Busot trekt geld uit voor opknappen oude panden


BUSOT – De gemeente Busot wil er veel aan doen om het oude centrum van deze plaats meer leven in te blazen en ervoor te zorgen dat alles er mooier uitziet.Het centrum is al veel levendiger sinds er op het dorpsplein een hotel werd geopend en er diverse terrasjes zijn. Maar de gemeente wil de vele oude panden, die er vervallen uitzien ook een steuntje in de rug geven om in elk geval de façade op te knappen. Ze heeft twintig- tot dertigduizend euro beschikbaar gesteld waar eigenaars van panden in het centrum aanspraak op kunnen maken. Woningeigenaars kunnen een plan indienen en maximaal 2500 euro subsidie per pand krijgen voor het stucwerk, het schilderen en het weg­werken van kabels.

Man steekt huis in brand en pleegt zelfmoord


JÁVEA – Een 55-jarige man kwam afgelopen zondag om het leven in Jávea bij een brand die hij zelf veroorzaakte. Het tragische voorval gebeurde midden in het centrum van Jávea, op de Plaza de la Iglesia. De man goot benzine uit in de wo­ning en opende vier flessen butaangas. Daarna waarschuwde hij zijn zus, die in de woning ernaast woonde dat deze weg moest gaan omdat er een explosie zou gaan plaatsvinden. De zus belde de politie. Toen de hulpdiensten bij de woning aankwamen, stond deze al in brand maar een explosie kon voorkomen worden. De politie ging op zoek naar de pyromaan en vond deze later levenloos op de binnenplaats van de ernaast gelegen woning.

Man komt om bij vechtpartij


XALÓ – De politie is op zoek naar drie jonge mannen die in Benissa wonen nadat deze in de nacht van zondag op maandag tijdens een vechtpartij een 24-jarige man zodanig verwondden dat deze overleed.Twee groepjes van drie mannen waren zondagavond in de pub Tallarina in Xaló geweest. Eenmaal buiten ontstond een handgemeen tussen de twee groepen, waarbij vuistslagen en trappen werden uitgedeeld. Een 24-jarige man uit Villalonga (Valencia) viel op de grond, waarna hij werd nagetrapt door de mannen van het andere groepje. De trappen kwamen zo hard aan dat de man overleed. De jonge mannen uit Benissa vluchtten daarna weg. Omdat een deel van het gevecht op de veiligheidscamera’s van de pub is opgenomen, weet de politie precies naar wie ze op zoek is, drie jonge mannen, waarvan twee de Marokkaanse nationaliteit hebben en één de Roemeense nationaliteit heeft.

Poëzie en schilderkunst ter ere van Miguel Hernández


ORIHUELA – Afgelopen dinsdag, 28 maart, was het 75 jaar geleden dat de dichter Miguel Hernández overleed in een gevangenis in Alicante.De ‘dichter van het volk’ was nog maar 31 jaar toen hij overleed aan tuberculose. De 75ste sterfdag van de nog steeds zeer populaire dichter wordt deze weken overal herdacht in de provincie Alicante, bijvoorbeeld met exposities. Maar de mooiste plek om leven en werk van Hernández te herdenken is zijn geboorteplaats Orihuela, waar van 31 maart tot 2 april een nieuwe editie van het culturele evenement ‘Murales de San Isidro’ wordt gehouden. In een arbeiderswijk in San Isidro (gemeente Orihuela) laten kunstenaars zich inspireren door Hernández en ze versieren de muren van de gebouwen met schilderijen en gedichten. Die traditie begon in 1976 en de laatste jaren is ze weer nieuw leven ingeroepen zodat de wijk San Isidro een kleurrijk openluchtmuseum is geworden. In het komende weekend worden er dertig nieuwe muurschilderingen gemaakt en bovendien zijn er optredens, een kunstmarkt, workshops etc.

Illegale sigaretten-fabriek opgerold


ELCHE - De nationale Spaanse politie wist afgelopen week in Elche een clandestiene sigarettenfabriek op te rollen.Bij de politieoperatie werden vijf mensen gearresteerd en werd materiaal in beslag genomen waarmee veertig miljoen sigaretten konden worden gemaakt. De fabriek was nog in oprichting en de verkoop van de sigaretten was nog niet begonnen. Maar volgens de politie zou het roken van de illegale sigaretten een ernstig gevaar voor de gezondheid hebben kunnen opleveren. De politie had enkele maanden geleden aanwijzingen gekregen dat een Bulgaarse bende bezig was een illegale tabaksfabriek op te zetten. Er werd een machine onderschept en uiteindelijk konden vijf Bulgaren worden gearresteerd. Afgezien van het feit dat de fabriek geen licenties had, werd ook aan geen enkele sanitaire controle voldaan. In de fabriek waren kleine kamertjes ingericht waar de illegale werknemers konden slapen, douchen etc.

Man die rugzak achterliet gearresteerd


ALICANTE – In Alicante werd afgelopen weekend een Algerijnse man gearresteerd die tien dagen eerder in het centrum van Alicante voor paniek had gezorgd.De man liet toen een rugzak achter in een drukke straat in het centrum van Alicante en riep heel hard ‘En nu kijken of ie ontploft’. Mensen die dat hoorden belden meteen het noodnummer 091 en de explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld, terwijl de straat werd afgezet. De experts kwamen binnen het uur tot de conclusie dat het om een vals alarm ging en dat de rugzak niets gevaarlijks bevatte. Maar de politie ging wel op zoek naar de dader en deze kon afgelopen zaterdag aan de rechter worden voorgeleid.

1 - 2 - 3 - 4 - 5