Denia, Altea en Calp op bijzondere lijst


ALICANTE – Al enige tijd worden er jaarlijks diverse onderzoeken gedaan naar wat mensen gelukkig maakt en in welke steden of dorpen men het meest gelukkig is.In dat kader werd er onlangs een studie uitgevoerd door het bureau YouGov, dat uitzocht welke Spaanse dorpen of kleinere plaatsen worden beschouwd als de meest gelukkige. Het resultaat was een lijst van 35 plaatsen die wordt aangevoerd door de plaats Ronda in de provincie Málaga. Ook de drie volgende plaatsen op de lijst liggen in Andalusië: op 2 staat Nerja, op 3 Chipiona en op 4 Tarifa. In de top tien komt echter ook een plaats in de deelstaat Valencia voor, namelijk Peñíscola op de vijfde positie. De eerste plaats in de provincie Alicante vinden we op positie 14 en dat is Denia. Van Denia worden de ondervraagden gelukkig vanwege het goede klimaat, de aardige mensen en de uitstekende gastronomie. Op de 19e positie vinden we Altea en op de 20e Calp. Van deze beide gemeenten worden de ondervraagde mensen gelukkig vanwege het klimaat en de mooie omgeving. Van Altea wordt de schoonheid van het oude centrum genoemd en van Calp de zandstranden. Alle ondervraagden waren het erover eens dat het leven in dorpen en kleinere plaatsen tot geluk leidt vanwege factoren als: minder stress, een vriendelijker omgang tussen mensen, een lager levensritme en meer contact met de natuur.

Overheid zet vaart achter goedkeuring zonnepanelenparken


COMUNIDAD VALENCIANA – De Valenciaanse deelstaatregering die in juni van het afgelopen jaar aantrad, maakt vaart met het goedkeuren van zonnepanelenparken.De vorige regering wilde alle voorgestelde projecten goed bestuderen en keurde er ook regelmatig één af. Zo kon het zijn dat er in de periode 2018-2023 in de hele deelstaat Valencia ‘slechts’ toestemming was gegeven voor 25 zonnepanelenparken en dat daarvan eind vorig jaar slechts vijf parken functioneerden. Voor een meervoud van deze aantallen was vergunning aangevraagd. De huidige regering keurde in de afgelopen zes maanden al 18 projecten goed en het aantal functionerende parken is verdubbeld. Hoewel het begrijpelijk is dat projectontwikkelaars brood zien in een streek van Spanje waar zoveel zonne-uren zijn, zijn milieubeschermers en ook inwoners van plaatsen in het binnenland bang dat de zonnepanelenparken ten koste gaan van natuur en traditionele landbouwgrond.

Rijen op vliegveld door stakingen


ALICANTE-ELCHE – Mensen die de afgelopen week vertrokken van het vliegveld Alicante-Elche hadden om sommige tijdstippen van de dag de pech dat ze terecht kwamen in de werkonderbrekingen van het veiligheidspersoneel.Op vrijdag en zaterdag, maar ook op zondag en maandag leidde dat tot lange rijen bij de veiligheidscontrole. In sommige gevallen moesten de reizigers bijna een half uur wachten voor ze door de controlepoortjes waren. Het personeel protesteert over hun werkomstandigheden en doet dat door met name in de ochtenduren tweemaal een uur hun werk neer te leggen. Het bedrijf dat het veiligheidspersoneel in dienst heeft, maakte de neveneffecten gedeeltelijk ongedaan door tijdelijk ander personeel in te zetten, tot ongenoegen van de stakers, maar daardoor was het effect voor de reizigers niet zo groot als gevreesd. Het is mogelijk dat de werkonderbrekingen later deze week verder gaan zodat het een goed idee is om bijtijds naar het vliegveld te gaan als u ’s ochtends vliegt.

Wateroverhevelingen Taag-Segura voor 2024 gegarandeerd


VEGA BAJA – Goed nieuws voor de akkerbouwers in het zuiden van de provincie Alicante en het noorden van de provincie Murcia.De regen die er afgelopen week viel in grote delen van Spanje, had tot gevolg dat de grote stuwmeren Entrepeñas en Buendía ten oosten van Madrid hun waterreserves flink zagen oplopen. Deze reserves kwamen uit boven de duizend kubieke hectometer en dat betekent dat er voor het hele jaar 2024 zoveel reserve is in het stroomgebied van de rivier de Taag dat er zonder problemen periodieke wateroverhevelingen naar het stroomgebied van de rivier Segura kunnen plaatsvinden. De Spaanse regering heeft vastgesteld dat er geen wateroverhevelingen naar het zuidoosten kunnen plaatsvinden als de regio die het water van de Taag krijgt, zelf niet genoeg reserve heeft en na de regenval van vorige week, is daar voorlopig geen sprake meer van. Het goede bericht voor de akkerbouwers in de regio’s Alicante en Murcia kwam op Goede Vrijdag en werd als een ‘wonder’ gezien. De akkerbouwers hebben al enige tijd te maken met aanhoudende droogte zodat ze maar moeilijk aan voldoende betaalbaar irrigatiewater kunnen komen.

Orihuela heeft eindelijk weer begroting


ORIHUELA – Het heeft even geduurd maar de gemeente Orihuela kan eindelijk weer werken met een nieuwe begroting.De huidige gemeentelijke regering, die bestaat uit de partijen PP en Vox, slaagde erin voldoende steun te vinden om de voorgestelde begroting goedgekeurd te krijgen. En dat is al een hele prestatie in een gemeente waar het bijna zes jaar geleden was dat er overeenkomst werd bereikt over een nieuwe begroting. Al die jaren werd dus gewerkt met de laatst goedgekeurde begroting. Het geeft Orihuela de mogelijkheid 40,9 miljoen opzij te zetten voor investeringen in de infrastructuur en in nieuwe projecten. Bovendien wordt voor het eerst sinds jaren een aanzienlijk deel van de begroting toegewezen aan kosten en diensten in Orihuela Costa, een gedeelte dat tot op heden altijd een ondergeschoven kindje was, ondanks het feit dat 37 procent van de bevolking er woont en dat het toerisme in die kuststreek zorgt voor veel inkomsten. In de nieuwe begroting gaan van elke tien euro er drie euro naar de kuststreek. Een kanttekening bij dit hele verhaal is dat de bijeenkomst van de gemeenteraad, waarin de begroting officieel wordt aangenomen, pas op 15 april plaatsvindt en dat het daarna nog wel een maand of meer kan duren voor de eerste investeringen of werkzaamheden worden uitgevoerd.

San Vicente moet afval beter scheiden


SAN VICENTE – De gemeente San Vicente is op de vingers getikt door het Consorcio Terra omdat er in deze gemeente niet genoeg gedaan wordt aan een goede afvalscheiding en dus aan recycling.Het gaat vooral mis bij het verzamelen van het organische afval. In de container waarin dat composteerbare afval wordt verzameld, wordt veel afval gevonden dat daar niet in thuis hoort, zoals glas, plastic en textiel. De gemeente moet daarom vanaf nu veel meer gaan betalen voor elke ton afval die het aanlevert. In plaats van 23 euro wordt de prijs 49 euro per ton. De gemeente ziet zich genoodzaakt betere voorlichting te geven aan de burger over het correct scheiden van afval om te voorkomen dat de afvalverwerking een enorme kostenpost gaat worden. En om boetes uit te delen aan mensen die zich niet aan de regels houden en bijvoorbeeld zakken afval naast de containers deponeren.