zijn tuin te verwijderen maar gooide de resten neer op een stortplaats in Montepinar. Een enorme fout, want van daaruit begon de plantensoort zich snel te verspreiden. Met regelmaat werden in de afgelopen jaren acties georganiseerd om de cactussen die bergop groeiden, te verwijderen maar met slechts tijdelijk succes. Afgelopen week trok de gemeente weer aan de bel: de cactussen bedreigen het palmenbos en de Monte San Miguel. De planten zijn ook opgerukt in de richting van het kasteel en zelfs vlakbij de wijken San Isidro en San Antón uitgekomen. De gemeente heeft de hulp ingeroepen van de Grupo Oriolano de Montañismo om de planten die bergop groeien te verwijderen en zal zelf ook weer een uitgebreide verdelgingsactie op touw zetten. Ze vraagt de bevolking om, als een jong exemplaar van de cactus wordt aangetroffen, deze uit te trekken maar niet zomaar ergens neer te gooien, maar de gemeente te waarschuwen.

Eén op de vijf mensen minstens eenmaal ingeënt tegen corona


ALICANTE – Nu ook de eerste doses van het vaccin van Janssen in de provincie zijn aangekomen, begint het wat meer op te schieten met de inenting van de bevolking. Veel mensen in de leeftijdsgroep van 70 tot 79 jaar kregen en krijgen deze weken een oproep om te worden ingeënt en veel zestigers hebben die oproep ook al gekregen. Het feit dat het Janssen-vaccin maar eenmaal hoeft te worden toegediend, helpt ook. Volgens gegevens van het Valenciaans departement van gezondheid waren eind vorige week 114.457 inwoners van de provincie Alicante - 6 procent van de bevolking – volledig gevaccineerd tegen corona en hadden 364.629 mensen - 20 procent - minstens één vaccin gehad. De grote gebouwen die zijn ingericht voor massale inenting zoals Ciudad de la Luz in Alicante en IFA in Elche werden vorige week na twee dagen inenten weer gesloten maar deze week zijn er meer vaccins beschikbaar en gaat het inenten op deze locaties verder. Het effect van de vaccinatie is vooral te merken in de bejaardentehuizen: in de hele Comunidad Valenciana is al veertien dagen geen enkel nieuw geval van coronavirus gedetecteerd.

Voetbalcompetitie spannender dan ooit


SPANJE – Met nog vijf wedstrijden te gaan is de Spaanse Primera Liga spannender dan ooit.Tussen de ranglijstaanvoerder – Atlético Madrid – en de nummer vier – Sevilla – zit slechts een gaatje van drie punten en dat gat was nooit eerder zo klein. Ook gebeurde het nog nooit dat een nummer 4 op de ranglijst zoveel punten heeft als nu het geval is: 70. Real Madrid en FC Barcelona hebben op dit moment twee punten minder dan Atlético maar Barcelona heeft als enige een wedstrijd minder gespeeld en zou donderdag dus zelfs de koppositie kunnen overnemen als thuis gewonnen wordt van Granada. Veel hangt verder af van het weekend van 8 en 9 mei als Atlético Barcelona ontvangt en Real Madrid Sevilla. Het is waarschijnlijk dat het tot de laatste speeldag op 23 mei zal duren voordat dat duidelijk is wie de landskampioen van 2020/2021 wordt.