Het redden van een dier kan je € 5.000,- kosten in Galicië


SANTIAGO DE COMPOSTELA – Het kan iemand in Galicië die van plan is een zwerfhond of –kat van de straat te redden duur komen te staan.De regionale regering heeft een wet 'Ley de Protección y Bienestar de los Animales de Compañía' aangenomen waarin staat dat niemand meer zonder toestemming katten, honden of andere zwerfdieren van straat kan redden. Doet iemand dat wel, dan kan een boete volgen van tussen 100 en 5.000 euro. Dierenrechtenorganisaties en dierenliefhebbers zijn woest. Ze beschuldigen beleidsmakers en politici ervan om met deze bizarre maatregel winst te willen maken ten koste van onschuldige dieren en inwoners. Ook vermoeden ze dat er voor de overheid een winstgevende handel inzit, wanneer enkel bepaalde bedrijven of instellingen toestemming zouden krijgen om op straat levende dieren te redden. De regering verwijst in reactie op de ophef naar een reeks maatregelen die Madrid in 2016 heeft ingevoerd. Een wet verbiedt eveneens om dieren van de straat te plukken, maar deze geldt uitsluitend voor asielen en dierenopvangcentra, ter voorkoming van dat illegale bedrijven in deze sector dieren slecht verzorgen en doorverkopen voor veel geld. In Galicië geldt het verbod echter ook voor parti­culieren.

Catalonië kondigt nieuw referendum onafhankelijkheid aan


BARCELONA - President Carles Puigdemont van de Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag een nieuw onafhankelijkheidsreferendum aangekondigd in Barcelona. Een dergelijke volksraadpleging werd eerder door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden.Met het referendum krijgen kiezers de vraag voorgelegd of Catalonië als een zelfstandige staat verder moet in de vorm van een republiek. De Catalanen zullen op 1 oktober hun stem kunnen uitbrengen. De Spaanse regering heeft aangekondigd zich te zullen verzetten. 'Ze kunnen zo vaak als ze willen een referendum aankondigen, maar het gaat niet plaatsvinden', zei vicepremier Soraya Sáenz de Santamariá. De Catalaanse roep voor onafhankelijkheid wordt al jaren groter, terwijl de Spaanse regering er alles aan doet om een stemming over onafhankelijkheid te verbieden. In 2014 werd een volksraadpleging over de afscheidingskwestie vijf dagen voor de stembusgang verboden door het constitutioneel hof. Toenmalig president Arthur Mas zette het referendum toch door. Ruim vier op de vijf Catalanen die hun stem uitbrachten, stemden voor onafhankelijkheid. Mas werd vervolgd voor het negeren van een uitspraak van het constitutioneel hof en in maart dit jaar veroordeeld: hij mag twee jaar lang geen politiek ambt bekleden. Ook aangenomen moties van het regioparlement werden meerdere malen door het constitutioneel hof vernietigd. 'Het is niet mogelijk om een referendum te organiseren dat ervoor zorgt dat de nationale soevereiniteit en de gelijkheid van de Spanjaarden verdwijnt', heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy eerder laten weten. Bij een afscheiding zou Spanje de motor van haar economie verliezen. De Catalaanse regio telt zeven miljoen inwoners en vormt een vijfde van de economie en een kwart van de export.

Madrid bindt strijd aan tegen 'manspreading' in openbaar vervoer


MADRID – Mannen die wijdbeens plaatsnemen in trein, metro of bus, zodat ze soms wel twee tot drie stoelen in beslagnemen, zijn wellicht binnenkort niet meer te zien in Madrid.Het fenomeen wekt zoveel irritatie op dat de gemeente Madrid er nu tegen op gaat treden. Ook de feministische groep Mujeres en Lucha lanceerde een petitie over dit fenomeen via de website Change.org onder de hashtag #MadridSinManspreading (Madrid zonder manspreading). Deze ging direct viraal op verschillende sociale netwerken. De gemeente heeft in samenwerking met de lokale vervoersbedrijven besloten op te treden. Voortaan zie je naast de waarschuwingen dat je niet met je voeten op een stoel mag, geen afval op de grond mag gooien of je koptelefoon niet te hard mag aanzetten ook een bordje dat wijst op manspreading. Een rood mannetje dat wijdbeens twee plekken inneemt moet mannelijke passagiers alert maken hun benen bij elkaar te houden. 'De missie is om ervoor te zorgen dat iedereen zich gedraagt in de bus en respect heeft voor persoonlijke ruimte', zei het plaatselijke vervoersbedrijf van Madrid woensdag in een persverklaring. 'Ook in andere plaatsen in de wereld wordt er aandacht gevraagd voor lichaamshoudingen waar anderen niet op zitten te wachten.' Onder andere in New York en Seattle worden passagiers geattendeerd op hun lichaamshouding met de tekst 'Dude, stop the spread please!'

Spaanse bankier omgekomen bij aanslag Londen


MADRID – Bij de aanslag in Londen op zaterdagavond 2 juni is een Spaanse bankier om het leven gekomen. De 39-jarige Ignacio Echevarría sprong met zijn skateboard een vrouw te hulp die werd aangevallen door de terroristen en hij moest dat met zijn dood bekopen.Bij de aanslag kwamen in totaal acht personen om het leven. Het lichaam van Echevarría werd zaterdag per regeringsvliegtuig overgebracht naar Spanje, waar hij zondag onder grote belangstelling is begraven. Hij is pos­tuum door de overheid geëerd en staat bij het publiek voor eeuwig in het geheugen gegrift als de Spaanse skateboardheld. Zijn familie heeft echter nog lang moeten wachten tot de dood van hun sinds de aanslag vermiste zoon en broer bevestigd werd. Pas op woensdagmiddag, bijna vier dagen na de aanslag, kwam die bevestiging. Die vertraging is de Britse autoriteiten op flink veel kritiek komen te staan. De werkgever van de Spanjaard, de Zwitserse bank HSBC, schakelde zelfs de diensten in van een privé detective om de Britse autoriteiten te helpen zo snel mogelijk meer informatie over het lot van de bankier te verkrijgen. Echevarria's familie vloog dinsdag met hulp van de Spaanse vliegmaatschappij Iberia naar Londen waar een zus van hem al een dagenlange tocht achter de rug had langs ziekenhuizen waar slachtoffers worden behandeld. De Spaanse overheid liet via de minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis en die van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoído weten niet blij te zijn met de 'inhumane' en trage afhandeling van de identificatie van de dodelijke slachtoffers. Men begrijpt niet waarom identificatie zolang heeft moeten duren. Echevarria kwam met twee vrienden terug uit een park waar ze hadden geskateboard. Dat was vlak nadat het bestelbusje met de drie aanslagplegers op mensen was ingereden op de London Bridge. De drie daders waren uit het busje gesprongen en richting Borough Market gerend, waar ze lukraak mensen met messen begonnen aan te vallen. De Spanjaard zag dat de terroristen een vrouw mishandelden en sprong van zijn fiets en begon op de daders in te slaan met zijn skateboard. Een van zijn vrienden zou hebben gezien hoe de Spanjaard daarop zelf werd aangevallen en op de grond viel. Die vriend vertelde in El País dat ze op dat moment nog dach­ten een vechtpartij te zien met dronken mensen. Ze hadden nog geen idee dat het om een terreuraanslag ging. Bij de aanslag kwamen acht personen om het leven. Naast de Spanjaard gaat het om drie Fransen, twee Australische, een Canadese en een Brit. Ook raakten bij de aanslag 48 mensen gewond. Daarvan liggen er nog 35 in het ziekenhuis en 18 in kritieke toestand.

Midzomerfeest op 24 juni in Casa Holanda


DENIA - Op zaterdagavond 24 juni organiseert de NTV-Denia haar jaarlijkse Midzomerfeest, aanvang is 19.00 uur.Er staat voor zowel leden, als hun eventuele gasten, vrienden en/of bekenden een uitstekend koud buffet klaar. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Musiqueros, die zullen zorgdragen voor aanstekelijke Spaanse muziek - zodat ook een dansje kan worden gewaagd. Kosten voor deze avond bedragen € 12,50 voor leden, niet-leden betalen € 15,=. Aanmelding tijdens de inloop-ochtend (woensdag) van de NTV-Denia bij gastvrouw Truus, van 10.30-13.00 uur, Assagador de la Marjal 3 (naast club de Tenis) of via mail: vankruchten@gmail.com. Aanmelding + betaling uiterlijk 21 juni a.s.