Boulevard van La Mata bijna klaar


LA?MATA - De Spaanse kustautoriteit verwacht dat het meest zuidelijk gelegen deel van de boulevard van La Mata tussen deze en volgende week weer geopend is voor publiek.De regering heeft ruim 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de definitieve oplossing van de verzakkingen veroorzaakt door de regenbuien in de afgelopen winter. Dat betekent dat na ruim drie jaar het hek verwijderd kan worden dat voetgangers tegenhield om de gevaarlijke gedeeltes te betreden. Horecabedrijven langs de boulevard zijn opgelucht. Ze kunnen hun terrassen dan net voor het hoogseizoen van start gaat weer openen. De werkzaamheden om de schade na het noodweer van december 2016 ongedaan te maken, begonnen afgelopen februari. Met de werkzaamheden is de boulevard nu iets smaller dan hij was, maar het moet nu wel zijn dat nieuw noodweer geen effect meer zal hebben.

Lauwe reactie premier Rajoy op besluit Trump over klimaatakkoord


MADRID – Ten opzichte van de reactie van andere regeringsleiders kan die van de Spaanse premier lauw genoemd worden. De presidenten van Duitsland, Frankrijk en Italië wezen in een gezamenlijk opgestelde brief Trump's beslissing om uit het klimaatakkoord te stappen expliciet af.Rajoy wachtte echter dertien uur nadat het nieuws dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapte bekend werd, alvorens een tweet te plaatsen: 'Spanje blijft zich inzetten voor het ak­koord. De Europese Unie blijft de strijd tegen klimaatverandering op de juiste manier leiden', aldus tweette Rajoy. De Spaanse minister van Milieu, Isabel García Tejerina ging iets verder tijdens een persconferentie na een Ministerraad. Ze noemde het besluit van de Amerikaanse president 'slecht nieuws' en zou zich hebben aangesloten bij de brief van Merkel, Macron en Gentiloni als zij er eerder van op de hoogte was geweest. Ze voegde daar aan toe: 'Er is voor het akkoord geen weg terug en dat is niet onderhandelbaar'. Ondertussen eiste de PSOE een optreden van de minister van Energie, Alvaro Nadal en Tejerina samen vanwege hun passiviteit en gebrek aan strategie in dit opzicht.

Barcelona test basisinkomen voor allerarmsten


BARCELONA – De gemeente Barcelona wil testen wat het effect is van het geven van een basisinkomen aan duizend gezinnen in het armste district van de stad. Daartoe neemt Barcelona deel aan het experiment B-Mincome dat door de Europese Unie deels wordt gesubsidieerd.Het district Besós heeft tien wijken waarin veel mensen onder de armoedegrens leven. Daarom investeert de gemeente zelf 13 miljoen euro in het experiment. Daarbij komt bijna 5 miljoen euro uit een fonds van de Europese Unie bestemd voor proeven om oplossingen te vinden voor verschillende vormen van armoede. Het geld van de EU wordt in drie jaar tijd uitbetaald. De duizend gezinnen die in aanmerking komen voor B-Mincome worden in vier groepen gedeeld. Elke groep ontvangt op een andere manier geld om de basiskosten, zoals de huur, te dekken. Ontvangers dienen vervolgens deel te nemen aan sociale projecten en andere programma's gericht op het vinden van werk voor langere tijd, krijgen toegang tot opleiding en herscholingsprogramma's en worden actief betrokken bij sociale projecten om weer bezig te zijn zodat hun uitsluiting van de samenleving wordt tegengegaan. Met het programma wil men controleren in hoeverre het verschil maakt als men de basiskosten voor een woning gedekt weet. Onderzoekers willen achterhalen of de motivatie om naar werk te zoeken al dan niet verdwijnt als iemand zijn basiskosten gedekt weet. De aanname dat dat zo is, wordt vaak als tegenargument gebruikt in discussies over een vast basisinkomen. B-Mincome is een onderdeel van het Urban Innovative Action Project (UIA), een initiatief van de Europese Commissie om armoede in steden tegen te gaan met nieuwe en innovatieve aanpakken. Barcelona is een van de achttien steden die voor B-Mincome zijn geselecteerd.

Hagel en regen typeerden het weer afgelopen weekend in de regio


VALENCIA – Het was overwegend slecht weer in de regio met veel regen, onweersbuien en hier en daar hagelbuien die flinke schade aanrichtten aan landbouwvelden in Valle de Ayora-Cofrentes en het zuiden van vlakte bij Utiel, Camp de Túria en het gebied Alto Turia in Los Serranos. Zondagmiddag waren de buien het hevigst op de grens tussen de provincies Valencia, Cuenca en Albacete.Hier en daar waren de hagelstenen zo groot dat autoramen braken. In het noordwesten van de regio zijn er veel en grote bliksemflitsen geregistreerd en zware buien die van het wes­ten richting de noordelijke helft verschoven. In plaatsen als Poliniyà del Xuquer en Carcaixent viel 20 liter neerslag per vierkante meter. Hier en daar was het meer met 30 liter, zoals in Fredes in de provincie Castellón. Hier viel het meeste water in de nacht van zaterdag op zondag. In Valencia stad was er een heftige onweersbui, die veel inwoners halverwege de och­tend verraste. Voor het platteland was gewone regen goed geweest, maar hagelstenen veroorzaken in dit jaargetijde grote schade, zo zei de voorzitter van de agrarische vakbond Ramñon Mampel. Citrusvruchten en watermeloenen raakten het meest beschadigd. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de neerslag heeft aangebracht aan olijfbomen en wijnranken. Van alle landbouwbedrijven in de regio schat Mampel dat slechts 60 procent goed verzekerd is tegen dit type schade. Agrarische ondernemers in gebieden waar geen hagel viel maar gewone regen zijn juist blij met de zeer welkome neerslag. Helaas moest de dag van de Kers in Serra worden uitgesteld. Tijdens dit feest worden jaarlijks tweeduizend kilo kersen uitgedeeld. Er komen altijd veel toeristen op af.

Werkloosheid weer gedaald in de maand mei


MADRID - De maand mei is met het aanbreken van het hoogseizoen van oudsher een goede maand voor werkzoekenden in Spanje. Dit jaar groeide het aantal mensen dat is aangesloten op het Spaanse systeem van sociale zekerheid (Seguridad Social) uit tot 223.192 personen.Dat is de grootste groei sinds 2005 en van 142 opeenvolgende maanden. Ruim een derde van de nieuw ingeschrevenen bij de Seguridad Social werken in de horeca (65.409), gevolgd door de dienstensector (15.793). De sterkste groei was te zien in de constructiesector met een toename van 8,8 procent en 14.327 banen. In totaal zijn er nu 2.027.569 contracten in Spanje. Slechts 4,8 procent daarvan betreft fulltime banen voor onbepaalde tijd. Dit geeft wel aan hoeveel kwetsbare banen er zijn in de zin dat mensen zich in een zeer onzekere arbeids­situatie bevinden. Het werk is tijdelijk, vaak in deeltijd en slechtbetaald. De cijfers werden vrijdag door het ministerie van Werk gepresenteerd op basis van gegevens van het Spaanse bureau voor Statistiek. Op dit moment telt Spanje 18.345.414 mensen die geregistreerd staan als werkend. Volgens Tomás Burgos, algemeen voorzitter van de Seguridad Social duidt dat op een herstel van 65 procent van het totaal. Wel is het aantal werkenden nog steeds ver ver­wijderd van de 20 miljoen mensen die Mariano Rajoy aan het einde van zijn regeringstermijn in 2020 aan het werk wil zien. Het totaal aantal als werkzoekend geregistreerde mensen in Spanje is op dit moment 3.461.128. Op het dieptepunt van de arbeidsmarkt waren dat er 4.890.928. Voor 46,2 procent is er geen staatshulp in de vorm van een uitkering of bijstand. Ruim de helft van alle werklozen zoekt al langer dan een jaar naar een baan. De werkloosheid is in alle Spaanse regio's omlaag gegaan met de Balearen aan top, gevolgd door Aragón.

Zesjarig meisje bijna omgekomen in filter van zwembad in Spaans resort


LANZAROTE - Een Brits meisje van zes werd raakte verstrikt met haar haren in een filter van het zwembad in het Rubicon Palace hotel op Lanzarote en werd daardoor meer dan twee minuten onder water gehouden.Het hotel is erg populair onder Belgen. De moeder van het meisje dat gelukkig met de schrik is vrijgekomen wil anderen nu waarschuwen. Volgens haar deed het hotelpersoneel weinig om haar dochter te redden en mag ze van geluk spreken dat ze nog leeft. Gelukkig voor het meisje waren er andere moedige mensen in de buurt die het leven van haar dochter die dag konden redden, zo laat ze weten op haar Facebook account. Het filter trok de haren van het meisje naar binnen, die daarop niet vrij kon komen en bewusteloos raakte. Ze moest naast het zwembad worden gereanimeerd en werd direct door een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht met water in haar rechterlong. Een dag later was het meisje er echter een stuk beter aan toe en kon ze met haar familie haar vakantie voortzetten. Volgens de moeder die 'de ergste dag van haar leven' heeft meegemaakt, beweert dat het hotel gezegd zou hebben dat haar dochter was uitgegleden en haar hoofd stootte voor ze in het water terechtkwam. Enkele dagen eerder zou zich echter ook al een incident met het filter van het zwembad hebben voorgedaan. Toen raakte een jongetje erin vast met zijn zwembroek, die daarop scheurde. Hij kwam met de schrik weer boven, maar met de klacht over het filter van zijn ouders, zou het hotelpersoneel niets hebben gedaan.