Kwallensoort ‘Portugees oorlogs-schip’ in Moraira


MORAIRA – Aan de stranden L’Ampolla en Portet in Moraira werden afgelopen maandagavond enkele exemplaren van het Portugese oorlogsschip gesignaleerd. De gevaarlijke kwallensoort houdt de gemoe­deren in vooral het midden en zuiden van de provincie Alicante al weken bezig. De reddingsdiensten aan de stranden van Moraira hesen dinsdagochtend de rode vlag. Aan de andere stranden van de provincie Alicante zijn de afgelopen week geen Portugese oorlogsschepen meer gezien en werd het zwemverbod opgeheven. De autoriteiten blij­ven echter aanraden om gehoor te geven aan adviezen van de reddingsdiensten. De beet van een Portugees oorlogsschip kan tot ernstige jeuk en pijn leiden.

Vrouwen in Extremadura het minst betaald


MADRID – Ben je vrouw en woon je in Extremadura dan is de kans groot dat je erg weinig verdient. Het verschil in salarisniveau tussen de verschillende regio’s in Spanje is enorm.In Extremadura liggen de salarissen het laagst en Madrid, de Balearen en Baskenland zijn de regio's waar de beste salarissen worden betaald. Daarbij is er een significant verschil in hoe vrouwen en mannen beloond worden voor hun werk. Het statistisch bureau INE onderzoekt jaarlijks de hoogte van salarissen in Spanje en concludeert dat in de regio Extremadura het minst wordt verdiend met een gemiddeld bruto salaris van amper 19.475 euro per jaar. Hier komt nog bij dat het salaris van vrouwen daar, net zoals in de rest van het land opvallend lager ligt dan dat van mannen. Vrouwen verdienen ruim 1.000 euro per jaar minder met een gemiddeld salaris van 17.360 euro. Onder jongeren is de situatie op de arbeidsmarkt in Spanje nog schrijnender. In Extremadura verdienen personen onder 25 jaar slechts 8.100 euro per jaar. Dat is 530 euro per maand. Dat ligt 1.500 euro onder de tweede minst verdiende regio van het land, Galicië. Werknemers tussen de 25 en de 34 jaar verdienen daar gemiddeld 12.500 euro per jaar. Dat is bijna 4.000 euro minder dan het nationale gemiddelde en zelfs 7.000 euro minder dan de gemiddelde werknemer uit Baskenland of Madrid. In Galicië, Murcia, La Rioja en Valencia verdienen jongeren niet meer dan 10.000 euro per jaar. Andalusië komt daar met 10.237 euro iets boven. Ook hier is een groot verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. Jonge mannen er verdienen hier gemiddeld 11.765 euro per jaar ten opzichte van 7.800 euro per jaar voor jonge vrouwen. Deze salarissen lijken erg laag, maar zijn nog steeds 300 euro meer dan het gemiddelde jongerensalaris in Extremadura. Mannen van 55 jaar en ouder in Baskenland verdienen het meeste met 33.701 per jaar. In Madrid wonen vrouwen die het meest verdienen. Zij zijn tussen 45 en 54 jaar oud en ontvangen gemiddeld 26.000 euro.

Romeinse ambachtsmarkt met levende geschiedenis in Lezuza


In het weekend van 22, 23 en 24 juni wordt er in Lezuza, in de provincia Albacete, weer een Romeins festival georganiseerd met gladiatoren, rondleidingen in het museum en naar de archeologische opgravingen, historische spelen tussen de ruïnes en in het dorp, proeverij van kruidige wijn en oud-romeinse gerechten en een kleine, interessante kunstmarkt.Tenzij u geïnteresseerd bent in archeologie en oude geschiedenis, hebt u waarschijnlijk nog nooit gehoord van Lezuza, of Libisosa zoals het heette al vóór de Romeinen er kwamen. In Lezuza ligt één van de grootste en rijkste opgravingsgebieden van Spanje, waar vondsten gedaan zijn uit de vijfde eeuw v.Chr., maar ook uit de tijd der Romeinen (300 v.Chr.) en de Middeleeuwen. Libisosa was in die tijden zo belangrijk omdat het op een kruispunt lag van diverse belangrijke verbindingsroutes van Complutum (het huidige Alcalá de Henares), Toletum (nu Toledo), Emerita Augusta (Mérida) en Corduba (Córdoba) naar Carthago Nova (Cartagena). Sinds een team van de Universiteit van Alicante daar in 1996 begon met opgravingen, zijn er al meer dan 100.000 vondsten gedaan en gecatalogiseerd, en geschat wordt dat er amper 10% is blootgelegd. Het feest begint op vrijdagavond, maar de meeste activiteiten vinden plaats op zaterdag, vanaf 9 uur 's morgens tot ná middernacht, en op zondagochtend. Wie niets van dat alles wil missen, kan overnachten in het Casa Rural of Hostal (pension) en er is een groot (gratis) terrein ingericht voor motorhomes.

Chiringuitos Dénia geweerd vanwege omkoperij en fraude


ALICANTE – De gemeente Dénia heeft de vergunningen van diverse strandtenten, ofwel chiringuitos in het Spaans, niet uitgegeven omdat de toekomstige eigenaren daarvan zich schuldig hebben gemaakt aan omkoperij en fraude tijdens de veiling voor de vergunningen.De chiringuitos waar het om gaat zijn die op de stranden van Punta del Raset (twee) en Les Albanares. Zeventien personen waren geïnteresseerd om een of meer strandtenten te exploiteren deze zomer. Nog niet duidelijk is wanneer de drie betreffende chiringuitos wel geopend kunnen worden. Er waren mensen die zich met diverse namen en bedrijven inschreven om zo de kans dat ze in aanmerking kwamen voor een vergunning te vergroten. Ze boden met verschillende bedrijven steeds hogere bedragen tot wel 94.000 euro voor een jaar tot de andere bieders afhaakten. Daarop lieten ze de bedrijven van de hoogste bedragen zich terugtrekken zodat ze zelf uiteindelijk de vergunning in hun zak zouden kunnen steken voor een relatief laag bedrag. Toen de gemeente onraad rook werd de veiling onmiddellijk gestopt.

Restaurants in Torremolinos gesloten vanwege vliegende mieren


TORREMOLINOS – Donderdag sloten veel restaurants in de populaire wijk La Carihuela hun deuren vanwege een plaag van vliegende mieren.Als gevolg van de huidige weersomstandigheden en de tijd van het jaar ontwikkelen mieren vleugels waarmee ze op zoek gaan naar nieuwe plekken om zich te vestigen. Mieren hebben normaal geen vleugels, alleen tijdens de paarperiode. Zo kwamen ze in grote getale terecht in restaurants die geliefd zijn onder toeristen. De 'hormigas con alas' of kort 'alúas' genoemd, komen op dit moment op veel plaatsen in Zuid-Spanje voor. Veel restaurants sloten hun deuren omdat normaal zitten of eten en drinken niet meer mogelijk was zonder het gevaar om een paar vliegende mieren te verorberen. Deze vliegende mieren zijn niet schadelijk voor de mens op zich, maar vooral lastig en onhygiënisch als ze massaal landen op eten of in drank.

Tachtig miljoen liter water verloren na explosie


ORIHUELA – Nadat de pijpen van de omleiding van water vanuit de rivier de Taag naar de rivier de Segura zijn geëxplo­deerd, ging vorige week 80 miljoen liter water verloren in vijf uur tijd.Als gevolg van het incident moesten verschillende wegen worden afgesloten en raakten diverse woningen en landbouwgronden overstroomd. De breuk en de daaropvolgende explosie waren het gevolg van een falende pompmotor. Zo ging 80 miljoen liter water verloren dat bestemd was om de landbouwakkers in Murcia en Alicante van water te voorzien. Een deel van het water dat uit de pijpen liep kon worden omgeleid naar een nabijgelegen stuwmeer. Het is niet de eerste keer dat een buis knapt. Feitelijk gaat er voortdurend over het hele traject kostbaar water verloren als gevolg van nalatig onderhoud. Al sinds maart 2013 wijzen actiegroepen op het feit dat er op een kort traject van 5 kilometer al 15 lekken zijn. Lekken waardoor tussen 6.000 en 7.000 liter water per dag wegstroomt, zo heeft de regionale afdeling van de PSOE gesteld. Erger nog: men schat dat een tiende deel van alle hectoliters water die van de Taag naar de Segura worden overgeheveld onderweg verloren gaat vanwege de desolate staat waarin de infrastructuur zich bevindt.