Oude spoorbrug vervangen


GATA DE GORGOS – In een spectaculaire actie werd in de nacht van donderdag op vrijdag een dertig ton wegende oude spoorbrug weg getakeld om vervangen te worden door een nieuwe.Het gaat om een brug uit 1915 die bij Gata de Gorgos over de N-332 liep en waarover de smalspoortrein van Denia naar Alicante zich verplaatste. De nieuwe brug heeft dezelfde structuur maar is splinternieuw een aangepast aan het nieuwe spoorsysteem. De gemeente Gata de Gorgos heeft gedaan gekregen van de FGV dat ze de oude brug mag houden maar wat ze ermee gaat doen, is nog niet bekend. Het treinverkeer tussen Calp en Denia is al meer dan een jaar gestremd en zal pas in 2019 worden hervat, mede vanwege het vernieuwen van diverse spoorbruggen.

Calp heropent Casa Nova


CALP – In Calp vond afgelopen weekend de feestelijke heropening plaats van de Casa Nova, een zestiende-eeuwse ‘masía’ (herenboerderij) op een heuvel tussen het centrum en de urbanisatie La Cometa.Het gebouw werd in 1996 door de gemeente aangekocht en in de afgelopen jaren helemaal gerestaureerd en gemo­derniseerd. Hoewel de structuur van het oude pand bewaard bleef, is er voor 1,1 miljoen aan vertimmerd en nu heeft het gebouw een grote zaal en drie kleinere, een expositiezaal, een bibliotheek, een cafetaria en kantoren. Het gaat onderdak verlenen aan het zogenaamde ‘Campus de Excelencia Empresarial’, ofwel een opleidingscentrum voor ondernemers en bedrijven, waar cursussen en seminars worden gegeven. Bij de officiële opening was ook een lid van de laatste familie die in het oude gebouw woonde aanwezig.

Vos uit waterreservoir gered


ASPE – In de gemeente Aspe in het binnenland van de provincie Alicante werd afgelopen week een vos uit een waterreservoir gered.Het dier was in het reservoir afgedaald op zoek naar drinkwater en kon op eigen krant niet meer langs de gladde plastic wanden naar buiten klimmen. Een vrouw die langs het reservoir wandelde, zag de vos vrijdagmiddag onderin het reservoir en ze belde de hulpdiensten. De brandweer toog naar de plek en liet een lange ladder in het reservoir zakken. Ze legden de ladder tegen de schuine wand en verwijderden zich toen van het reservoir, omdat de vos te schuw was om de ladder te gebruiken terwijl de mannen zich dichtbij bevonden. Eenmaal op afstand, klom de vos echter langs de ladder omhoog en nam de benen. Hij verkeerde in goede staat. Het is niet de eerste keer dat de brandweer in Aspe een vos red. Ook eind vorig jaar werd al een jonge vos uit een waterreservoir gered. Omdat het weinig regent, is er in de natuur weinig te drinken voor de wilde dieren en ze vallen voor drinkwater dus terug op menselijke creaties als de landbouwreservoirs.

Overheid stelt geld beschikbaar als schadevergoeding voor Xylella-plaag


COMUNIDAD VALENCIANA – De Valenciaanse overheid stelt 2,3 miljoen beschikbaar als schadevergoeding voor akkerbouwers die amandelbomen verliezen door de Xylella fastidiosa-bacterie.Zoals vaker op deze pagina’s te lezen viel, heeft de bacterie zowel in de Marina Alta als de Marina Baixa al vele tientallen bomen aangetast en de bestrijdingsactie die tot nu toe gehanteerd wordt, is het uitrukken van zowel de zieke boom als de gezonde bomen eromheen. Dat leidt tot een forse schadepost voor de akkerbouwers. Akkerbouwers wiens bomen zijn uitgerukt kunnen dat melden bij de Valenciaanse overheid en zij krijgen dan een bedrag van 13 tot 28 euro per boom, afhankelijk van de leeftijd van de verloren boom. Het spreekt vanzelf dat de akkerbouwers, die zich al maanden beklagen over de werkwijze van de Valenciaanse overheid bij de bestrijding van de plaag, met een dergelijk bedrag – waarvoor je net een nieuwe jonge boom kunt kopen – nauwelijks geholpen zijn.

Medewerking gezocht bij identificatie bankrovers


ORBA – De Guardia Civil van Alicante vraagt de medewer­king van de bevolking bij de identificatie van twee mannen die op 22 februari jongstleden een gewapende bankoverval in de plaats Orba in de Marina Alta pleegden.De mannen hadden handschoenen aan om geen vingerafdrukken achter te laten maar één van hen was op beelden van de veiligheidscamera’s een moment zonder gezichtsbedekking te zien. Deze persoon is een ongeveer vijftigjarige blanke en slanke man met kort grijzend haar. Hij droeg een donkere trui met een brede rode en een brede witte streep en een Palestijnse sjaal. De andere man, die minder goed te zien is, zou ongeveer dertig jaar oud zijn en klein van stuk. Hij droeg een blauwe broek en een rode trui. Beiden hebben volgens getuigen de Spaanse nationaliteit. Mensen die tips kunnen aandragen over de identiteit van de bankrovers kunnen bellen met nummer 062.

Dertig procent van bevolking op armoedegrens


COMUNIDAD VALENCIANA – Volgens een recente studie van het Valenciaanse instituut voor Economisch onderzoek IVIE loopt 30,5 procent van de bevolking van de Comunidad Valenciana een groot risico onder de armoedegrens terecht te komen en/of te maken te krijgen met sociale uitsluiting door gebrek aan inkomsten.In heel Spanje ligt dat percentage op 27,9 procent. Ook het percentage langdurig werkelozen ligt in de Comunidad Valenciana hoger dan in heel Spanje, namelijk 7,3 procent ten opzichte van 6,7 procent. Het feit dat de Comunidad Valenciana het zo slecht doet, zou ten dele te maken hebben met de hoeveelheid geld die de regering van de deelstaat investeert aan sociale hulp. Op die lijst staat de Comunidad Valenciana namelijk op de voorlaatste plaats van alle deelsta­ten. Alleen in Murcia wordt minder geïnvesteerd in sociale hulp.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6