Benidorm krijgt extra politieagenten


BENIDORM – Het politiekorps van Benidorm wordt in de zomer uitgebreid met agenten uit Frankrijk en Portugal. Dat maakte de nationale politie in Benidorm deze week bekend.Hoewel Benidorm in principe over genoeg agenten beschikt om ook in de drukke zomermaanden de veiligheid van de burger en de toerist te kunnen garanderen, vraagt de politie in de zomer al­tijd versterking aan. In dit geval komt er een extra eenheid te paard, komen er eenheden uit Valencia en Zaragoza en via een Europees programma ook enkele agenten uit Frankrijk en Portugal. Deze laatsten zullen te voet op locaties met veel toeristen patrouilleren. In tegenstelling tot voorgaande jaren komen er dit jaar geen agenten uit Groot-Brittannië.

Altea bindt strijdt aan met afval van markt


ALTEA – De gemeente Altea is begonnen met het nemen van maatregelen die ertoe moeten leiden dat de dinsdagmarkt minder zwerfafval veroorzaakt.Een deel van dit afval belandt in de nabijgelegen rivierbedding van de Algar. De gemeente heeft de laatste paar weken al meer afvalbakken neergezet op het marktterrein en bovendien werden aan de marktverkopers vuilniszakken uitgereikt. Via voorlichting aan marktverkopers en bezoekers hoopt de gemeente er ook toe te komen dat er minder afval achterblijft na het opbreken van de markt. Het feit dat de groente- en fruitmarkt van plaats werd veranderd en nu aan de Avenida de Niza wordt gehouden, moet ook helpen voorkomen dat er afval in de Algar terecht komt.

Calpe geeft 3 miljoen euro uit aan verbetering straten


CALPE – De gemeente Calpe heeft bekendgemaakt een budget van 3 miljoen euro vrij te maken om de straten van 25 urbanisaties opnieuw te asfalteren.De werkzaamheden zullen dit jaar nog van start gaan, hoewel het merendeel ervan pas in 2019 uitgevoerd zal worden. De volgorde van aanpak wordt bepaald op basis van de huidige staat van de straten in en omvang van de afzonderlijke urbanisaties. In totaal 2,3 miljoen euro gaat naar het (opnieuw) asfalteren van de urbanisaties en 300.000 euro is vrijgemaakt voor de straatverlichting in deze gebieden. In totaal telt Calpe 75 urbanisaties. Enkele daarvan werden gebouwd in de jaren 60 en 70. Het is vooral in deze oudste wijken waar de infrastructuur sterk is verouderd. Daarom heeft de gemeente het verbeterplan opgesteld. Enige maanden geleden gaf de gemeente al 211.850 euro uit aan wegwerkzaamheden in 13 urbanisaties. Dit was nodig na de schade toegebracht door het noodweer en de vele regen die in 2017 is gevallen. In 26 wijken wordt de verlichting verbeterd of vervangen. Het gaat om de tweede fase van het Plan Verlichting in Urbanisaties dat al geactiveerd is en op basis waarvan nieuwe lantaarnpalen op zonne-energie worden geïnstalleerd op strategische punten, zodat de verkeersveiligheid verbetert en er een einde komt aan de schaarse verlichting op bepaalde plekken. De burgemeester van Calpe, César Sánchez, gaf aan dat 'ook het laatste hoekje van de meest ver gelegen urbanisatie tot het stadscentrum wordt gerekend' en dat 'het welzijn op die plekken een net zo grote prioriteit voor de gemeente vormt als dat van mensen in meer centraal gelegen wijken.'

Werkzaamheden aan belangrijke straten in Calpe opgeschort


CALPE – De gemeente Calpe heeft het contract met de uitvoerder van de herstelwerkzaamheden aan drie straten in de stad ontbonden vanwege niet naleving ervan.Het gaat om verbeteringen aan de straten Ifac en Gabriel Miró en Calle La Niña. De aanbesteding voor de werkzaamheden werd afgelopen maart aan het betreffende bedrijf gegeven. Calle La Niña en Avenida de Ifac moesten begin april van start gaan en afgerond zijn voor het hoogseizoen. De verbetering van de Avenida de Gabriel Miró, een van de belangrijkste winkelstraten in de gemeente, zou begin september van start gaan en eindigen voor de vakantie van de Moren en christenen. Maar de voortdurende schendingen van het contract door het bedrijf heeft er voor gezorgd dat de gemeente heeft besloten de overeenkomst te ontbinden en de aanbestedingsprocedure opnieuw op te starten. 'We willen de dingen goed doen met een optimaal resultaat. Zelfs als dat betekent om het proces opnieuw op te starten', zo stelt Cesar Sanchez, de burgemeester van Calpe. Op dit moment zitten er gaten en verzakkingen in de drie straten als gevolg van de intense regens die afgelopen winter en voorjaar zijn gevallen. Voordat er een nieuw bedrijf wordt gevonden dat de werkzaamheden op zich zal nemen, zullen de straten provisioneel alvast hersteld worden. De grootste gaten worden gedicht, zodat mensen er veilig overheen kunnen. De straten maken deel uit van de werkzaamheden binnen het Plan de Acción Comercial (PAC) dat met fondsen uit de Europese Unie wordt gefinancierd met als doel het commerciële gedeelte van Calpe een nieuwe “look” te geven.

Gestolen reisverslag Columbus terug


MADRID - Een vroege druk van het reisverslag van Christoffel Columbus over de ontdekking van Amerika is weer terug. Een dief had het bijzonder zeldzame boekje gestolen uit de Nationale Bibliotheek van Catalonië en vervangen door een goede replica.Columbus schreef zijn verslag in 1493 toen hij op de terugweg was uit Amerika. Het was bestemd voor de katholieke koningen Ferdinand en Isabella van Spanje. In de tekst spreekt Columbus over Indië omdat hij op dat moment er nog van overtuigd was de nieuwe weg naar de Oost te hebben ontdekt. Spanje wilde zijn claim op de nieuwe zeeroute snel openbaren. Daarom werden er door heel Europa pamfletten met deze tekst in het Latijn, Duits en Italiaans verspreid. De editie die uiteindelijk in Catalonië was, telde slechts zestien exemplaren. De dief bleek te hebben toegeslagen in Madrid, Rome en Florence. De Amerikaanse politie kreeg al in 2011 een tip dat iemand door heel Europa zeldzame documenten verving door replica's. Daarna werd de vervalsing ontdekt. De tekst uit Spanje is in 2005 voor 600.000 euro verkocht door een Italiaanse antiquair. Daarna wisselde het document opnieuw van eigenaar in 2011 voor 900.000 euro. Sporen van chloor op de plek waar de stempel van de bibliotheek had gezeten, verraden het feit dat het echt om het Spaanse exemplaar ging. De eigenaar heeft het verslag inmiddels overgedragen aan de autoriteiten. Voor zover bekend is er nog niemand opgepakt in verband met de zaak.

Ecologische boeien in baai van Albir


L’ALFÁS DEL PI – Het departement Milieu van de gemeente L’Alfás del Pi heeft zes ecologische boeien laten aanbrengen in de Racó de l’Albir. Daarmee volgt de gemeente het voorbeeld van de Valenciaanse autoriteiten die eerder al acht van deze boeien liet aanbrengen in de Cala de la Mina, in het natuurgebied Sierra Helada. De boeien zijn bedoeld voor het aanleggen van pleziervaartuigen. Deze hoeven dan niet hun anker uit te gooien en dus richten ze minder schade aan de zeebodem aan en vooral aan de algenvelden die op de zeebodem groeien. De posidonia oceánica is heel belangrijk voor het gezond en schoon houden van het zeewater en het is allesbehalve goed voor deze alg als dagelijks tientallen boten hun anker uitgooien. De ecologische boeien zijn niet aan een betonblok vastgemaakt maar beschikken over een spiraalvormige structuur die de zeebodem en de zeeflora nauwelijks aantast. De bezitters van pleziervaartuigen hebben vanaf nu dus veertien boeien tot hun beschikking als ze willen aanleggen aan de zuidkant van de baai van Albir en de noordkant van het park Sierra Helada.