‘Openluchtmuseum’


EL CAMPELLO – De gemeente el Campello is, in samenwerking met het bedrijf dat de afvalverwerking voor zijn rekening neemt, begonnen aan een project dat men ‘Museo al aire Libre en El Campello’ heeft gedoopt.Het is de bedoeling dat de inwoners een actievere rol gaan innemen bij het recyclen van afval en dat delen in de stad die er momenteel onverzorgd en/of lelijk uitzien, met inzet van de bevolking worden opge­knapt. De bevolking wordt onder meer opgeroepen om resten verf te bewaren en gescheiden in te leveren, zodat daarmee muurschilderingen kunnen worden gemaakt op lelijke muren. Er zijn al vijf plekken uitgekozen in Playa Muchavista en aan de Carrer de la Mar om te beginnen met schilderen. Ook worden acties opgezet om braakliggende terreinen op te ruimen en het afval gescheiden in te leveren. Zodat El Campello uiteindelijk een ‘openluchtmuseum’ wordt.

Nadal weer op nummer 1


SPANJE – Hoewel Rafael Nadal zelf al maanden niet speelt wegens een blessure staat hij vanaf volgende week toch weer op de nummer 1-positie van de wereldranglijst.Dat komt omdat de nummer 1 van de laatste vijf weken, Roger Federer, een onverwachte steek liet vallen in de Verenigde Staten. De Zwitser won vorig jaar de Masters-toernooien van Indian Wells en Miami en behaalde daar toen dus veel punten. In Indian Wells werd hij dit jaar echter in de finale verslagen door Del Potro en in Miami werd hij al in de tweede ronde uitgeschakeld door de nummer 175 van de wereld, de Australiër Kokkinakis. Daardoor gingen veel punten verloren. Als de nieuwe lijst op 2 april zal worden opgemaakt, heeft Nadal daardoor honderd punten meer dan Federer: 8770 tegenover 8670. Nadal denkt zijn rentree te maken in april, als het Europese gravelseizoen begint. Federer daarentegen slaat net zoals vorig jaar het hele gravelseizoen over.

Iniesta stopt als international na WK


SPANJE – De man die met zijn doelpunt Spanje de enige wereldtitel in het voetbal bezorgde, maakte afgelopen week bekend dat hij na het WK van 2018 zal stoppen als international.De bijna 34-jarige Andrés Iniesta zegt er nog niet uit te zijn of hij na dit seizoen bij FC Barcelona blijft of in zal gaan op een zeer lucratief aanbod uit China maar over zijn interlandcarrière heeft hij meer duidelijkheid. Iniesta krijgt steeds vaker last van blessures en hij kan ook zeggen dat hij met zijn nationale selectie alles heeft meegemaakt, na twee Europese titels, één wereldtitel en 124 interlands (op 25 maart). Bovendien zegt Iniesta dat hij alleen wil spelen als hij wat toevoegt en er niet bij wil zijn vanwege zijn naam of de dingen die hij in het verleden presteerde. Bij FC Barcelona zien ze zijn vertrek al aankomen en in de winter werd de Braziliaan Coutinho voor veel geld aangetrokken. Ook in het Spaanse elftal zullen ze over enkele maanden op zoek moeten naar een opvolger voor één van de beste voetballers die Spanje ooit had.

Plantage met 800 marihuanaplanten aangetroffen


PEDREGUER – In Pedreguer werden vorige week twee mannen met de Albanese nationaliteit gearresteerd nadat er in het souterrain van een huis in de wijk Albardanera Roja achthonderd marihuanaplanten waren aangetroffen. Bovendien trof de politie ook honderd kilo gedroogde drugs aan die klaar was om gedistribueerd te worden. De mannen hadden de elektriciteitsaansluiting gemani­puleerd om de planten in de watten te leggen met een ventilatiesysteem en hete lampen. Na te zijn voorgeleid voor de rechter van Denia werden ze dan ook naar de gevangenis gebracht, op beschuldiging van overtredingen van de wet op volksgezondheid en oplichting van de elektriciteitsmaatschappij.

Landelijke inbrekersbende opgerold


VEGA BAJA – De Guardia Civil heeft in een landelijke actie een bende opgerold die verantwoordelijk wordt geacht voor minstens veertig inbra­ken in woningen in de Vega Baja, in Cantabrië en Barcelona.Er werden zeven mannen gearresteerd. Drie van de arrestaties vonden plaats in de provincie Alicante, in Torrevieja, Los Montesinos en Orihuela. De bende had geen vaste verblijfplaats, ze reisden van provincie naar provincie en sloegen daar hun slag, terwijl ze in leegstaande appartementen verbleven. Ze braken doorgaans in de namiddag in, als de schemering inviel. Ze observeerden waar er licht aanging en waar niet en forceerden dan snel de deur of het raam van woningen waar het donker bleef. Ze namen alleen kleine waardevolle dingen mee zoals sieraden, mobiele telefoons en geld. Om ontdekking te voorkomen gebruikten ze valse nummerplaten op de vluchtauto’s. Van de zeven mannen was er één minderjarig, allen hadden de Albanese nationaliteit.

Bescherming voor monumentale boom


ALMORADÍ – De Rotary Club van Almoradí heeft een overeenkomst gesloten met de eigenaars van een stuk land in die gemeente waarop een bijzondere boom staat.Het gaat om een ficus die honderd jaar oud is en een enorme omvang heeft. Volgens de Rotary Club is de boom één van de weinige van deze soort die ooit geplant werden in Almoradí die nog leeft en hij moet beschermd worden. Daarom is met de eigenaars van het terrein afgesproken dat het zal worden schoongemaakt, er een nieuw en fraaier hekwerk om de boom heen zal komen en dat er een informatiebord bij zal worden geplaatst. De boom, die in Almoradí de ‘Arbol de los Mazones’ heet, staat langs een Middeleeuwse route die gebruikt werd door herders en hun kuddes.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7