De Week
Het meest gelezen Nederlandstalige weekblad van Spanje!
MenuLangzaam of juist snel met de trein door Spanje

De trein is altijd al een goed vervoermiddel geweest om het uitgestrekte Spanje te verkennen. Maar tegenwoordig is dat nog meer het geval dan vroeger. Het netwerk van hogesnelheidstreinen wordt steeds verder uitgebreid en bovendien bieden de Spaanse spoorwegen vanaf deze week het nieuwe seizoen aan van de zogenaamde luxe-treinreizen. Dit zijn reizen in oude, sfeervolle treinstellen die onder meer door Andalusië, Castilla y León en langs de noordkust leiden.
AVE
Wie vanuit Alicante wel eens een bezoek brengt aan Madrid, heeft waarschijnlijk al lang ontdekt dat de hogesnelheidstrein of Alta Velocidad (AVE) daarvoor de beste optie is. De reis duurt slechts 2,5 uur, de stoelen zijn comfortabel en als u ruim van te voren boekt, is de prijs aanmerkelijk lager dan wat u zou betalen aan benzine als u met één of twee personen in een auto zou rijden. Bovendien kan ook degene die normaal achter het stuur van de auto plaats zou nemen, nu van het landschap genieten en hoeft u zich niet druk te maken over het vinden van een parkeerplaats of over de vraag of uw auto de stad wel in mag. In Madrid zijn immers strenge milieuregels voor oudere en dieselauto’s van kracht. Eenmaal op het station in Madrid neemt u de metro en komt zo gemakkelijk in alle hoeken van de stad.Ook vanuit Elche en Orihuela zijn er sinds kort hogesnelheidstreinen naar Madrid en sinds dit voorjaar zijn er treinen die doorrijden naar prachtige steden als Segovia en Burgos. De treinen uit Alicante bieden bovendien, sinds het station in Madrid is verplaatst van Atocha naar Chamartín aan de noordkant van de hoofdstad, een uitstekende verbinding met noordelijke steden zoals León en Ourense. Deze laatste stad ligt in Galicië, op 925 km van Alicante. Maar met de hogesnelheidstrein bent u er in 5,5 uur.
Luxe treinen
De hogesnelheidstreinen zijn dus comfortabel en vooral een uitkomst voor wie snel door het land wil reizen. Maar er zijn ook mensen die juist met de trein willen reizen omdat dat romantisch is en aan vervlogen tijden doet herinneren. Voor die mensen heeft Renfe de ‘Trenes de lujo’, de luxe-treinen. Er zijn vier verschillende en vooral de twee oudste doen denken aan historische treinen als de Orient Express of The West Highland Line. Renfe heeft afgelopen week de dienstregeling van de Transcantábrico Gran Lujo, de Costa Verde Express, de Tren Al-Andalús en El Expreso de la Robla bekend gemaakt en tot 15 april kan met korting worden geboekt.
Transcantábrico Gran Lujo
De Transcantábrico Gran Lujo is een luxe trein met slaapwagons die al 40 jaar bestaat. Het gaat om één van de meest luxe treinen ter wereld en de prijzen zijn daar dan ook naar. Maar voor wie net de loterij gewonnen heeft, is het een unieke manier om de noordkust van Spanje te verkennen.
De trein heeft slechts veertien suites waar men kan overnachten en de wagons met de gezamenlijke ruimtes, zijn ruim een eeuw oud. De trein rijdt van San Sebastián in het oosten van Baskenland naar Santiago de Compostela in Galicië en onderweg worden steden als Bilbao, Santander, Gijón en Oviedo aangedaan en verder bezienswaardigheden zoals de grotten van Altamira en het natuurpark Picos de Europa. De reis duurt acht dagen en zeven nachten en wordt tussen 30 maart en 12 oktober zestien maal uitgevoerd. De reis kan ook in omgekeerde volgorde worden gemaakt. Bovendien zijn er kortere versies, die hetzij van Oviedo naar San Sebastián, hetzij van Santiago de Compostela naar Gijón rijden.
Al Andalús
De bekendste luxe treinreis in Spanje is de Al Andalús. Deze trein reed in 1985 voor het eerst maar door allerlei complicaties, kwam ze in 2005 tot stilstand. In 2011 werd begonnen aan een rigoureuze restauratie en sinds 2012 rijdt de trein weer. De Al Andalús heeft luxe en wat minder luxe slaapruimten maar het mooist zijn de gezamenlijke ruimten, in wagons uit 1928 en 1930. Een prachtige manier om, al genietend van een hapje en een drankje, van het Andalusische landschap te genieten. De trein vertrekt uit Sevilla en doet er zeven dagen en zes nachten over om in Málaga aan te komen. Onderweg worden de steden Jérez, Cádiz, Ronda, Córdoba, Úbeda, Baeza en Granada aangedaan, bezienswaardigheden zoals het Alhambra en de Mezquita-kathedraal bezocht en een paardenshow in Jérez. De eerste trein van 2024 vertrekt op 31 maart en daarna gaan er tot 27 oktober elf treinen in beide richtingen.
Costa Verde Express
Toen aan het einde van de vorige eeuw bleek dat de Transcantábrico Gran Lujo een enorm succes was, werd een zelfde soort oude trein helemaal gerestaureerd en rond het jaar 2000 in gebruik genomen als El Transcantábrico II. Deze naam werd twee jaar geleden veranderd in Costa Verde Express. Het is een wat modernere trein maar wel met elegante en houten originele onderdelen. De route die ze aflegt, duurt zes dagen en vijf nachten, ze start in Bilbao en gaat naar Santiago de Compostela, met vrijwel dezelfde stops als de Transcantábrico Gran Lujo, alleen San Sebastián wordt door deze trein niet aangedaan. De prijs van deze trein is een stuk lager en ze rijdt minder vaak: tussen 18 mei en 21 september zesmaal. Bovendien zijn er kortere versies, van Oviedo naar Bilbao en van León naar Bilbao.
El Expreso de la Robla
De vierde en laatste trein is El Expreso de la Robla, een voertuig dat in 2009 werd gebouwd voor educatieve doeleinden. Tussen de cursussen door, wordt ze echter als toeristische trein gebruikt en ze wordt ingezet op reizen van Bilbao naar León door het binnenland. Deze trein is van alle gemakken voorzien, met comfortabele slaapwagons en moderne salons. Ze rijdt in drie dagen en twee nachten langs een deel van de camino de Santiago en door prachtige landschappen. Espinosa de los Monteros en Olmedo zijn enkele van de plaatsen die worden aangedaan. De Expreso de la Robla rijdt in totaal driemaal, in juli tweemaal en in september eenmaal.Alle vier de luxe treinreizen zijn op basis van volpension en inclusief excursies en optredens. Op de website www.renfe.com kunt u een PDF downloaden met alle informatie over de mogelijke routes, de data en de prijzen.
Door: Bea Lutje Schipholt
.