Meer fraude bij elektriciteits-aansluitingen


ALICANTE – De elektriciteitsfirma’s in de provincie Alicante hebben opgemerkt dat steeds meer mensen frauderen met elektriciteit.De verzamelde firma’s die in de provincie diensten verlenen, detecteerden gedurende 2017 8.200 gevallen van fraude, een aantal dat maar liefst 28 procent hoger ligt dan het voorgaande jaar. Waarschijnlijk heeft die stijging te maken met de voortdurend stijgende elektriciteitstarieven, die ervoor zorgen dat vooral grootverbruikers een manier zoeken om minder te beta­len. Ze manipuleren de meter of tappen elektra af van de buren om hun eigen rekening omlaag te brengen. Iberdrola voert echter steeds meer controles uit en door de zogenaamde ‘intelligente’ meters kan men fraude ook eerder waarnemen. In bijna een kwart van de controles die werden uitgevoerd, werden onregelmatigheden aangetroffen. De fraudeurs zijn vooral bedrijven maar het zijn ook regelmatig krakers die illegaal stroom aftappen. De elektriciteitsfirma’s benadrukken dat het manipuleren van de stroomvoorziening gevaarlijk kan zijn en dat het verstandiger is besparende maatregelen te nemen zoals isolering en het minder gebruiken van apparaten die veel stroom gebruiken. De elektriciteitsfirma’s hebben juridische aanklachten ingediend tegen de fraudeurs. Zij kunnen bij ver­oordeling een forse boete verwachten.

Reuzenorchis in Llíber


MARINA ALTA – Op een berghelling in de gemeente Llíber is een tiental exemplaren van de bijzondere reuzenorchis (Himantoglossum robertianum) gesignaleerd.Het bijzondere van de vondst is dat de betreffende berghelling de afgelopen jaren diverse malen werd getroffen door bosbrand en dat de natuur er zich nog maar net aan het herstellen is. De reuzenorchis is een zeldzame wilde orchideeënsoort die veel groter is dan de andere soorten orchis die in het vroege voorjaar aan de Costa Blanca bloeien. Ze komt voort op de lijst van bedreigde plantensoorten in de Comunidad Valenciana. De reuzenorchis kan wel zeventig cm hoog worden en de bloemen hebben een opvallende fel paarse kleur.

Baskische politieagent dood tijdens voetbalrellen in Bilbao


BILBAO - Een Baskische politieagent is om het leven gekomen tijdens rellen tussen voetbalfans van Spartak Moscow en Athletic de Bilbao in de buurt van het San Mamés stadion in de Baskische hoofdstad. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido bevestigde de dood van de officier op Twitter en bood zijn condoleances aan aan de familie en collega's van de man. De Spaanse krant El Correo plaatste een foto met daarop de officier op de grond terwijl andere agenten hem te hulp schoten. De overleden agent was 51 jaar oud. Eerste berichten meldden dat de officier een hartaanval zou hebben gekregen tijdens de oproer. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht waar artsen hem niet meer konden redden. Volgens latere updates zou de agent een klap hebben gekregen. Op video's van de vooravond was te zien hoe groepen fans slaags met elkaar raakten op de straten rond het stadion en dat vuurwerk werd ingezet als projectielen. De woordvoerder van de Baskische Nationalistische partij PNV, Aitor Esteban meldde op Twitter dat 'Russische ultra's geen excuus vormen voor het buitensporige gedrag van lokale extremen. Ze moeten allemaal geïdentificeerd en bestraft worden en een stadion en voetbalverbod krijgen.

Spaanse rapper veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens songteksten


MADRID - Het Spaanse hooggerechtshof heeft het hoger beroep van de rapper José Miguel Arenas Beltrán, aka Valtonyc afgewezen en de gevangenisstraf van 3,5 jaar bevestigd. De rapper wordt beschuldigd van verheerlijking van terrorisme, doodsbedreiging van politici en laster jegens het koningshuis in zijn liedteksten. Vorig jaar werd de rapper door de rechtbank op het eiland Mallorca tot deze straf veroordeeld. Valtonyc ging echter in hoger beroep en verdedigde zich met argumenten op basis van vrijheid van meningsuiting en kunstuiting. Hij onderstreepte daarbij dat zijn teksten 'extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch' van karakter zijn. In die teksten riep hij onder meer op tot een bewapende bezetting van het paleis Marivent in Palma de Mallorca, waar de koninklijke familie haar zomervakanties doorbrengt. Voorts wilde hij 'een atoombom' gooien op plaatselijke politici en stelde hij dat 'we de dood willen van deze varkens'. Conservatieve en liberale partijen steunen het oordeel dat door hun progressieve collega's al is veroordeeld als een authoritaire aanval op de vrijheid van meningsuiting. Volgens de krant El Mundo zal de aanklager een verzoek indienen bij de rechtbank voor de onmiddellijke opsluiting van Valtonyc. ASACC, een concertvereniging in Catalonië kondigde aan Valtonyc geboekt te hebben voor 26 optredens deze zomer als een 'voorbeeld van eenheid en afwijzing van een maatregel die een directe aanval vormt op vrijheid van meningsuiting en kunstuiting. Zelfs als je niet van de teksten of artistieke uitdrukkingen houdt die gecensureerd worden, blijft het een fundamenteel recht in een democratische staat om deze te kunnen uiten'. Primavera Sound, een groot festival in Barcelona, gaf aan het niet eens te zijn met de songteksten, maar ook niet met de straf omdat 'deze straf ons beïnvloedt omdat we op het festival het idee delen dat elke muzikant verdedigd zou moeten worden door het recht zich te uiten zoals hij of zij dat wenst'. De minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoído (PP) stelde dat 'Haatdelicten moeten vervolgd worden, we moeten vechten tegen extremisme en intolerantie'. De premier van de Balearen, Francina Armengol (PSOE) zei dat ze het oordeel van het hooggerechtshof 'volledig respecteert' maar het 'vanuit links' wel bekritiseert als 'erg repressief, het doet denken aan andere tijden'.

Toch slechts vijf straatfeesten per jaar


BENIDORM – Onlangs meldden we u op deze pagina’s dat de gemeente Benidorm een overeenkomst had gesloten met de ondernemers aan het Levantestrand om vrijwel elke maand een straatfeest mogelijk te maken in de Calle Bilbao.Dat plan is inmiddels echter alweer bijgesteld, onder druk van de oppositie, en de gemeente wil nu toestemming geven voor vijf feesten per jaar. In de laatste twee jaar werden al drie feesten per jaar gevierd in de calle Bilbao. Daar komen er dus twee bij. De feesten die worden gehouden zijn op 20 mei de zogenaamde ‘Kids party’ voor jongeren, op 23 juni het feest ter ere van de ‘nacht van San Juan’, op 26 juli het ‘Low’-festival, op 9 september het ‘Benidorm-Pride’-feest en op 31 december oudejaarsavond. Bij al die feesten is het de bedoe­ling dat de gemeente zorgt voor infrastructuur en beveiliging en de aan het Levantestrand gelegen uitgaansgelegenheden voor drank en muziek.Benidorm opvallend vol rond ValentijnsdagBENIDORM – Valentijnsdag wordt elk jaar meer een dag waarop stellen besluiten uit eten te gaan of zelfs een paar dagen op vakantie.Benidorm heeft dat dit jaar gemerkt want de gemiddelde bezetting van de hotels steeg in de eerste helft van februari met maar liefst 6,2 procent ten opzichte van vorig jaar en bereikte een cijfer, 77,7 procent, een percentage dat sinds 2002 niet meer bereikt werd. Bovendien steeg het aantal overnachtingen met 20 procent. Volgens gegevens van hotelpatronaat Hosbec waren deze cijfers vooral te danken aan de Spaanse toeristen. Hosbec meldt ook dat uit de reserveringen valt op te maken dat ook de tweede helft van februari beter zal verlopen dan vorig jaar.

Televisieopnamen met Paz Vega in Benidorm


BENIDORM – In Benidorm vinden momenteel en gedurende in totaal zes weken televisieopnamen plaats voor de serie ‘Fugitiva’ die in de nabije toekomst door TVE zal worden uitgezonden.Het gaat om een thriller die uit tien afleveringen bestaat en die zich grotendeels afspeelt in Benidorm. De hoofdrol wordt gespeeld door Paz Vega, een in Spanje heel bekende actrice die ook in internationale films speelde. De opnames vinden plaats in diverse hotels, aan het strand en in het natuurpark Sierra Helada. De gemeente Benidorm is erg tevreden over de televisieserie omdat de Benidorm er volgens de regisseur ‘erg aantrekkelijk uit zal komen’ en omdat het verblijf van ongeveer 2500 mensen gedurende zes weken naar schatting 600.000 euro inkomsten betekent.

1 - 2 - 3 - 4 - 5