Boete voor vernielen vogelnesten


ROJALES – De gemeente Rojales is een campagne begonnen die de inwoner en bezoeker er attent op moet maken dat nesten van bepaalde vogels belangrijk zijn en niet beschadigd mogen worden.De gemeente maakte bekend dat er forse boetes zullen worden uitgedeeld aan mensen die nesten van bijvoorbeeld huiszwaluwen, boerenzwaluwen en gierzwaluwen vernielen, zelfs als deze zich onder de dakrand van hun eigen huis bevinden. Ook het vernielen van eitjes of het kwaad doen van jonge of volwassen vogels wordt beboet. Alleen als een vergunning is aangevraagd bij de gemeente omdat het nest zich op een plek bevindt waar ze voor overlast zorgt, kan het zijn dat er toestemming wordt verleend voor verwijderen van het nest maar zelfs dat is onwaarschijnlijk in de tijd dat de zwaluwen nestelen of jongen grootbrengen. De campagne is erop gericht de mensen te informeren over het feit dat de aanwezigheid van de zwaluwen belangrijk is, omdat deze dieren veel muggen en vliegen eten en dus helpen insectenplagen te bestrijden op een milieuvriendelijke manier. Elke zwaluw eet gemiddeld 850 insecten per dag. Bovendien zijn de zwaluwen op Europees niveau beschermd. De boetes die de gemeente denkt uit te delen bij overtreding van de regels liggen tussen de vijfduizend en 200.000 euro.

Weer wielrenner doodgereden door automobilist onder invloed


MARINA ALTA – Slechts een maand na het tragische ongeluk op de N-332, waarbij drie wielrenners om het leven kwamen, werd afgelopen weekend opnieuw een wielrenner doodgereden door een automobilist die drugs bleek te hebben gebruikt. Het ongeluk gebeurde zondagochtend rond acht uur ter hoogte van kilometer 210 op de N-332 in de gemeente Oliva, iets ten noorden van de provinciegrens van Alicante. Het slachtoffer was een 32-jarige man uit Benissa die met een 38-jarige vriend was gaan fietsen. Een personenauto reed één van de wielrenners aan en sloeg daarna op de vlucht. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De Guardia Civil wist de vluchtende automobilist - een 25 jarige Nederlandse man - enige tijd later in El Verger aan te houden. Uit een controle bleek dat hij drugs had gebruikt en hij is overgedragen aan de rechter.

Noord-Koreanen bestuderen toeristisch model Benidorm


BENIDORM – Een delegatie van twintig Noord-Koreaanse architecten, begeleid door de ambassadeur van dat land in Spanje, bracht afgelopen week een bezoek aan Benidorm om het toeristisch model van die stad te bestuderen.De delegatie, die eerder plaatsen in Griekenland, Italië en Frankrijk bezocht, kozen in Spanje de steden Barcelona, Salou, Oropesa en Benidorm uit om onderzoek te kunnen doen naar toeristische modellen. In Benidorm bezochten ze in eerste instantie het museum Boca Calvari, midden in het oude centrum, om daar de expositie ‘Gran Benidorm’ te bekijken, die met video’s en foto’s de ontwikkeling van de toeristenstad uitlegt. Daarna bezochten ze de camping Villasol en attractiepark Terra Mítica. De Koreanen, die onder meer begeleid werden door burgemeester Pérez, toonden zich zeer geïnteresseerd in de hoge gebouwen, de grote hoeveelheid mensen op straat en levendige karakter van de stad. In Benidorm was men blij met de interesse uit het buitenland. Na afloop van hun bezoek aan Benidorm ging de Noord-Koreaanse delegatie ook nog naar Portugal.

Agenten redden mannen van verdrinking


TORREVIEJA – Het strandseizoen is volop begonnen en dat betekent ook dat zich elke dag meer mensen in zee begeven om te baden. Met ingang van 1 juni beschikken sommige stranden al over reddingsdiensten, terwijl andere gemeenten die diensten vanaf 15 juni ingehuurd hebben. Maar reddingsdiensten of niet, in alle gevallen is het verstandig eerst naar de staat van de zee te kijken en te beoordelen of hoge golven of stromingen het zwemmen in zee niet gevaarlijk maken. Vorige week moesten op woensdag diverse mensen uit zee worden gered, aan verschillende stranden aan de Costa Blanca. Zij konden door de stroming niet op eigen kracht terug aan land komen. Een dag later werden twee jonge mannen van verdrinking gered door agenten van de Guardia Civil. Dit gebeurde in een rotsachtig gedeelte in de buurt van de Playa de los Locos, waar nooit reddingsdiensten zijn. De twee mannen waren van de rotsen in zee gesprongen maar merkten toen dat ze door de wind en de golven niet op eigen kracht terug aan land konden komen. Een vriend van het tweetal belde de hulpdiensten en rende naar de Playa de los Locos om daar een reddingsvest te halen. Toen hij terug kwam waren er al agenten van de Guardia Civil aanwezig. Eén van de agenten trok het reddingsvest aan en dook de zee in om de man die het verst van de kust was, terug aan land te brengen. De andere man had zich aan een rots weten vast te grijpen en kon ook gered worden. De mannen kwamen met er schaafwonden vanaf.

Nadal schrijft geschiedenis


SPANJE – Rafael Nadal maakte zich afgelopen zondag onsterfelijk door voor de tiende keer het Grand Slam-toernooi van Parijs te winnen.De 31-jarige Spanjaard is na jaren van blessureleed weer helemaal terug op zijn oude niveau en hij verloor gedurende het toernooi geen enkele set. Hij brak zelfs een record van Björn Borg uit de jaren zeventig als het gaat om het aantal verloren games gedurende het toernooi: Nadal hoefde er maar 35 in te leveren in zeven wedstrijden. In de finale op zondag liet Nadal de Zwitser Wawrinka alle hoeken van de baan zien en na iets meer dan twee uur en 6-2, 6-3, 6-1, mocht Nadal dan eindelijk die beker optillen waar hij drie jaar van gedroomd had. Nadal won Roland Garros in 2005 voor de eerste keer. Hij was toen net negentien. Vervolgens won hij ditzelfde toernooi van 2006 tot 2008, en van 2010 tot 2014. In 2015 werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld door Djokovic en in 2016 moest hij zich in de derde ronde terugtrekken met een polsblessure. In 2017 begon Nadal echter hersteld en met frisse moed aan een nieuw tennisjaar. Hij behaalde verrassend de finale van het Grand Slam-toernooi van Australië (waarin Federer te sterk was) en won vervolgens in Monte Carlo, Barcelona en Madrid. Op 11 juni 2017 werd hij de eerste tennisser ooit die een Grand Slam-toernooi tien maal wist te winnen. Door deze prestatie is Nadal naar de tweede plaats op de wereldranglijst gestegen, zijn hoogste positie in jaren. Tijdens de prijsuitrei­king werd ook Nadal’s coach, oom Toni, in het zonnetje gezet want deze man stond bij alle tien de titels aan de zijde van zijn neef en heeft al bekend gemaakt dat hij het stokje nu overgeeft aan Carlos Moyá.

Vissers overleven schipbreuk


MARINA ALTA – Drie sportvissers die vorige week woensdag met hun boot de zee op waren gegaan vanuit de haven van Moraira kregen de schrik van hun leven toen deze boot na een paar uur opeens water begon te maken en binnen enkele minuten naar de bodem zonk.De opvarenden hadden niet eens tijd de reddingsvesten en vuurpijlen te pakken en hun mobiele telefoon deed het niet meer nadat deze nat geworden was. De schipbreuk gebeurde woensdagnamiddag op negen zeemijl van Cabo de la Nao. De drie mannen beseften dat het uren kon duren voor ze gemist werden en ze hielden het hoofd koel. Ze grepen zich vast aan een drijvend plastic krat waarin normaal de vissen verzameld worden en wisten ander drijvend plastic te verzamelen dat ze om hun lichaam wikkelden, om onderkoeling tegen te gaan. Ondanks het feit dat mannen al woensdag bij zonsondergang als vermist werden opgegeven en een zoektocht met helikopter en kustwacht begon, werden ze pas op donderdag rond het middaguur ontdekt door de opvarenden van een zeilboot. Dezen waarschuwden de reddingsdiensten en de Guardia Civil kon de drie mannen donderdag rond 14.00 uur oppikken. Ze dreven toen al in kustwateren van Gandía, twintig mijl van de plek waar de boot was vergaan. Eenmaal aan land werden ze naar het gezondheidscentrum van Teulada overgebracht. De drie maakten het echter wonderbaarlijk goed, ze hadden alleen onderkoelingsverschijnselen en verstijfde benen en konden na enige tijd naar huis toe.