Beste ijsmaker komt uit Pedreguer


PEDREGUER – Bij een verkiezing in Madrid voor de beste ambachtelijke ijsmaker van Spanje ging de hoofdprijs naar Óscar Palacio uit Pedreguer.De 32-jarige Palacio koos één van zijn vele bijzondere creaties, ijs met een smaak van appel uit de oven en witte chocola, voor de finale en wist deze te winnen. En dat terwijl hij de creatie die hij zelf de beste vindt - met moscatel uit Jesús Pobre, bloedsinaasappel uit Pedreguer, olijfolie en kruidenthee getrokken van amandelbloesem - niet eens had gebruikt. Palacio kreeg het ijs maken van huis uit mee, zijn ouders richtten in 1994 de firma Helados Palacio op in Pedreguer en maakten naam met horchata en granizados. Óscar kreeg de gelegenheid om een universitaire studie te volgen en hij vernieuwde het bedrijf. Nu levert hij ambachtelijke en bijzondere ijssoorten aan ijszaken en restaurants. En dat hij dat goed kan, blijkt wel uit de landelijke titel die hij vorige week in ontvangst mocht nemen.Orba gaat afval gescheiden ophalenORBA – De gemeente Orba, in de Marina Alta, loopt voorop waar het het scheiden van afval betreft.De gemeente heeft besloten de verschillend gekleurde containers uit het straatbeeld te verwijderen en in plaats daarvan het afval weer net zoals vroeger huis aan huis af te halen. Maar dan wel gescheiden. De inwoners ontvangen een kalender waarop staat welke soort afval ze die dag buiten moeten neerzetten: groen afval in een zwarte emmer, plastic, glas en papier in een witte emmer. Een systeem dat veel lijkt op dat wat veel Nederlandse gemeenten hanteren. De gemeente Orba is ervan overtuigd dat met dit systeem de hoeveelheid gerecyceld afval van de huidige twintig procent omhoog zal gaan naar 70 procent. Bovendien is het gemakkelijker voor de inwoners, die niet naar de containers hoeven te lopen. Het systeem wordt deze week ingevoerd in het centrum en een aantal urbanisaties. In andere urbanisaties volgt het later.

‘Mattheüs Passion’ in huiskamerformaat


JÁVEA – De paasperiode breekt aan en in Nederland is het dan een goede gewoonte om de ‘Mattheüs Passion’ van Bach op te voeren en te beluisteren.In Spanje gebeurt dat minder frequent – het paasverhaal wordt er op andere manieren opgevoerd en uitgebeeld. Dat de Nederlanders aan de Costa Blanca er wél behoefte aan hebben de Mattheüs Passion te horen, bleek vorig jaar, toen de de organi­satie ‘Momentos de la Música’ uit Jávea twee bussen met tachtig muziekliefhebbers wist te vullen om samen naar een uitvoering in Valencia te gaan. Dit jaar is er geen uitvoering in Valencia maar Momentos de Música maakt het de muziekliefhebber nóg gemakkelijker: op 17 en 18 maart wordt een huiskamerversie van het beroemde stuk van Bach opgevoerd in Villa del Nido in Jávea. Deze verkorte versie duurt twee maal 45 minuten en wordt uitgevoerd door organist Josep Vicent Giner, cellist Adrian van Dongen, violiste Elizabeth Cats en mezzo-sopraan Nadia Kashaeva. De koorpartijen mogen door het publiek worden meegezongen. De aanvang is 14.00 uur, kaarten kosten 42 euro (inclusief welkomstdrankje, soep in de pauze, paasbrood en open bar). Reserveringen en meer informatie via Peter Neeteson: 634 979 620 of peter@momentosdemusica.es.

Voetgangersburg naar sportpaleis in gebruik genomen


BENIDORM – In Benidorm werd afgelopen maandag de splinternieuwe voetgangersbrug tussen de calle Italia in de wijk Els Tolls en het sportpaleis in gebruik genomen. Na een investering van 285.000 euro kunnen de inwoners van Els Tolls nu gemakkelijk en veilig bij de sportfaciliteiten komen.

Spaans OM eist internationaal aanhou­dingsbevel tegen woordvoerster CUP


MADRID - De Spaanse krant El País schrijft dat het besluit van Anna Gabriel om naar Zwitserland te gaan om arrestatie in Spanje te voorkomen een lang en complex uitleveringsproces op gaat le­veren. Gabriel was woordvoerster voor de Catalaanse anarchistische partij CUP.Volgens Spanje was Gabriel lid van een strategisch comité om Catalonië naar onafhankelijkheid te leiden. Gabriel is de zesde Catalaanse leider die Spanje heeft verlaten. Sinds zaterdag verblijft ze in Zwitserland. Vorige week maandag zei ze in de Zwitserse krant Le Temps dat haar in Spanje 'geen eerlijk proces' wacht en dat ze een land heeft gezocht dat haar rechten kan verdedigen. Woensdag om 9:30 uur zou Gabriel voor het Spaanse hooggerechtshof in Madrid moeten verschijnen. Zoals zij op dinsdag al had aangekondigd kwam zij daar niet opdagen. De Zwitserse wetgeving zou haar meer mogelijkheden geven dan andere landen om een uitleve­ring te weigeren. Nu eist het OM gevangenisstraf en onmiddellijke uitlevering. Rechter Pablo Llarena heeft dit verzoek echter afgewezen en beperkt het aanhou-dingsbevel tot het Spaanse territorium. Gabriel kan volgens bronnen geciteerd door El País de situatie complexer maken door in Zwitserland politiek asiel aan te vragen. Volgens leden van CUP zou zij dit hebben gedaan zodra er een arrestatiebevel werd uitgevaardigd. Aangezien Zwitserland geen lid is van de Europese Unie zullen beide regeringen bij de zaak betrokken worden, zodat het deels ook een politieke kwestie wordt in plaats van enkel een juridische.De misdrijven rebellie en opruiing, waarvan Gabriel wordt verdacht, hebben zoals deze zijn geformuleerd in de Spaanse strafwet geen exacte tegenhangers in de Zwitserse wetgeving. In de Zwitserse wet stelt artikel 265 dat er 'minstens een jaar' gevangenisstraf geldt voor 'op gewelddadige wijze de grondwet modificeren' of het 'door geweld een deel van het Zwitserse grondgebied van de confederatie te scheiden'. In Spanje staat voor de zwaarste gevallen van rebellie en opruiing een maximale straf van 30 jaar. Gabriel is niet de enige Catalaanse politicus die uitweek naar het buitenland. De afgezette minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn toenmalige ministers verblijven al sinds 30 oktober in Brussel. In Spanje zitten twee Catalaanse ex-ministers en twee leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in voorarrest in afwachting van hun proces.

Eerste ‘technologi-sche palm’ neergezet in Santa Pola


SANTA POLA – Voor het gemeentehuis van Santa Pola staat sinds enkele weken een grote kleurige constructie in de vorm van de palmboom die het logo van het toeristisch departement van de Comunidad Valenciana vormt.Deze kunstmatige palmboom is echter veel meer dan een decoratief element in het straatbeeld. Het is een knap staaltje technologie dat via zonnepanelen energie opwekt en vervolgens via diverse stopcontacten de voorbijganger de mogelijkheid biedt zijn mobiele telefoon, tablet of ander apparaat op te laden. Het apparaat werd afgelopen week ingewijd. Santa Pola is één van de zes gemeenten in de Comunidad Valenciana die een proef-exemplaar van de zogenaamde ‘technologische palmboom’ heeft gekregen. Het is de bedoeling dat, als de palmen goed bevallen, langzaam maar zeker alle kustplaatsen een dergelijke palm tot hun beschikking krijgen.

Fraude met etikettering vis groot in Spanje


MADRID – Wie in Spanje vaak vis eet, heeft een grote kans andere vis binnen te krijgen dan die werd besteld. Uit onderzoek van Azti Tecnalia, een technologisch onderzoekscentrum op gebied van vis en voeding, blijkt dat vijf op de tien gerechten niet de soort vis bevatten die op de kaart staat.In 83% van de monsters van tong werd andere vis aangetroffen. Hetzelfde gold voor 73% van de merluzamonsters en 53% van de rode tonijn, zo blijkt uit het onderzoek. Het gaat om fraude op enorme schaal. De oorsprong ervan wordt niet alleen gezocht bij restaurants maar vooral bij groothandelsbedrijven en importeurs. Een vis die is schoongemaakt en in stukken gesneden vacuüm verpakt wordt verkocht is moeilijk te herkennen. Bij bijvoorbeeld inktvis ontstaat de fraude veel eerder. Deze komt Europa binnen via de haven van Rotterdam en is gemakkelijk te vervangen door een weekdier dat er erg op lijkt en veel goedkoper is. Restaurants zijn in dit verband vaak zelf slachtoffer, want de eerste die teveel betalen voor het product dat ze verkopen. Een voorbeeld uit het onderzoek is een dure soort heek uit Cantabrië. Deze kost tussen 20 tot 30 euro afhankelijk van het seizoen en wordt vaak vervangen door een soort uit Chili of Namibië waarvoor 2 tot 3 euro per kilo wordt betaald. Nog een voorbeeld is rode tonijn. Deze delicatesse wordt vervangen door witte tonijn die met rode bieten van kleur wordt voorzien. Een op de drie gerechten in de Europese unie die werden gecontroleerd bevat andere vis dan gemeld, zo bleek uit 582 proeven die in 23 lidstaten werden genomen. In Spanje gaat het om 50%. Overal is het bedrog groter naarmate het gerecht goedkoper is. Gerechten van boven de 50 euro bevatten 11% fraudegevallen. Bij menu's tussen 20 en 50 euro gaat het om 38% en menu's goedkoper dan 20 euro zelfs 53%. In Europa was 43% van de menu's tot 20 euro frauduleus, 32% bij menu's van 20 tot 50 euro en 13% bij menu's van meer dan 50 euro. Spanje is met 42 kilo vis die per persoon wordt gegeten op jaarbasis de visconsumptie het grootst na Portugal (56 kilo) en Litouwen (43 kilo). Drie op de vijf vissen die in Spanje worden geconsumeerd werden in buitenlandse wateren gevangen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5