Veel zwartrijders op TRAM


ALICANTE – Ferrocarrilles de la Generalidad Valenciana (FGV), het bedrijf dat de Tram en smalspoortrein in de provincie Alicante exploiteert, liet afgelopen week weten dat de boetes voor zwart rijden met ingang van 1 april worden verdubbeld.Waar een zwartrijder nu nog 50 euro betaalde – 35 euro als hij de boete meteen voldeed – wordt dat vanaf deze week 100 euro. FGV liet ook weten dat uit een onderzoek is gebleken dat 4 procent van de reizigers geen geldig kaar­tje heeft als hij/zij gebruik maakt van de Tram. Dat betekent dat dertigduizend passagiers per maand geen kaartje hebben. Een controleactie van de nationale politie, afgelopen donderdag, wees echter uit dat het zwartrijderspro­bleem vooral op lijn 2 veel groter is dan de bekend gemaakte cijfers. De politie controleerde tussen half vijf en half acht in de namiddag een groot aantal reizigers op de halte van de Universiteit. Van de 106 reizigers die eruit gepikt werden voor controle bleken 91 geen kaar­tje te hebben. Zij kregen allen een boete. Ook werden er twee mensen aangehouden wegens drugsbezit en eentje wegens wapenbezit.

Man overleden bij brand in woning


GUARDAMAR DEL SEGURA – In Guardamar del Segura kwam afgelopen weekend een zeventigjarige man om het leven als gevolg van een brand in zijn woning.De brandweer kreeg de melding zondagmiddag rond 14.00 uur binnen nadat buren dikke rookwolken naar buiten zagen komen en ze begaf zich naar het vijf verdiepingen hoge pand tussen de straten Pasaje de Poniente en Molivent. Toen ze de brandweer mannen erin slaagden de woning waar de brand begon te betreden, was de inwoner al overleden. Het grootste deel van het appartement was in de as gelegd. De brandweer slaagde er wel in te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere woningen. Waarschijnlijk is de brand in de keuken ontstaan.

Burgemeester Alicante treedt op 9 april af


ALICANTE – Zelf wilde hij eigenlijk niet aftreden maar de druk van zijn partij leidde er afgelopen vrijdag dan toch toe dat burgemeester Gabriel Echavarri van Alicante bekend maakte dat hij op 9 april aanstaande zal plaatsmaken voor zijn opvolgster, Eva Montesinos.Echavarri is verwikkeld in een rechts­zaak wegens machtsmisbruik maar zelf vond hij dat hij gewoon op zijn burgemeestersstoel kon blijven zitten tot er een uitspraak was gedaan in deze. De regionale partijleiding van de PSPV en vooral de Valenciaanse President Ximo Puig vonden echter dat dit schadelijk voor de partij was en ook voor de reputatie van Alicante en Echavarri kreeg tot afgelopen vrijdag de tijd om zelf op te stappen. Als hij dat niet zou doen, zou hij worden afgezet. Echavarri koos eieren voor zijn geld.

Koudste start van de lente in 69 jaar


ALICANTE – De provincie Alicante beleefde vorige week de koudste start van de lente in meer dan een halve eeuw. De meteorologen moesten teruggaan naar 1949 om een kouder begin van de lente tegen te komen. In de nacht van 20 op 21 en de nacht van 21 op 22 maart daalde het kwik aan de kust tot vijf graden, een klein stukje het binnenland in tot vlakbij het vriespunt en in de streken Alcoiŕ, El Comtat en Alto en Medio Vinalopó zelfs tot enkele graden onder nul. Dat was een ramp voor de toch al zo getergde eigenaars van amandelbomen want de vruchtbeginselen van de amandelen liepen veel schade op door de vorst. In de streken El Comtat en L’Alicantí liep tachtig procent van de amandelen schade op en in de Medio Vinalopó vijftig procent. De meteorologen maakten ook de balans op over de winter van 2017/2017 die duidelijk uit twee delen bestond. Van december tot 25 januari aanmerkelijk warmer en droger dan normaal en van 25 januari tot begin maart kouder en natter dan normaal. Volgens de meteorologen zal de kou van de eerste dagen van de lente al snel plaats gaan maken voor hogere temperaturen. Ze voorspellen een relatief zachte en droge lente. Het watertekort blijft dan ook bestaan.

Opnieuw dreigen actiegroepen met acties tegen 'verzadigd toerisme' in Spanje


PALMA DE MALLORCA- Vorig jaar zorgden diverse acties van de groeperingen Arran en Endavant voor opschudding op onder meer de Balearische eilanden Ibiza en Mallorca en in Barcelona.Afgelopen week kondigden ze aan deze zomer opnieuw in actie te komen tegen het 'verzadigd toerisme' dat de huizenmarkt volledig overhoop haalt in gebieden die populair zijn onder toeristen. Ze roepen autoriteiten op tot een beter beleid. In 2018 kwamen er 82 miljoen toeristen naar Spanje. Dat was opnieuw een record en naar verwachting zal dat record dit jaar opnieuw worden verbroken. Het is de actiegroepen een doorn in het oog dat in toeristische plaatsen normale inwoners geen woonruimte meer kunnen vinden voor een betaalbare prijs omdat huiseigenaren hun woningen voor korte termijn en veel geld verhuren aan toeristen. Zo ontstaan er vooral problemen in het hoogseizoen wanneer er veel meer mensen naar de eilanden trekken om er in de horeca, gezondheidszorg of bij andere toe­ristische dienstverleners te gaan werken. Juist dan worden woningen aan vakan­tiegangers verhuurd, zodat mensen die er komen werken een woning met velen moeten delen of zelfs in de auto moeten slapen omdat woonruimte meer kost dan dat ze met hun werk verdienen. Vorig jaar werden diverse malen toeristenbussen beklad met graffiti met vijandige leuzen, er werd met eieren naar ze gegooid en in de haven van Palma werd gedemonstreerd op (zeil)jachten van toeristen. In Barcelona werden de banden van huurfietsen lek geprikt en op andere locaties werd secondelijm in sloten van toeristische huurwoningen gestopt. Dertig mensen bestormden een hotel in Barcelona vanwege de grote hoeveelheden toeristen die jaarlijks de stad overspoelen. Endavant bevestigde een spandoek aan de gevel van het pand van het Ministerie van Toerisme op Mallorca met de tekst dat er ruim 95.000 toeristische appartementen zijn en dat normale bewoners geen huis meer kunnen vinden of een normaal huis niet meer kunnen betalen. 'We verdedigen het recht op woonruimte'.

Carles Puigdemont opgepakt in Duitsland en verscheen maandag voor Duitse rechter


­SPANJE - Zondagochtend werd de voormalig Catalaans premier Carles Puigdemont opgepakt door de Duitse politie. Puigdemont was per auto onderweg van het Finse Helsinki naar België, waar hij sinds eind oktober verblijft.Een Duitse rechter in Sleeswijk-Holstein moet nu beslissen over zijn uitlevering aan Spanje. Vrijdag besloot de Spaanse rechter Pablo Llarena van het Spaanse hooggerechtshof tot een Europees aanhoudingsbevel tegen alle zeven in het buitenland verblijvende Catalaanse politici. Paul Bekaert, Puigdemont's advocaat in België verwacht dat hij onder voorwaarden zal worden vrijgelaten. Dit in afwach­ting van de juridische behandeling met betrekking tot het aanhoudingsbevel dat tegen hem is uitgevaardigd. Bekaert denkt dat de Duitse justitie de standaardprocedure bij een Europees aanhoudingsbevel zal volgen. Desondanks zijn er in zijn optiek voldoende redenen om het Spaanse verzoek om uitlevering te weigeren, en Puigdemont direct vrij te laten. Binnen 48 uur na de aanhouding moet de Duitse rechter een besluit nemen over de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Vervolgens moet de Duitse justitie binnen zestig dagen een oordeel geven over de uitvoering van het aanhoudingsbevel van Spanje tegen de voormalige premier. Puigdemont werd zondag naar de gevangenis van Neumünster gebracht. Net over de grens van Denemarken naar Duitsland werd de wagen van Puigdemont aan de kant gezet. Vrijdag vaardigde het Spaanse Hooggerechtshof nieuwe aanhoudingsbevelen uit tegen Puigdemont en twaalf andere separatistische Catalaanse politici. Het legt de beklaagden ook opruiing en het misbruik van 1,4 miljoen euro aan overheidsgeld ten laste. Dat geld werd gebruikt om het omstreden referendum te organiseren. Omdat Puigdemont op dat moment in Helsinki was voor een lezing aan de universiteit maakte de Finse politie bekend de standaardprocedure voor uitlevering op te zullen starten. Rechter Pablo Llarena bevestigde vrijdag de vervolging wegens rebellie van 25 Catalaanse separatisten, onder wie Puigdemont. Ze worden onder meer vervolgd voor het organiseren van het door het grondwettelijk hof verboden referendum van 1 oktober 2017 over onafhankelijkheid. Zeven van de door de rechter aangeklaagde politici verblijven op de vlucht voor justitie in het buitenland. Van alle 28 onderzochte Catalanen zijn er drie die de dans van een rechtsgang volledig ontspringen: de voormalige premier Artur Mas (voorganger van Carles Puigdemont), partijcoördinator van PdeCat Marta Pascal en de voorzitter van de vereniging van pro-onafhankelijke steden Neus Lloveras. De aanhouding van Puigdemont zorgde voor spanning in de straten van Barcelona. Boze Catalanen protesteerden en eisten vrijlating van Puigdemont en andere gevangengenomen Catalaanse 'politieke gevangenen' en bij confrontaties met de politie vielen tientallen lichtgewonden.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7