Folkloristisch feest weer in mei


TORREVIEJA – De gemeente Torrevieja maakte afgelopen week bekend dat de lokale Andalusische feesten dit jaar weer in mei zullen worden gehouden.Vorig jaar waren er problemen met de organisatie en daarom vonden de feesten, die Feria de Mayo heten en dus geacht worden in mei plaats te vinden, in oktober plaats. Voor dit jaar is echter de periode 23 tot 27 mei vastgelegd. In tegenstelling tot vorig jaar is het gemeentelijk departement ‘Feesten’ er dit jaar wel in geslaagd de benodigde contracten met stalhouders, artiesten en organisatie rond te krijgen.

Boetes voor campers


ELCHE – De gemeente Elche heeft de gemeenteverorde­ning voor campers aangepast. Vanaf nu is het volledig verboden voor inzittenden van campers om op openbaar terrein of op de openbare weg te overnachten.Dat was in veel gemeenten al het geval maar de gemeente Elche maakte afgelopen week bekend dat er vanaf nu meteen boetes zullen worden uitgedeeld aan kampeerders die met hun camper ’s nachts kamperend op de openbare weg of langs stranden en boulevards worden aangetroffen. De boete bedraagt 90 euro. Hoewel er langs de Costa Blanca de laatste jaren diverse camperparkeerplaatsen geopend werden, zijn er nog altijd veel camperbezitters die een vrije plek langs het strand of in de natuur verkiezen en geen rekening houden met het overnachtingverbod. Zo werd onlangs ook gedreigd met het uitdelen van boetes langs de kust van Agua Amarga, ten zuiden van de stad Alicante. Daar hadden zich tientallen campers verzameld die ’s nachts ook aan het strand bleven staan. Een dag na het dreigement waren de meeste vertrokken, bijvoorbeeld naar de officiële camperparkeerplaats in Playa de San Juan.

Strengere ITV keuring voor dieselauto’s


ALICANTE – Mensen met een oudere auto die op diesel rijdt, lopen binnenkort de kans niet meer door de ITV keuring te komen.De Inspección Técnica de Véhiculos maakte namelijk afgelopen week bekend dat de keuringen vanaf juni strenger zullen worden waar het de uitstoot van verontreinigende stoffen betreft. Vooral wagens zonder katalysator zullen niet meer door de keuring komen en er zal ook streng gecontroleerd worden op fraude met appara­tuur die tot een ‘schoner’ resultaat leidt. Volgens recente gegevens van de Dirección General de Tráfico (DGT) rijden er op dit moment ongeveer 200.000 motorvoertuigen rond op de wegen van de provincie Alicante, die ouder zijn dan twintig jaar. Tweederde daarvan zijn personenauto’s, de rest bestaat uit scooters, bestelwagens en vrachtwagens. Het zijn juist die oudere voertuigen die vaak op diesel rijden. Van de nieuwere voertuigen rijdt meer dan de helft op benzine, terwijl van de oudere zestig procent op diesel rijdt.

Spaanse cursussen online


ALICANTE – De provinciale overheid van Alicante heeft dit jaar 500 plaatsen beschikbaar voor de gratis online-cursus ‘Spaans voor buitenlandse residenten’.De cursussen zijn bedoeld voor buitenlanders die in het bevol­kingsregister van een plaats in de provincie Alicante staan ingeschreven en Spaans willen leren. De cursussen van de Diputación bestaan al enkele jaren en er zijn al duizenden mensen die op deze manier hun Spaans hebben verbeterd. Het doel van de provinciale overheid is de buitenlanders handvaten te geven om gemakkelijker te integreren in Alicante. Deelnemers moeten de beschikking hebben over een pc, laptop, tablet of telefoon met ruimte voor het taalprogramma. De eerste vijfhonderd mensen die zich aanmelden, worden toegelaten. Geïnteresseerden kunnen een inschrijfformulier downloaden via www.ciudadanosextranjeros.es en het ingevulde formulier, met een certificaat van het bevolkingsregister (empadronamiento) e-mailen naar:ciudadanosextranjeros@diputacionalicante.es

Brandweer moet honderden keren uitrukken wegens wind


ALICANTE – Wegens de enorm harde wind die van vrijdag tot zondag over de het zuidoosten van Spanje trok, moest de brandweer afgelopen weekend meer dan tweehonderd keer in actie komen.De windvlagen bereikten snelheden van soms meer dan honderd kilometer per uur. In Benitachell werd de hardste windvlaag gemeten: 145 km/uur. De windstoten zorgden voor omgewaaide bomen, reclameborden en zonnepanelen, stenen die van gevels vielen en enkele licht gewonden. Gevaarlijke situaties ontstonden in Torrevieja, waar twee grote palmbomen op de Paseo de la Libertad op marktstallen vielen, in Orihuela, waar een grote boom over een geparkeerd staande auto viel, in Calp, waar een vrachtwagen omkantelde, en in Pedreguer, waar brand uitbrak op korte afstand van een benzine­station. In dat laatste geval werden vier brandweerwagens ingezet om te voorkomen dat het vuur zich in de richting van het tankstation verspreidde.

Regering belooft wateroverheveling uit Taag


ALICANTE – De Spaanse minister van Landbouw en Milieu, Isabel García Tejerina, liet afgelopen maandag weten dat ze garandeert dat er binnenkort een wateroverheveling van de Taag naar de Segura plaats zal vinden.Ze zei dat op 3 april zal worden beslist door technici hoeveel water dat zal zijn. Het is al tien maanden geleden dat de laatste wateroverheveling tussen Taag en Segura plaatsvond en de akkerbouwers in het stroomgebied van de Segura – het zuiden van de provincie Alicante en Murcia – hebben in al die tijd veel moeite gehad om genoeg water voor hun akkers te bemachtigen. Hoewel de regering in het recente verleden 17 miljoen beschikbaar stelde voor de ontzilting van zeewater waarschuwt de minister dat de Europese regering het verbiedt om subsidies op ontzilt water te geven en dat er dus een manier gevonden moet worden om het ontzilten van zeewater goedkoper te maken. De akkerbouwers kunnen het ontzilte water anders niet betalen, hun groenten en fruit worden te duur en ze kunnen niet meer concurreren. De provincies Alicante, Murcia en Almería lijden al vijf jaar achter elkaar onder droogte waarin het water dat uit de hemel valt niet afdoende is.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7