Veroordeling voor doden hond


MURLA – Voor de rechtbank in Benidorm is een tweetal jagers uit Benichembla en Murla veroordeeld tot gevangenisstraffen van 7 maanden en 15 dagen. Bovendien mogen ze twee jaar niet jagen.De rechter achtte bewezen dat de mannen met opzet op twee honden hadden geschoten. Eén van de honden kwam daarbij om het leven, de ander raakte gewond. De twee honden vergezelden hun baasje, dat in 2014 op zijn eigen terrein in de gemeente Murla aan het werk was. De honden naderden het jachtgebied dat vlakbij dit terrein lag en de twee mannen, die daar op dat moment aan het jagen waren, openden het vuur. Zelf hielden de jagers voor de rechter vol dat ze dachten dat het konijnen waren maar de rechter achtte dat onwaarschijnlijk, omdat het zicht uitstekend was. De ver­oordeelde mannen hebben een leeftijd van 77 en 74 jaar en zullen de gevangenis niet ingaan maar ze moeten de eigenaars wel een schadevergoeding beta­len voor de dierenartskosten van de ene hond en de dood van de andere hond, in totaal 1471 euro.

Belangrijke archeologische vondst in Gata de Gorgos


GATA DE GORGOS –Twee weken van archeologisch onderzoek was genoeg om te ontdekken dat op de plek waar nu het paraje de la Rana in Gata de Gorgos is, zich in vroeger tijden een belangrijke pottenbakkerij bevond.De verantwoordelijke archeologen vonden resten uit de tweede en derde eeuw na Christus en konden eenvoudig de conclusie trekken dat de Romeinen hier op grote schaal amforen voor wijn produceerden. De opgravingen werden geleid door een archeoloog van de universiteit van Alicante en de archeoloog van het museum Soler Blasco in Jávea. Ze hadden hulp van 25 studenten. Samen vonden ze grote aantallen aardewerken scherven en kwamen tot de conclusie dat het moet hebben gegaan om een pottenbakkerij met een grote productie. De vindplaats werd al in de jaren negentig van de vorige eeuw getraceerd door akkerbouwers die bij het ploegen keramieken scherven aantroffen. Bij het aanleggen van gasleidingen, enkele jaren geleden, werden de grondvesten van de pottenbakkerij aangetroffen. Maar er was nooit gedegen onderzoek gedaan en dat is de afgelopen weken dus wel verricht. Volgens de archeologen werden er amforen van een hoge kwaliteit geproduceerd die gebruikt werden om in de haven van het nabije Dianium (het huidige Denia) wijn, olie en andere producten per schip naar Rome te vervoeren. De nu gevonden resten zullen in de komende tijd worden bestudeerd in de universiteit van Alicante. Volgend jaar volgt een nieuwe opgravingscampagne.

Vergif aangetroffen in Sierra de Oltà


CALP – De gemeente Calp liet afgelopen week een waarschuwing uitgaan over de Sierra de Oltà, waar vergif is aangetroffen. De gemeente waarschuwt mensen die hier hun honden uitlaten om deze aan de lijn te houden of een muilkorf om te doen, om te voorkomen dat ze dingen van de grond eten. De gemeente vraagt de mensen ook om Seprona te bellen (062) als ze dode of zieke dieren aantreffen of als ze vergiftigd aas vinden. Er wordt aangeraden zelf niets aan te raken.

Blauwe parkeerzone Orihuela wordt uitgebreid


ORIHUELA – De gemeente Orihuela is van plan driehonderd, tot nu toe gratis, parkeerplaatsen toe te voegen aan de blauwe parkeerzone.Het gaat vooral om het gedeelte tussen de straten Obispo Rocamora en Duque de Tamames, de Avenida de la Vega en de Avenida la Ocarasa. Het is de bedoeling dat de maatregel na de Paasweek wordt ingevoerd. Volgens de gemeente is het nodig meer betaalde parkeerzones te creëren om ervoor te zorgen dat auto’s minder lang in het centrum blijven staan en er dus parkeerruimte vrij komt voor bezoekers. In de blauwe parkeerzone betaalt een gebruiker 1,50 euro voor twee uur parkeren, hetgeen volgens de gemeente nauwelijks een bezwaar kan zijn als men de stad wil bezoeken of een serie boodschappen gaat doen. Maar het zorgt er wel voor dat parkeerplekken vaker en sneller vrij komen en de parkeerproblemen dus minder worden. Het aantal ‘blauwe’ parkeervakken wordt door de uitbreiding van zeshonderd verhoogd tot negenhonderd.

Torrevieja en Orihuela gaan samenwerken met taxi’s


VEGA BAJA – De gemeenten Orihuela en Torrevieja hebben een principe-akkoord gesloten over samenwerking waar het het vervoer via taxi’s betreft.De gemeente Orihuela heeft elke zomer problemen met het vervoer via taxi’s omdat er voor de vele toeristen in Orihuela Costa te weinig taxi’s beschikbaar zijn. Door samenwerking met het nabije Torrevieja zou dat probleem verholpen moeten worden en zouden er geen extra taxilicenties hoeven worden afgegeven. De gemeente Torrevieja heeft namelijk het dubbele aantal taxichauffeurs beschikbaar als de gemeente Orihuela. In het nieuwe plan is het de bedoeling dat taxichauffeurs uit beide plaatsen in de zomermaanden klanten in beide plaatsen kunnen oppikken, zij het uitsluitend op de officiële standplaatsen. Zo zou er bij het veel bezochte winkelcentrum La Zenia een speciale standplaats kunnen worden gecreëerd waar mensen die naar Torrevieja willen reizen, een taxi kunnen nemen. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de regionale autoriteiten.

Duikers uit water gered


EL CAMPELLO/LA VILA JOIOSA – De reddingsdiensten moesten er afgelopen zondag aan te pas komen om vier duikers die in de problemen waren geraakt tussen La Vila Joiosa en El Campello, uit het water te halen.De boot van waaraf de duikers in zee waren gelaten was in de problemen gekomen en kon de vier duikers niet meer oppikken. Het vaartuig dreef stuurloos rond en kon ook niet meer aan wal komen. De duikers waren gelukkig kalm gebleven en hielden zich vast aan een boei. De reddingsdiensten pikten eerst de vier duikers op en sleepte daarna de boot met twee bemanningsleden naar de kust.

1 - 2 - 3 - 4 - 5